9. mart - prvi masovni bunt protiv režima

Na današnji dan 1991. godine, na Trgu Republike, u organizaciji SPO-a, održane su prve masovne demonstarcije protiv režima Slobodana Miloševića, pod sloganom "Miting protiv petokrake", podsjeća RTS.

Srbija 09.03.2015 | 09:35
9. mart - prvi masovni bunt protiv režima

Na zabranjeni miting na Trg republike stiglo je oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu. Bila je to pobuna protiv režima i uređivačke poltike državne televizije koja je tada prvi put nazvana TV Bastiljom.

Glavni zahtevi demonstranata bili su smena generalnog direktora i četiri urednika Radio-televizije Beograd, zbog teških optužbi i uvredljivih komentara na račun Srpskog pokreta obnove i drugih opozicionih stranaka.
Oko podneva, policija je krenula u razbijanje demonstracija.

Lideri opozicije su se sklonili u zgradu Narodnog pozorišta, čija im je vrata otvorila tadašnja upravnica Vida Ognjenović.

Dok su se sa terase Narodnog pozorišta obraćali demostrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom.
Na prebijanje demonstranta Vuk Drašković sa balkona odgovora pozivom na "juriš".

Demonstranti su pružili žestok otpor, što se pretvorilo u višečasovne sukobe sa policijom. U sukobima je povređeno više od 200 ljudi.

U Masarikovoj ulici, bežeći od demonstarnata, poginuo je policajac Nedeljko Kosović. Nešto kasnije, policija upotrebljava vatreno oružje i ubija sedamnaestogodišnjeg Branivoja Milinovića.

U popodnevnim časovima, vlast je izvela tenkove na beogradske ulice. Uhapšen je lider SPO-a Vuk Drašković i zabranjen rad Televizije Studio B i Radija B92.

Slobodan Milošević je demonstrante nazvao snagama haosa i bezumlja. Bio je to početak uličnih protesta opozicije u Srbiji, na koje je vlast odgovorila silom.

Odgovor na državnu represiju stigao je sledećeg dana iz Studentskog grada, kada su ka Terazijskoj česmi krenuli studenti. Počela je srpska Plišana revolucija.

Posle nekoliko dana protesta, usvojeni su zahtevi studenata, iz zatvora je pušten Vuk Drašković, ministar policije Radmilo Bogdanović podneo je ostavku, smenjeno je rukovodstvo RTV Beograd, a Studio B i Radio B92 su nastavili da rade, prenosi RTS. 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

iki

09.03.2015 09:39

Zato su danas SVI,SVI,SVI, u vlasti sa njima !

ODGOVORITE
Name

sirogojno

09.03.2015 10:40

Veoma,veoma slicna situacija u RS. Samo nema petokrake, a tv i ostalo je isto...a studenti... oni su spavaci, nikakve vajde od njih... cisto sumnjam da bi oni nesto mogli organizovati,kao da se njih to ne tice...kao da zive u blagostanju,a posla nigdje...

ODGOVORITE
Name

Isti_kao_RTRS

09.03.2015 11:27

Sada mi je tek jasno odakle RTRS crpi medijsku inspiraciju.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

09.03.2015 11:46

Dok je bilo petokrake bolje se živelo. Sve je funkcionisalo. Gradilo se i sagradilo sve ono što danas imamo. Da podsetim: gradovi, pruge, putevi, mostovi, kanali, nasipi, hidro i termoelektrane, rudnici, fabrike, kombinati, škole i fakulteti, hoteli,... Sad to isto ne mogu da prodaju, a da rukovodi nema ko. Ali, važno je da nema više petokrake. A sada već se traži u mnogim mjestima da ulice dobiju ime Slobodana Miloševića. Pitanje: da li negde i neko želi da mu ulica nosi ime Vuka Draškovića?

ODGOVORITE
Name

lapsus linguae

09.03.2015 11:51

Mene mama rodila na taj dan.

ODGOVORITE
Name

Ilić Slobodan , okolina Bora

09.03.2015 12:08

Konačno i gosp.Drašković dočeka posle toliko godina da učestvuje u vlasti!AKO IM VEĆ NIŠTA NE MOŽEŠ,ONDA IM SE PRIDRUŽI! SLOBA-bivši simpatizer SPO.

ODGOVORITE
Name

Milenko

09.03.2015 13:39

Taj Vuk Drašković je i donio ovo zlo što nam se i dan danas dešava.

ODGOVORITE
Name

maki

09.03.2015 14:06

Knele, Giska, Vuk.....sve kriminalac do kriminalca...cuvena slika na spomeniku

ODGOVORITE