"Svemirske" arhitekte prave kuće za Mars

„Svemirske“ arhitekte već mere površine Marsa i Meseca za prve kuće na naduvavanje i imanja izgrađena od mesečeve prašine.

Svijet 13.03.2015 | 22:37
"Svemirske" arhitekte prave kuće za Mars

- Za pedeset godina medeni mesec biće potpuno novo iskustvo. Zamislite hotel sa pogledom koji se menja sve vreme. Gde postoji 18 izlazaka i zalazaka Sunca svaki dan, a bestežinski seks je suvišno i spominjati. Pa ko ne bi voleo takav odmor? - kaže Brent Šervud, prostorni arhitekta iz NASA.

Šervud je proveo poslednjih 25 godina osmišljavajući izglede orbitalnih gradova i planetarnih naselja.

Kako se razvija program turističkih putovanja u svemir „Virdžin galaktika“ i ambiciozna holandska misija „Mars One“ da do 2024. naseli Crvenu planetu, tako i svemirske arhitekte imaju pune ruke posla.

- Nosivost rakete je poput povećeg kamiona na Zemlji. Ali, vi na Zemlji možete dopremiti koliko hoćete kamiona, dok bi prevoz samo jedne cigle na Mesec koštao 500.000 dolara - kaže Šervud.

Stoga su se planeri okrenuli lakšim materijalima za gradnju kuća u kojima bi budući naraštaji čovečanstva trebalo da otpočnu život u svemiru.

- Narodski rečeno, da to bude nešto poput svemirske „Ikee“ - našalio se arhitekta.
Robert Zubin, predsednik „Mars društva“, slaže se sa svojim kolegom da je potrebna nova tehnologija da bi se napravile održive kuće u svemiru.

- Planiramo kuće na naduvavanje, poput plastenika, zaštićene od UV zračenja, koje će biti dopremljene sa Zemlje od najotpornijih karbonskih materijala. Kasnije će se eksploatisati sama površina koja je prepuna minerala kako za gradnju kuća, tako i za poljoprivredu. Zamislite stanovnike kako u svemirskim odelima zalivaju cveće - kaže Zubin.

Hotel otporan na meteore

Kompanija „Bigelou“ iz Las Vegasa, koja ima ugovor sa NASA, imala je plan da izgradi hotel na Mesecu napravljen od jednog od najnaprednijih materijala na svetu: obložen slojem Vektrana, supertkanine od tečnog poliakrilnog kristala, koji je duplo jači od kevlara i otporan na mikrometeore.

Izvor: Blic online

Komentari / 0

Ostavite komentar