"Odbijanje garancija - loša namera"

Lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović kaže da odbijanje da se uvaže garancije Vlade Srbije za njegovo puštanje na slobodu “ukazuje na lošu nameru”.

Srbija 15.03.2015 | 11:38
"Odbijanje garancija - loša namera"

"Odbijanje da se uvaže garancije Vlade Srbije za moje puštanje na slobodu ukazuje na nepodnošljivu organizaciju i neznanje o snazi i kvalitetu tih garancija, ili o lošoj nameri da me po svaku cenu još malo drže u pritvoru, a tu već prestaje svaki razuman pokušaj da se obezbedi fer i pravično suđenje i pretpostavka nevinosti", rekao je Ivanović.

Za Ivanovića i još nekolicinu Srba protiv kojih se vodi sudski postupak Vlada Srbije je dala garancije da će u svakom trenutku biti dostupni pravosuđu na Kosovu ako im se omogući odbrana sa slobode.

On je, kako prenosi sajt “Sputnjik” na srpskom jeziku, ocenio da veruje da će se na Kosovu nastaviti sa veštačkom proizvodnjom slučajeva u kojima će Srbi biti okrivljeni i da će još izvesno vreme to biti optužbe za "ratne zločine“, ali da uskoro treba očekivati i optužnice za krivična dela novijeg doba za zloupotrebe položaja, zloupotrebe sredstava i slično.

Komentarišući najnovije optužnice podignute protiv Srba na Kosovu Ivanović je kazao da su bile očekivane, samo se nije znao broj ljudi koje će pokušati da optuže.Ako bude iole pravičnog suđenja verujem da će to biti uglavnom oslobađajuće presude.

Ipak, efekat zastrašivanja i raširene nesigurnosti u institucije pravosuđa, pa maker to bile i međunarodne institucije, već je postignut. Narod će ostati na Kosovu i Metohiji, ali će strepeti, a to nije neki život,”- kazao je Ivanović.

Osvrćući se na dosadašnji sudski proces koji se vodi protiv njega Ivanović je podsetio da je do sada održano desetak ročišta i saslušano 13 ili 14 svedoka a da se sudsko veće strogo pridržava Zakona o Krivičnom postupku, ne pokušavajući da napravi „presek stanja“ i sagleda već sada “suštinu ove besmislene i zlonamerne optužnice, koja očito ima za cilj da ceo postupak traje što duže”.

Pažnja domaće, a i međunarodne javnosti velika, ali baš zbog toga mislim da bi prekid postupka i odbacivanje optužnice bili pravično i opravdano rešenje i jedini način da se Euleks iz ovoga izvuče sa manjom štetom, a ja vratim porodici, prijateljima i politici, tamo gde sam zaustavljen,”- poručio je Ivanović.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

Ivanoviću je lišen slobode krajem januara prošle godine a sudi mu međunarodno sudsko veće Euleksovih sudija u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici.Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom Srba, a to su Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva.Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar