PL BiH: Borac je streptomicin za Sarajevo!

U prvim utakmicama 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, Čelik i Sloboda odigrali su neriješeno 2:2, pobjednika nije bilo ni u duelu Mladosti i Veleža (0:0), dok je Olimpik u finišu slomio otpor Viteza i slavio 2:0.. Ni u drugom meču na "Koševu" u svega četiri dana, tim Mehe Kodre nije uspio da savlada banjalučki Borac. Za razliku od prvog četvrtfinalnog meča Kupa BiH (1:2), u današnjem prvenstvenom nije bilo golova. Sarajevo - Borac 0:0!

Fudbal 14.03.2015 | 20:00
PL BiH: Borac je streptomicin za Sarajevo!

Nakon pobjede Banjalučana u prvom četvrtfinalnom meču Kupa BiH 2:1 u srijedu, prvenstveni duel, ujedno i derbi 17. kola Premijer lige BiH okončan je najnepopularnijim rezultatom.

Bordo tim tako ni u drugom pokušaju u četiri dana nije uspio da slavi protiv Borca.

Posljednji, treći duel ova dva tima, revanš četvrtfinala najmasovnijeg takmičenja u srijedu, 18. marta, biće posljednja šansa za Sarajevo da ponovo ono što je tim sa "Koševa" uradio u jesenjem dijelu sezone, kada je na Gradskom stadionu u Banjaluci slavio 3:1. Bila je to, za sada, jedina pobjeda Sarajeva protiv Borca u sezoni 2014/15.

Današnji prvenstveni meč donio je sličnu utakmicu kao u Kupu BiH, s tim da sada oko 5.000 gledalaca na največem bh. stadionu nije vidjelo pogotke.

Domaći tim imao je terensku inicijativu, ali bez nekih velikih prilika da se savlada sigurni Asmir Avdukić na golu Banjalučana.

Fudbaleri Borca igrali su poprilično zatvoreno, na kontranapade i takva igra donijela im je bod na "vrućem" terenu koševskog stadiona.

Ekipa Mehe Kodre meč je završila sa 10 igrača, jer je pet minuta prije kraja susreta Bojan Puzigaća preoštro startovao na Srđana Bečelića, pa mu je danas veoma dobri sudija Husein Terzić iz Travnika pokazao direktan crveni karton. Zbog ovog isljučenja, nekadašnji igrač Borca propustiće revanš meč u Kupu BiH za četiri dana na Gradskom stadionu.

Sarajevo je tako propustilo priliku da, bar na 24 časa, preuzme lidersku poziciju, dok Borac nakon pobjede protiv Mladosti (2:0), te ohrabrujuće partije i trijumfa (2:1) u najmasovnijem takmičenju, nastavlja sa odličnim izdanjima ovog proljeća.

Nakon poraza od Viteza na startu proljećnog dijela, Zeničani su u subotnjem meču 17. kola imali imperativ pobjede nad tuzlanskom Slobodom, koja je tradicionalno neugodan rival Čeliku još iz perioda bivše Jugoslavije.

Ipak, nije sve išlo "glatko" kako su domaći očekivali.

Ove subote, domaći fudbaleri su ponovo bili bez podrške navijača, tzv. "Robijaša", koji bojkotuju utakmice crveno-crnih dok se ne dogode promjene u rukovodstvu zeničkog kluba.

I odmah na početku loše je krenulo po domaćina. Poslije skraćenog kornera koji je izveo Zajko Zeba, sjajno se snašao Jasmin Moranjkić i u maniru rasnog golgetera petom sproveo loptu u mrežu za vođstvo Slobode u petom minutu - 0:1.

Izabranici Husrefa Musemića su do odlaska na odmor bili mnogo bolji rival, stvorili su još nekoliko pristojnih šansi, a posebno atraktivan bio je potez Muhameda Mujića, koji je "makazicama" šutirao tik pored desne stative.

Ipak, najbolju priliku da povećaju prednost Tuzlaci su propustili u 25. minutu kada je Sulejman Krpić poslije kontranapada odlično šutirao ka golu Adija Adilovića, ali je domaćina spasio okvir gola.

I onda u jeku napada Slobode, stiglo je izjednačenje Čelika u 30. minutu.

Brz kontranapad domaćih iznio je Vernes Selimović, koji je između dvojice tuzlanskih defanzivaca nekako iščeprkao loptu, a u namjeri da otkloni opasnost Moranjkić je prevario svog golmana i poslao je u mrežu - 1:1.

Nakon egala, oba tima su ušla u nervozni period igre, pa je arbitar Irfan Peljto zbog koškanja i oštrih startova na obje strane pokazao čak šest žutih kartona.

Dosta uzbuđenja viđeno je i u nastavku meča.

U 74. minutu komična situacija. Zeničani su primili jeftin pogodak, kakav se rijetko viđa. Golman domaćih Adi Adilović je nespretno reagovao, izašao van šesnaesterca i promašio loptu, a Sulejman Krpić prihvatio je poklon i ugurao loptu u praznu mrežu.

Ipak, vođstvo gostiju trajalo je samo pet minuta. Mahir Karić u 79. minutu donio je drugo izjednačenje Čeliku, nakon odličnog prodora Vernesa Selimovića.

Na utakmici između Olimpika i Viteza nije bilo golova poslije prvih 45 minuta iako su "vukovi" imali nešto više od igre na "Otoci". Ipak prvu šansu u devetom minutu stvorili su gosti, ali je neprecizan bio Ivan Livaja, da bi dobru priliku i kod domaćina propustio Hugo Aleksandrinjo Sousa sredinom prvog dijela.

Dugo su se "vukovi" mučili sa "vitezovima", ali su u 74. minutu konačno uspjeli da slome otpor žilavih gostiju. Strijelac prvog pogotka za Olimpik bio je drugi Brazilac u redovima domaćih, Pereira, a samo tri minuta kasnije iskusni defanzivac Jadranko Bogičević povisio je na 2:0, što je bio i konačan rezultat ovog susreta.

Zbog renoviranja stadiona u Bijeljini, Mladost je i u ovom kolu domaćin u Ugljeviku, gdje u sudaru sa mostarskim Veležom, takođe nije bilo pogodaka.

Domaći tim je imao terensku inicijativu, ali nije uspio da je kruniše golom, pa će tim iz Velike Obarske imati velikih problema do kraja sezone kako bi obezbijedio opstanak u bh. eliti..

PREMIJER LIGA BIH, 17. KOLO:

Olimpik - Vitez 2:0 (0:0)
/Pereira 74, Bogičević 77/

Čelik - Sloboda 2:2 (1:1)
/Moranjkić 5, Karić 79 - Moranjkić 30, autogol, Krpić 74/

Mladost - Velež 0:0

Sarajevo - Borac 0:0

Nedjelja, 15. mart
Zrinjski - Drina (15)
Slavija - Radnik (15)
Travnik - Zvijezda Gradačac (15)
Široki Brijeg - Željezničar (18)

TABELA: Široki Brijeg 37, Sarajevo 36, Zrinjski 34, Željezničar 33, Olimpik (+1) 31, Borac 31, Velež 24, Slavija 19, Drina 17, Vitez (+1) 17, Sloboda (+1) 16, Čelik (+1) 15, Travnik 15, Zvijezda Gradačac 13, Radnik 10, Mladost (+1) 10.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

opaaaa

14.03.2015 19:34

Bravo momci. U Banjaluci u srijedu ostaviti i posljednji atom snage pa šta bude. Idemo na prolaz dalje, jači smo.

ODGOVORITE
Name

n

14.03.2015 20:59

Ajmo Borce,

ODGOVORITE
Name

prenos

14.03.2015 22:33

Niko ne prenosi revanš meč u srijedu iz Banjaluke, ovo je prilika i za BN da odradi jedan prenos, biće veliki spektakl

ODGOVORITE