DK: Argentinu izbacuju zbog rasizma, Srbija u 1/2-finalu?!

Souza optužuje Argentince da su mu nudili bananu i nazivali ga majunom, zbog čega su u ITF pokrenuli postupak protiv našeg narednog protivnika u Dejvis kupu.

Tenis 13.03.2015 | 16:20
DK: Argentinu izbacuju zbog rasizma, Srbija u 1/2-finalu?!

Da li je put naše Dejvis kup reprezentacije u Argentinu otkazan?

Teško je reći, ali i to je jedna od opcija, prema pisanju stranih medija.

Međunarodna teniska federacija (ITF) pokrenula je postupak protiv Argentine, zbog tvrdnji brazilskih tenisera da su vređani na rasnoj osnovi tokom napetog meča prvog kola Svetske grupe odigranog u Buenos Ajresu prošlog vikenda.

Argentina je tada, uprkos vođstvu Brazila od 2:1 posle dubolova, uspela da pobedi rezultatom 3:2, tako da je dobila pravo da u četvrtfinalu 17, 18. i 19. jula ugosti našu reprezentaciju, koja je u isto vreme izbacila Hrvatsku sa maksimalnih 5:0.

Međutim...

"Nazivali su me majmunom i nudili mi bananu. Hteo sam da se žalim sudijama, ali bi me onda još više prozivali i samo bi bilo gore", rekao je Žoao Souza po povratku u Brazil.

Sve se navodno dogodilo tokom maratonskog duela Souze i Leandra Majera, u nedelju, pri vođstvu Brazila od 2:1. Posle šest sati i 42 minuta meč je završen pobedom Argentinca rezultatom 7:6, 7:6, 5:7, 5:7, 15:13, tako da je poslednji, peti meč, odigran tek u ponedeljak, s obzirom na to da se u međuvremenu smračilo.

Igralo se napolju, na šljaci.

Odlučujući poen Argentini doneo je Federiko Delbonis protiv Tomasa Belušija rezultatom 6:3, 3:6, 6:2, 7:5.

"Nikada mi meč nije teže pao. Bilo je mnogo buke, mnogo njih mi se obraćalo tokom servisa, psovali su me svaki put kada bih otišao po peškir. Znali smo da će biti ovako i da nas neće tretirati kao kraljeve", rekao je Beluši.

"Čekamo kompletan izveštaj supervizora duela, kao i potvrdu da je bilo rasističkih uzvika na račun Souze", saopštili su iz ITF.

Propisi kažu da su kazne za rasizam novčani penali ili diskvalifikacija iz Dejvis kupa.

Ipak, ni Brazilci nisu propustili priliku da provociraju komšije, pa su im tokom meča, po ugledu na Albance, razvili svoju zastavu uz pomoć drona.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Navijac

13.03.2015 15:43

Ovo je izgleda otislo predaleko... zalosno. Ako ih izbace, imaju sansu da izbjegnu bruku kad ih Nole i drustvo nalupaju 5:0.

ODGOVORITE