Da li će EU profitirati od pada evra?

Evro je dodatno izgubio na vrednosti u odnosu na dolar i ako tako nastavi, moglo bi se desiti nešto što se retko dešavalo - da evro vredi kao jedan dolar.

Svijet 07.03.2015 | 13:25
Da li će EU profitirati od pada evra?

Pad evra mogao bi da pomogne privredi evrozone, kao i američkim turistima kojima će dolazak u Evropu biti manje skup.

Evropska valuta je u padu od maja kada se menjala za 1,4 dolara, dok dolar, s druge strane, raste u odnosu na druge valute. Danas je za jedan evro moglo da se dobije 1,085 doalra što je najmanje od 2003. godine, piše Beta.

Evropa time postaje jeftinija za američke turiste. Mnogim evropskim zemljama, prihodi od turizma mnoge znače. U Grčkoj, na primer, petina prihoda dolazi od turizma.

"Jefitniji evro čini Grčku atraktivnijom i imamo veoma pozitivnu sliku iz SAD", rekao je Andreas Andreadis, šef Asocijacije grčkih turističkih preduzetnika.

Na duži rok, glavni uticaj slabog evra će biti bitan u strategijama kompanija. Veliki evropski izvoznici, posebno u najvećim evropskim privredama poput Nemačke, imaće koristi od pada evra, dok će američkim proizvođačima škoditi.

Evro je u padu uglavnom zbog različitih ekonomskih mera evrozone i SAD. Dok je oporavak evrozone od globalne finansijske krize uglavnom bio anemičan, američka privreda je imala snažan rast.

Na kretanje na tržištu valuta uglavnom su uticale odluke centralnih banaka. Dok je Evropska centralna banka srezala kamatne stope i pokreće podsticaje velikim količinama novca, čime je oslabljen evro, Federalne rezerve rade suprotno - pripremaju se za podizanje referentne kamatne stope posle prošlogodišnje odluke da se okončaju podsticaji.

Razliku su podvukla i današnja objava američke vlade da je nezaposlenost u SAD smanjena na 5,5 odsto, što znači da bi uskoro Federalne rezerve mogle povećati referentnu kamatnu stopu. To je podstaklo kupovinu dolara, čime je evro pao za 1,6 odsto na 1,0858 dolara.

Od uvođena evra 1999. po ceni od 1,18 dolara, evro je većinom bio iznat sadašnjeg kursa u odnosu na dolar.

Evro je na početku bio relativno nepoželjan, ali su krajem 2000. Evropska centralna banka i druge centralne banke intervenisale na tržzisu kako bi oživele svoju vlatu koja je u jednom trenutku pala na 0,82 dolara.

To je pomoglo i evro je oživeo da bi uspostavio paritet s dolarom krajem 2002. Do leta 2008, uoči svetske finansijske krize, evro je dostigao svoju rekordnu vrednost od nešto iznad 1,60 dolara.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dolar euro

08.03.2015 05:51

HVALA BOGU.. DA SU OTAC I MAJKA RANOPRAVNI I DA CE DOCI RAME UZ RAME TO JE NAJPRAVEDNIJE .. JEL OTAC JE AMERIKA A MAJKA JE EVROPA.. POZDRAV I MAMI I TATI.

ODGOVORITE