Bizarna pravila avio-kompanija

Zaposleni u avio-kompanijama dobijaju posebna uputstva o tome kako treba da se ponašaju u slučaju smrtnog slučaja tokom leta. U mnogim slučajevima, preminuli putnik se prebacuje na prazno sedište, a osoblje je trenirano da pomeri telo što dalje od pogleda drugih osoba.

Putovanja 08.03.2015 | 07:35
Bizarna pravila avio-kompanija

Statistički gledano, normalno je da će ako svaki dan leti oko osam miliona ljudi, među njima povremeno neko i umreti. Poslednja stvar na koju biste pomislili ako upravo krećete na godišnji odmor jeste da bi osoba do vas mogla da umre, ali stvarnost je takva kakva je.

U tako osetljivim situacijama, osoblje aviona treba da postupi na određeni način kako ne bi uznemirili ostale putnike, posebno decu.

Putnici koji su se našli u navedenim situacijama tvrde da su preminulu osobu prebacivali u prazan red ili u poslovnu klasu, dok su neki avio-prevoznici imali i posebne delove za smeštanje tela.

"Singapur erlajns" prvi je, na svojim bivšim linijama za SAD, uneo novinu u obliku posebnih ormarića koji su bili dovoljno veliki da se u jedan može smestiti prosečno velika osoba. Iako to zvuči ekstremno, stjuardese su bile trenirane kako bi što brže preminulog putnika pomerile iz vidokruga drugih ljudi.

Ako u avionu nema dovoljno mesta, posadi je rečeno da zavežu sigurnosnim pojasom preminulog i da ga čvrsto, do vrata, umotaju u ćebe.

Ako do smrti dođe ubrzo nakon poletanja, moguće je da se avion okrene i vrati, a nekoliko se puta dogodilo da je zbog smrtnog slučaja došlo i do neplaniranih usputnih sletanja.

U novom dokumentarnom filmu BBC-ja otkriveno je kako se posada "Britiš ervejza" podučava za ovakve situacije. Rečeno im je da ne smeju nipošto preminulu osobu da smeste u toalet, jer bi osoba mogla da sklizne i završi ispod poda.

"Očekuje se da se posada prema mrtvima odnosi s jednakim poštovanjem kao i prema živima, što znači da ih premesti u udaljeniji, privatniji deo, i da posvete pažnju porodici preminulog", izjavio je predstavnik "Britiš ervejza".

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar