"Dolazi kraj vladavine Samsunga i Applea"

Izvršni direktor najvećeg prozivođača softvera za smatfone veruje da se bliži kraj vladavine Applea i Samsunga na polju pametnih telefona.

Informacione tehnologije 07.03.2015 | 21:07
"Dolazi kraj vladavine Samsunga i Applea"

U intervjuu za Business Insider izvršni direktor Cyanogena Kirt Mekmaster smatra da će u narednih nekoliko godina Blackberry i Nokia dobiti na popularnosti, kao i mnoštvo manjih proizvođača.

Njegova kompanija nedavno je sklopila partnestvo s Qualcommom, firmom koja proizovdi čipove za gotovo sve telefone sem iPhonea. Prema ugovoru, Qualcomm nudi proizvođačima upotrebu Cynogen softvera za svaki uređaj koji koristi njihove čipove, što će olakšati svakom brendu proboj na tržište.

Mekmaster veruje da će upravo zbog toga doći do pada velikih proizvođača poput Samsunga.

“U narednih tri do pet godina, ovaj ugovor će uticati na svako tržište na svetu. Trenutno se efekti najviše primete u zemljama u razvoju. Omogućiće malim firmama da se dignu iz anonimnosti”, smatra on.

“Najveći rival Samsungu biće Nokia i očekujem da će ga ‘masakrirati’. Apple će takođe imati probleme jer na duge staze nisu spremni da se takmiče sa jeftinijim telefonima”, smatra Mekmaster navodeći kao dokaz da je Micromax za svega osam meseci prevazišao Samsung u Indiji kao dominantni igrač na tržištu smartfona.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar