Dačić: Veze s Rusijom nisu prepreka

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da bliske veze s Rusijom ne ometaju predsedavanje Srbije OEBS-u koji ima ključnu ulogu nadziranja primirja u Ukrajini. Dačić ističe da je Srbija naučila lekcije iz ratova 90-ih što bi moglo pomoći u pronalaženju rešenja u Ukrajini.

Srbija 13.03.2015 | 19:15
Dačić: Veze s Rusijom nisu prepreka

Dačić je u intervjuu za Asošijeted pres rekao da bliske veze s Rusijom "sigurno nisu prepreka" za nepristrasan pristup Srbije ukrajinskoj krizi, prenosi Beta.

"Čak mi je i ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao da to vide kao prednost, ako se koristi za deeskalaciju (neprijateljstava)", istakao je Dačić.

Asošijeted pres navodi da je na Zapadu bilo zabrinutosti zbog predsedavanja Srbije OEBS-u pošto je Beograd odbio da uvede sankcije Rusiji koje su uveli Evropska unija i SAD.

"Mnogi su rekli da će to biti veliki izazov za nas. Naša uloga nije da zauzimao strane, već da pomognemo da se ostvare ciljevi koje OEBS ima u svim konfliktnim oblastima, od kojih je jedna Ukrajina", rekao je Dačić.

Dačić je napomenuo da je Srbija naučila lekcije iz ratova 90-ih što bi moglo pomoći u pronalaženju rešenja u Ukrajini.

"Iskustvo koje imamo znači da razumemo prirodu sukoba i važnost postizanja kompromisa na vreme pre nego što rat eskalira", poručio je Dačić.

Povodom zahteva Ukrajine da Ujedinjene nacije razmeste mirovne trupe na istoku zemlje, Dačić je rekao da je "sada glavni smer delovanje jačenje misije OEBS-a na terenu" i da se druge opcije zasad ne razmatraju.

Dačić je rekao da jučerašnja odluka da se posmatračka misija produži do 31. marta 2016. i omogući povećanje broja posmatrača sa 500 na 1.000, "otvara novu fazu" za OEBS u Ukrajini - "jedinu međunarodnu misiju koja je prisutna u toj zemlji, zbog čega je još važnija".

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar