Vojska: Helikopter je bio ispravan

Helikopter je dva puta pokušao da sleti prije nego što je nestao, rečno je na vanrednoj konferenciji za novinare Ministarstva odbrane Srbije. Posada je bila najbolja, a helikopter ispravan, kaže komandant helikopertske eskadrile. Helikopter je pronađen oko 2 sata, rekao je Diković.

Srbija 14.03.2015 | 13:58
Vojska: Helikopter je bio ispravan

U Domu vojske obratio se najprije načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, koji je zamolio da se minutom šutanja oda počast stradalima.

General Bandić je rekao da je oko 19.30 sati dobijen zahtjev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe. Od 19.30 do 20.15 je izvršena analiza meteoroloških uslova, kazao je on. U direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima, bili smo upoznati i sa stanjem djeteta, dodao je.

"Naređenje sam im izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane", kazao je Bandić.

"Let se do Mladenovca odvijao bez ikakvih problema, a onda zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije, odlučili smo da se slijetanje obavi tamo gdje će se obaviti bez rizika, gdje najlakše i najbrže mogu medicinske ekipe da priđu i pomognu djetetu", rekao je.

"U 22.15 došlo je do dva neuspješna pokušaja slijetanja, a u 22.31. nestao je u potpunosti kontakt", dodao je Bandić.

"U potpunosti smo uvjereni u ispravnost helikoptera", rekao je general. "Posada koja je izvršavala zadatak bila je ponos svakog komandanta, pa i mene. Izgubili smo heroje, koji su više puta nagrađivani i koji su učestvovali u spašavanju tokom poplava u Obrenovcu".

Posljednji udes sa ovako teškim posljedicama, desio se 1996, rečeno je na konferenciji.

Komandant helikopterske eksadrile potpukovnik Zečević je rekao da je ova posada bila ono najbolje što je ova jedinica mogla da ponudi u akciji spašavanja.

On je dodao da je helikopter imao sve potrebne elemente za izvršenje jednog ovakvog leta. "Helikopter je bio apsolutno ispravan kad je poslat na zadatak", kaže Zečević.

Oformljene dvije komisije
General Diković je rekao da su oformljene odmah komisije, koje će se baviti ispitivanjem nesreće.

"Ispred Vojske Srbije osjećam odgovornost, ona će biti raspravljena - da li je ima ili nema", dodao je Diković.

"Srijeda je rok dat za komisiju koju sam oformio, za vanredne događaje", kaže Diković.

Tridesti mart, ponedjeljak, rok je za komisiju koja ima da utvrdi stanje letjelice. Kako je rekao Diković, radi se o jednoj teškoj ekspertizi. On je dodao da je dijete imalo sat vremena kiseonika.

General Bandić kaže da se do djeteta nije moglo dostaviti još kiseonika i da je ta odluka donijeta. Meteosituacija je bila složena, ali ne nepovoljna, složena toliko da se u njoj mogu bez problema snaći piloti sa takvom opremom, i sa takvim iskustvom, kaže on. Da je bilo nepovoljno ne bismo se uputili u ovakav zadatak.

"Najbolji optimalni uslovi su bili na aerodromu Nikola Tesla, i zato smo odlučili tamo da sletimo", rekao je Bandić.

Izvor: N1

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Miki

14.03.2015 14:48

Al je bio petak 13

ODGOVORITE
Name

007

14.03.2015 14:52

Sačekati nalaz komisije.Tuga i bol su prevelike,a za emocije kratak fitilj. Sačekajmo.

ODGOVORITE
Name

Milutin

14.03.2015 16:13

Helikopter ispravan, posada najbolja, a helikopter se srušio. Ništa mi nije jasno. Saučešče porodicama nastradalih.

ODGOVORITE