Egipat gradi novu prijestonicu

Egipatska vlada saopštila je da planira da istočno od Kaira izgradi novu prestonicu, a projekat bi trebalo da košta 45 milijardi dolara i da bude završen za najkasnije sedam godina.

Svijet 14.03.2015 | 17:35
Egipat gradi novu prijestonicu

Za izgradnju je zadužena privatna kompanija Kapital siti partners, na čijem je čelu poslovni čovek iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Muhamed Alabar. Alabar je i član odbora kompanije Igl hils, koja treba da gradi Beograd na vodi.

Ministar za stambena pitanja Mustafa Madbuli izjavio je da je cilj vlade da u narednih 40 godina smanji zagušenja saobraćaja i prenaseljenost u Kairu.

Madbuli je naveo da glavni grad Egipta ima oko 18 miliona stanovnika i da se predviđa da će za četiri decenije ta brojka biti udvostručena. Prema njegovim rečima, u novu prestonicu biće premešteni parlament, vlada, ministarstva i strane ambasade.

Tvorci projekta planiraju da u novom, "pametnom" gradu, koji bi trebalo da bude veličine Singapura, bude skoro 2.000 osnovnih i srednjih škola i više od 600 zdravstvenih ustanova, kao i aerodrom veći od londonskog "Hitroua".

Još nije poznato kako će se zvati grad, ali BBC navodi da će nazivom podsećati na "Šangri La". Projekat će, prema njihovim rečima, značiti otvaranje preko milion radnih mesta.

Autori projekta kažu da je predloženo da grad bude smešten duž koridora između Kaira i Crvenog mora, što bi mu omogućilo i dobru povezanost s brodskim saobraćajem.

Alabar je rekao britanskoj televiziji da će novi grad biti "prirodni produžetak Kaira". To je fantastična prilika, podizati nešto od temelja i dizajnirati projekat imajući u vidu potrebe egipatskog naroda i vlade Egipta", dodao je on.

Prema Alabarovim rečima, graditelji će koristiti najnaprednije tehnike, a novi grad biće "ponos" Egipćana. Izgradnja bi trebalo da bude okončana za pet do sedam godina.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

md

14.03.2015 18:40

1992 godine je Momcilo Krajisnik obecavao Srbima da ako napuste Sarajevo da ce pored Sarajeva napraviti novi veliki grad za Srbe.

ODGOVORITE
Name

md

14.03.2015 18:50

Nije 1992 nego pocetkom 1996

ODGOVORITE