Loša prodaja obeznica - nastavak sutra

Republika Srpska danas putem Banjalučke berze nije uspjela da prikupi očekivanih 60 miliona maraka od prodaje obveznica. Aukcija će biti nastavljena i sutra.

Republika Srpska 09.03.2015 | 20:15
Loša prodaja obeznica - nastavak sutra

Od pristiglih ponuda u vrijednosti od gotovo 54 miliona, Srpska je danas uspjela da proda 46,9 miliona maraka ili u procentima 78 odsto.

Opozicija zahtjeva od Vlade RS da obrazloži sve detalje.

Namjera Vlade Republike Srpske da obveznicama spašava budžet, očito, ne ide po planu. Sve pristigle ponude nisu bile prihvatljive jer su neke bile preskupe. Investitori su tražili kamatu i do pet odsto.

Za ekonomiste još jedna potvrda da su obveznice skupi i rizični izvori finansiranja.

Grčki scenario je na pomolu. Tako, barem, tvrde pojdini ekonomisti. Uvjeravaju da je vrlo relano za očekivati da će početkom ljeta u Srpskoj kasniti plate, ali i penzije.

Kamatna stopa je 4,5 odsto sa rokom dospjeća od četiri godine. A najpovoljnije su bile ponude po kamati od 3,3 odsto.

Ekonomisti upozoravaju na finansijski kolaps, opozicija zahtjeva odovore na pitanja ko je kupio obveznice. To je zanimalo i nas, ali ministar Zoran Tegeltija, nije odgovarao na telefonske pozive.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ogi

09.03.2015 17:15

Zna se ko je glavni kupac takozvanih obveznica.Nova banka u kojoj je 70% novca državnih firmi i institcija.Rezultat svega ovoga se zna KOLAPS.

ODGOVORITE
Name

Brod

09.03.2015 19:14

Ako sutra ne bude penzije treba naterati Radu Rakulja i papke da intervento kupe ostatak obveznica. Za iduće penzije napraviti raspored kupovine obveznica počevši sa drekavcom i "faktički" za početak a onda Špirić,Škrbić,Telgetija, Majkićka,ostali iz vladajuće koalicije pa tajkuni i biće para za narednih 10 godina.

ODGOVORITE
Name

skf

09.03.2015 19:50

Ljudi nijesu svesni šta podrazumeva prodaja obveznica jer je glavno pokrićere publika pa se nemojte jednog dana iznenaditi ako se neko pojavi i kaže npr.moja je termo elektrana Gacko šta nam rade ovi lopovi.

ODGOVORITE
Name

vaga

09.03.2015 23:26

Kad neka vlada promaši budžet za 10% ta vlada pada. Medjutim u RS, vlada promaši budžet za 30% i kao takva ide na izbore i dobija ih obećavajući ništa drugo nego samo novo zaduživanje. Da ovaj narod nije mentalno bolestan ne bi kriminalci mogli raditi ovo što rade već 10 godina a i duže.

ODGOVORITE
Name

x

10.03.2015 06:09

Nema vise Bobar banke da zagrabe iz trezora koliko im treba...

ODGOVORITE