Nikolić zatražio hitan izvještaj o nesreći

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić održao je danas sastanak sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem od kojih je zatražio kompletan izveštaj o padu helikoptera, u kome je u petak poginulo sedam osoba, u najbržem mogućem roku.

Srbija 15.03.2015 | 13:04
Nikolić zatražio hitan izvještaj o nesreći

Nikolić je naglasio da ta tragedija potresa čitav region i da su njene razmere veće nego što bilo ko u ovom trenutku može da sagleda, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.
"Jedno humano, veličanstveno delo pretvorilo se u tragediju koja je duboko potresla Srbiju", konstatovao je predsednik Nikolić.

Istakavši da je cela nacija u potpunom šoku, predsednik Srbije je podvukao da se mora sačuvati pribranost i rasvetliti sve okolnosti koje su dovele do tragedije. On je zahtevao od ministra Gašića i načelnika Dikovića kompletan izveštaj u najbržem mogućem roku, navodi se u saopštenju.

"Jedino istina i iznošenje činjenica mogu razvejati svaki tračak sumnje i očuvati kredibilitet institucije od najvećeg poverenja među građanima Srbije“ rekao je predsednik Nikolić.

On je istakao važnost kontinuirane brige o porodicama poginulih, na prijateljski i neposredan način.

Ministar Bratislav Gašić se zahvalio predsedniku na podršci i izvestio ga o podacima kojima vojska raspolaže u ovom momentu.

Što se tiče porodica, one će biti obezbeđene u skladu sa zakonom," rekao je Gašić. On je naglasio da je veoma važno otkloniti sve sumnje i zato će izveštaj Komisije o tome šta se desilo biti precizan i nedvosmislen.

On je istakao važnost sloge u vojsci, koja je izložena čestim napadima i podvukao da će učiniti da se ostvari jedinstvo u toj instituciji.

Sastanku su prisustvovali Ranko Živak, komandant vazduhoplovstva i PVO, Jovica Draganić zamenik NGŠ, Slavoljub Janićijević zamenik komandanta združene operativne komande, pukovnik Milorad Vidaković, načelnik odelenja za planiranje u upravi za operativne poslove.

Helikopter Mi17 srušio se u petak 22.30 časova u blizini aerodroma „Nikola Tesla”, pri čemu je poginulo sedam osoba. U toj tragediji živote su izgubili piloti major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari letači zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba porodice Ademović iz Novog Pazara.

Posada helikoptera pošla je u spasavanje bebe koja se nalazila u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali kod Raške.

Sleteli su u kasarni u Raškoj, gde se vozilo sa bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je delimično raskrčen put. U Mi-17, u pratnji lekara Ljajića i anestetičara Veselinovića, uneta je beba u inkubatoru, sa sve manjim zalihama kiseonika. Poleteli su prema Beogradu, gde je u Institutu za majku i dete trebalo zbrinuti dete. U međuvremenu, došlo je do pogoršanja vremenskih uslova. Letelica se srušila u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tuzno

15.03.2015 14:37

Veoma tuzno

ODGOVORITE