Krivične prijave zbog poskupljenja struje?!

I dok iz vrha „Elektroprivrede“, njenih zavisnih preduzeća i ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića stižu različita objašnjena zašto poskupljuje struja, predsjednik pokreta „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović najavljaje podnošenje krivičnih prijava zbog zloupotreba u eleketroenergetskom sektoru, a koja se, kako kaže, trebaju pokriti poskupljenjem električne energije.

Republika Srpska 07.03.2015 | 21:10
Krivične prijave zbog poskupljenja struje?!

“Hidroelektrane na Drini” uputile su Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske zahtjev za povećanje proizvodne cijene električne energije za 0,5 i 0,6 feninga po kilovat-času, potvrdio je direktor tog preduzeća Mile Lakić, navodeći da sa trenutnim cijenama nije moguće pokriti sve troškove.

To objašnjene možda bi i imalo bi smisla da se ne kosi sa onim što su prije nešto više od deset dana izjavljivali direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, po kojim dobre cijene za hidrolektrane pokrivaju gubitke termolektrana.

“Moramo govoriti o tome da su prije svega visoki troškovi proizvodnje. Proizvodnja energije je u termo formi je u odnosu na hidro je daleko daleko velika razlika. Oni imaju izuzetno velike troškove tako da je cijena kilovat sata daleko veća nego što oni mogu da obezbijede. Znači cijena koštanja jednog kilovat sata je znatno znatno veća nego što je realno da oni nose. U tom smislu direktorica je objasnila model, znači praktično mi na kraju godine ili kroz aktivnosti u nastavku godine zato što imamo nižu cijenu energije dobijeno iz hidro izvora praktično imamo mogućnost da vršimo određenu vrstu kompezacija. Ali dugoročno to nije dobro”, rekao je 25. februara, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Predsjednik pokreta „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović tvrdi da u svom posjedu ima dokumnte, koje će uskoro proslijediti nadležnim institucija, a u kojima se nalaze dokazi kako se iz Termoleketrani Gacko izvlači ogroman novac i završava u privatnim džepovima.

Prema njegovom mišljenju ti spornu ugovori jedan su od razloga zašto će doći do poskupljenja električne energije.

„To su klasične kumovske veze. Recimo direktor RiTE Milidrag sklopio je sa svojim kumom i firmom „Termograding“ Dragičevićem ugovore bez tendera, bez ikakvog oglasa više vrijedne od 20 miliona maraka. Inače, Dragičević vlasnik „Termogradinga“ je kum sa svojim direktorom Pješčićem, a Pješčić je šura i zet sa narodnim poslanikom Milovićem, a narodni poslanik Milović bio je tehnički direktor „Termogradinga“, pa je posato direktor Rudnika. Oni su svi umreženi kao „koza nostra“ i sicilijanska mafija. I tu nema nikave razlike, samo što Sicilijanci donekle štite svoj narod, a ovi ako nastave će potpuno uništiti elektro-energetski sistem, a to je kičma i stub privrede RS. Ovdje se postavlja jedno otvoreno pitanje, ne da li će garđani reći „ne“ poskupljenju struje, već da li će reći „ne mafiji“, kaže Vukanović.

Vukanović je dodao da stranačka zapošljavanja u elektronergetski sektor još uvijek nisu završena, te da će i to pokriti poskupljenje struje koje se može uskoro očekivati.

(BN TV)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Struja

07.03.2015 20:17

Kod nas se razumom ne rjesava problem, to je problem...

ODGOVORITE
Name

tigar

07.03.2015 20:18

E odsad ce te dragi glasaci da sve platite duplo sto ste jeli i pili pod Milnim satorom....

ODGOVORITE
Name

neznalica

07.03.2015 20:28

Kumovske veze udaraju po narodnim praznim novcanicima ,uh sto ih se namnozilo daleko im kuca od moje bila !!

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

07.03.2015 20:29

Kad ce krivicne prijave za nezakonito dodijeljene koncesije za male hidroelektrane. Javna je tajna da je prethodni ministar enèrgetike otvoreno trazio i primao pare za dodjelu koncesija, i to sve preko svoje ljubavnice koja pocinje sa slovom S. Svi to u Ministarstvu znaju i cute ili se smiju. Druga linija je Bajin kum iz Indjije koji vedri i oblaci (namjesta tendere) tamo gdje snaha elektrane prevazilazi nadleznost bivseg ministra energetike. Debeo je dosije za SIPU samo se ceka novo rukovodstvo, posto ovo postojece nema snage da se uhvati u kostac sa tom hobotnicom, zvanom KORUPCIJE, KRIMINAL, OTVORENA PLJACKA.

ODGOVORITE
Name

Mali Dj.

07.03.2015 20:33

Nadamo se da ce na red doci krivicne prijave za poklanjanje bez tendera i naknade RUDNIKA OLOVA I CINKA SASE KOD SREBRENICE. Ako se to ne desi SIPA treba da se rasformira. Sve dokaze imaju na sajtovima Vladd i komisije za koncesije. Treba samo da procitaju.

ODGOVORITE
Name

Stecajni

08.03.2015 05:46

Kad je bivsi stecajni upravnik podnio ostavku zbog toga sto nije mogao, kako je rekao, gledati otvorenu pljacku, onda je sve jasno sta se desavalo i desava sa rudnikom. Stari radnici koji su ostali bez posla, koji nisu potplaceni od sadasnjeg gazde rudnika, nemaju ni snage ni novca da se bore protiv vjetrenjaca i tjeraju pravdu na sudu. Mali akcionari takodje. Novi korisnici sve nemilice vade i vuku u inostranstvo. U Srebrenici se otvoreno prica da je suvlasnik rudnika neki visoko pozicionirani politicar iz RS. SVE SE VIDI A NIKO NISTA NE MOZE ILI NECE DA PREDUZIMA. Cujemo da SIPA ima obimnu dokumentaciju o ovom slucaju ali jos nismo vidjeli da je neko za ovo uhapse. TUGA

Name

isto tako

07.03.2015 20:34

HET Petrovic - Taminzija, preslikano

ODGOVORITE
Name

Nije sija nego vrat

07.03.2015 20:44

Djokic ima sansu da razotkrije kriminal svog prethodnika. Ako se bude pravio lud (a svi su nagovjestaji da hoce) bice saucesnik i nece biti nista manje odgovoran za ono sto je njegov prethodnik zabrljao. Javna je tajna da se za koncesije i namjestene tendere uzimale velike pare. Postoje i dokazi i svjedoci. Upetljana i Komisija za koncesije i njen predsjednik. Uvezani ko crijeva. SIPA ima obilnu dokumentaciju samo nema petlje da dirne u ovo osinje gnijezdo. Ceka se novi direktor.

ODGOVORITE
Name

rale

07.03.2015 21:02

Znate da zaposleni u elektroprivredi pored dobrih plata imaju i po 850 km godisnje nadoknade za potrosnju struje,. To pomnozite na broj zaposlenih dodjete do cifre oko 16 miliona, puta broj godina koliko to uzivaju, plus Andric grad i doci ce te do zapreprascujuce cifre. Odkuda im pravo da daju tih narodnih 850 km.?

ODGOVORITE
Name

gacko

07.03.2015 21:08

Sve sto Vukanovic navodi je ziva istina. I to je samo jedan mali dio od onoga sta se radi i sta treba preispitat i naravno kaznit. I Milidraga i Dragicevica i Milovica. Ja sam radnik rite Gacko i znam u kakvoj se situaciji trenutno firma nalazi. U katastrofalnoj. Sad smo usli u remont i to ne planirano nego zbog nedostatka uglja. Remon se radi u martu mjesecu u Gacku u punom jeku zime. Radnici rade za slobodne dane nema para da se plate. Sad treba da uvedu u rudnik treca lica da vrse otkrivku uglja,jer nada mehanizacija za to nije sposobna. To je dugorocni plan da Dragicevic udje u rudnik a vjerovatno da ce se privatizovat i da ce ga on kupit. Preko njega Dodik izvlaci pare sa Gatacke elektrane. I koliko jos toga ima pitaj boga. Koliko je Dragicevic jak udpio je da postavi kompletno sadasnje rukovodstvo u rite Gacko. STRASNO

ODGOVORITE
Name

mg

08.03.2015 08:01

Sve je ovo tacno,i treba se preispitati zasto se kasni sa otkrivkom, zasto je Kolubara kasnila sa remontom bagera,zasto se otkrivao ugalj gdje je najdublji a cuvano za Dragiceviica gdje je najmanji.

Name

Bog sve vidi

08.03.2015 11:16

Vaš promblem nije Dragičević, već Vaš nerad i lopovluk. Kaži mi molim te koliko godišnje ukradete samo nafte, pardon dnevno. Kada vas uhvate odete na duži odmor, zatim se vratite i naplatite sa kamatom sve što niste radili. Da li sam u pravu, razmisli.

Name

muka

07.03.2015 21:54

Takva nam je sudbina od prve godine njihove vladavine nema reda i pravde u zemlji dok su ovi na vlasti i zato nemamo napredka ni u čemu nit će ga ikada biti sa njima

ODGOVORITE
Name

BORAC

07.03.2015 22:55

Za Rale bravo Rale tih 850 km trebalo je da imaju PPB,RVI,I Borci koji su ratovali da bi to sacuvali i koji su danas gladni,dobiju 130 km godisnje a ne oni koji imaju platu 1000 km nisu vidjeli rata, cast onim zaposlenim gore nabrojanim.

ODGOVORITE
Name

Gaja BL

07.03.2015 23:07

Svaki sefic u Elektroprivredi ima platu od 2 milje. Plus regres, prekovremeni i bonovi za struju. I onda izmanipulisani narod krene da pljuje na vrhunske doktore i profesore i traze da im se smanje plate... Pa, je li za ovo drustvo vaznije da placa kvalitetnog doktora ili da placa nekog Bajinog cinovnicica u Elektroprivredi, a o Elektroprenosu BiH da ne pricam!

ODGOVORITE
Name

jagorčevina

07.03.2015 23:08

Pogledajte koliko riječi i zamuckivanja je potrebno ministru Djokiću da istakne jednostavnu činjenicu da je električna energija iz termoelektrna skuplja nego iz hidroelektrana. Čovjek je ustvari nepismen. Užas je ko sve u ovoj vukojebini može biti ministar. Svi ti nazovi ekonomisti u vladi, danima su u stanju da raspredaju koliko košta ovo ili ono a obrazovane diplomirane inženjere koji su projektovali te termo i hidro-elektrane, te majstore koji rade u tim firmama, niko nikada ne spominje u ovoj septičkoj jami. Hitno je potrebno osnovati sindikat inženjera Republike Srpske pa uspostaviti sistem vrijednosti. Ako je plata poslanika 7000KM u organima BiH, 5000KM plata načelnika opštine u Banjaluci, 4000KM plata ministra koji ne zna ni da priča i koji ne razumije ono što potpisuje onda plata inženjera treba biti 15000KM. Ako im se to ne dopada neka rade sami, ili neka dovedu inženjere iz Njemačke. Uskoro će ih morati dovoditi jer na ovom prostoru znanje je nestalo, na njihovim koledžima niko ništa ne može naučiti, bar što se tiče fundamentalnih nauka. Ovo je uvijek bila bar zemlja seljaka na brdovitom Balkanu a sada je zemlja strogih budala na tom istom mjestu.

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

08.03.2015 11:55

SVAKA CAST ZA KOMENTAR. TAKVI NAM TREBAJU, ALI TAKVI KAO STO SI TI TESKO IZBIJAJUBU PRVI PLAN. JA SAM SPREMAN DA TE PODRZIM.

Name

Marko

07.03.2015 23:36

Sve je to ok. Ali, zar ne bi prvo trebali podnijeti prijave protiv svojih tajkuna, koji su se za vrijeme SDS-ove vladi bogatili Slavko Roguljic, Petar Dusanic i sl.

ODGOVORITE
Name

obrvan

08.03.2015 00:49

Samo verujem Bogu i Obrvanu-Krsmanovicu.Ako bude postavljen u SIPU,klece majku sto ih je rodila.

ODGOVORITE
Name

Realno brate

08.03.2015 05:54

Dobro vam je bilo dok ste s Bajom bili u vlasti u proslom mandatu. Krade on al kradu i drugi. Pa zar ne vidis da se svjesno opstruira reorganizacija SIPE. ako na celo sipe ne dodje Dodin i Covicem covjek odose obojica u zatvor.

ODGOVORITE
Name

milomir

08.03.2015 06:55

Ti si moj druze dokazani lopov. Napraviti svadbu sinu od 300000 km, to može samo lopov 1 kategorije.

ODGOVORITE
Name

Bosko

08.03.2015 07:46

Jadna je ova elektroprivreda kad su šefovi radnih jedinica i Kalinoviku i Trnovu Rada Veletić i Veljko Vlaški.Rada Veletić čitav život kamion vozio,a Veljko ni osnovnu školu nije završio,sve pokupovao kradeći dok je bio predsjednik opštine Trnovo.Čuva ih Baja i Mrda još malo,malo.

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

08.03.2015 12:02

Bravo za komentar. Ista je situacija i u ZVORNICKOM ELEKTROPRENOSU. Direktor ima diplomu kupljenu i nema cocek veze sa elektroprivredom. Zna dobro prodavati bandere i kupovati glasove

Name

Tale

03.09.2016 16:34

Boško, Vlaški je sigurno mnogo pismeniji od tebe,osim toga je veoma dobar čovjek i uvijek spreman za pomoć i saradnju. A koliko si ti pismen vidi se iz tvog komentara.

Name

borac

08.03.2015 08:40

Narod je prodao jeftino svoje glasove i sad naravno treba da vrati vlastima novac, a sta su to mislili prevariti vlast.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

08.03.2015 09:55

Lupate gluposti o Baji i koncesijama,skoro sve koncesije za male hidroelektrane su date 2005,Bukejlovic dao

ODGOVORITE
Name

samo

08.03.2015 10:18

Vidite sta su imali i sta znaju pojedini radnici elektro sektora....i sta narod misli o njima ....a pogledajte sta sad imaju ..znanjem sigurno nije...vec pljacka i lopovluk !!!!

ODGOVORITE
Name

Brod

08.03.2015 11:08

SRPSKA KUĆA DO KUĆE. ZA POBJEDU SRPSKE. RUKA RUCI MI SMO SOCIJALISTI. RIJEČ JE RIJEČ. DOKAZANO.

ODGOVORITE
Name

Vuk

08.03.2015 11:29

Ovaj Djokic ima slicnu nemustu konstrukciju recenica kao i premijer Zeljka...

ODGOVORITE
Name

Miloje

08.03.2015 12:26

Kako nije sramota Mila Lakića tražiti poskupljenje struje, a neka kaže koliko je para skrckao u Andrić Grad i u zgradu hidroelektrane u Andrić Gradu. I sad udri po narodu i poskupljuj. Ali tako ovom narodu i treba. Glasao je pa neka mu bude.

ODGOVORITE
Name

MODRICA

08.03.2015 13:14

Gola istina evo min Djokic nista ne preduzima sto se krade sljunak preko laznih papira Voda Srpske i sada Petric vadi sljunak iz Bosne i prodaje ga Strabagu na trasu Svilaj Odzak a to su nasa bogatstva a min je tu dobar jer cuti i nista ne preduzima a to je u nadleznosti min ind i energetike a oni da bi izbjegli proceduru dodjele koncesije Vode Srpske daju kao ciscenje korita pravljenje hidro centrala pa gradnja ribnjaka a u stvari cista eksploatacija sljunka za trasu Svilaj Odzak inspekcija placena policija takodje sipa isto tako min poljoprivrede Miranic isto tako itd itd

ODGOVORITE
Name

struja

08.03.2015 14:24

Svi su oni isti ne mozes im nadavat .

ODGOVORITE
Name

Koma

08.03.2015 19:51

Evo i danas, za 8. mart, imamo masovne proslave žena SNSDA-a i to sve besplatno. Dokle tako, zna li iko i odakle više?

ODGOVORITE
Name

ČITALAC

09.03.2015 07:58

Uoči opštih izbora u Višegradsku HE primljeno je 30 poslušnika koji mogu opoziciji otkinuti po 25 glasova,svi resursi su bili 100% usmjereni u kampanju SNSD-a i ostvarili su procentualno najubjedljiviju pobjedu u RS.Kad su vršili raspodjelu dobiti: boračkoj i domu zdravlja su dali po 3.000,00KM a višegradskim sportskim klubovima od 10-15.000,00 dok su banjalučki klubovi dobili po 30.000,00KM,čak nekakvi padobranci i teniseri.Kusturica je dobio milion KM da pored Andrić-grada napravi sportski teren a on je to potrošio u snimanje filma.Samo čistačica u zgradi HE ima 10 sve su radne uniforme skratile iznad koljena i pitaj Boga koja je njihova uloga u toj zgradi. Sad u ovom trenutku kad vode kampanju poskupljenja struje u toj ustanovi se dešava pravi cirkus,jer sad najavljuju nova primanja. Sad su na redu muževi i žene lokalnih funkcionera SNSD-a kao na primjer:muž doktorice koja je bila na listi za parlamentarnu skupštinu BiH,žena direktora zavoda za djecu ometenu u razvoju,pa neka baba pred penziju koja je radila u Bobar osiguranju itd itd.Ali ne lezi vraže,došlo je do pobune njihove omladine i aktivista koji su "izginuli"u kampanji.Nema šta nisu obećavali u kampanji i kakvim prljavštinama se nisu služili a sad to dolazi na naplatu . U Višegradu svi osim odbornika NDP-a ćute jer poslije onoga Šta su uradili Kojiću svi ih se boje . Istok RS im je i donio pobjedu pa možda bolje nismo ni zaslužili. Pozdrav iz Višegrada!

ODGOVORITE
Name

pitanje

09.03.2015 11:53

Šta su uradili Kojiću?