Argentina: 12 poginulih i hiljade evakuisanih

Nekoliko osoba je izgubilo život u Argentini nakon obilnih kišnih padavina koje su izazvale snažne poplave u centralnim područjima te zemlje.

Svijet 07.03.2015 | 11:48
Argentina: 12 poginulih i hiljade evakuisanih

Uprava civilne zaštite pokrajine Cordoba je saopštila da je 10 osoba poginulo u centralnim dijelovima zemlje u nevremenu koje traje već dvije sedmice.

Posljednji smrtni slučaj je zabilježen u El Fortinu, selu udaljenom 125 jugoistočno od Cordobe, glavnog grada pokrajine, gdje je 50-godišnji muškarac pronađen mrtav nakon što je pao sa konja u kanal za navodnjavanje na ranču.

Pretpostavlja se da su ovo najsnažnije padavine u Argentini u posljednjih 50 godina.

Zvaničnik Civilne zaštite Diego Concha je izjavio da su 1.434 osobe evakuisane u Cordobi, većina iz sela Idiazabal, koje je u potpunosti poplavljeno. Na tom području su postavljene vreće s pijeskom kako bi se sprečile nove poplave dok je izgrađen i odvodni kanal.

Takođe, dva smrta slučaja su zabilježena i u mjestu Santiago del Estero sjeverno od grada Cordobe odakle je evakuisano više od 3.300 osoba. 

Prema vremenskoj prognozi, narednih dana bi trebalo doći do smanjenja padavina.

Ministar za vode, životnu sredinu i javnu adiministraciju Cordobe Fabian Lopez kazao je da se očekuje povlačenje poplava "u narednih nekoliko dana kada bi se situacija trebala normalizovati."

Komentari / 0

Ostavite komentar