Finci uveli čitanje Kurana na radiju

Finski državni radio "Ile" (Yle) počeo je ovog vikenda sa emitovanjem 60 polusatnih emisija tokom kojih će u celini biti čitana sveta muslimanska knjiga Kuran, kako bi se poboljšalo poznavanje muslimanske kulture u toj skandinavskoj zemlji.

Svijet 09.03.2015 | 08:17
Finci uveli čitanje Kurana na radiju

Kako je saopštio taj radio, emisije su posvećene onima koji su zainteresovani za religiju, istoriju religije i kulturu.

Svaka emisija počinje razgovorom prevodioca Kurana na finski jezik, profesora Jaka (Jaakko) Hamena-Antile sa imamom finske islamske zajednice Anasom Hadžarom, a svete islamske knjige čitaće Peka Savolajnen.

Hamen-Antila i Hadžar u uvodnim delovima diskutovaće o verskom i istorijskom kontekstu teksta koji će biti pročitan, naveo je finski radio.

Prevodilac je izrazio zadovoljstvo što će njegov prevod biti čitan naglas i istakao da je "važno da Kuran bude pročitan u celosti, a ne njegovi izdvojeni delovi koji pokazuju da je Islam loš i nasilan ili dobar i predivan".

"Čitav tekstualni materijal ponuđen je slušaocima na procenu", rekao je Hamen-Antila.

Imam Hadžar rekao je da je ovaj program važan korak u međusobnom razumevanju i da je to "pokušaj da se ispriča priča Kurana i šta on sadrži".

Čelnik Finskog islamskog društva Muhamed Husein Omar opisao je danas čitanje Kurana kao dobar način da se pomogne ljudima da shvate bolje veru i muslimanske običaje, preneo je Asošijeted pres.

AP iznosi procene po kojima u Finskoj sa 5,5 miliona stanovnika ima do 60.000 muslimana, navodeći da u toj zemlji ima samo jedna zgrada građena kao džamija početkom 1940-ih, a da se molitve održavaju u prostorijama ili džamijama u preuređenim bivšim školama, bioskopima ili prostorijama opština.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Julio

09.03.2015 07:42

Pameten potez finske,trebali su uvesti i citanje biblije,jer vjerujte 90 posto ih nema pojma o vjeri, isto ko u danskoj ali dozvoljavaju sebi da uvrijede druge vjere. Nadam se da ovaj model uvedu i u Danskoj,tako da ne lupetaju vec da nesto nauce o religiji i vjernicima.

ODGOVORITE
Name

ll

09.03.2015 08:18

Ja garantujem da oni 99% što se predstavljaju kao nacionalisti ili vernici nisu pročitali Kuran,Bibliju a kada ih pitaš sve znaju i pričaju gluposti.