Žene manje brinu o sajber prijetnjama

Žene koje koriste Internet su manje zabrinute o zaštiti protiv onlajn pretnji u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje kompanija Kaspersky Lab i B2B International.

Informacione tehnologije 07.03.2015 | 09:52
Žene manje brinu o sajber prijetnjama

„U stvarnom životu ljudi razumeju da je važno da budu oprezni i preduzmu mere da zaštite svoje stvari od vrednosti tokom svakodnevnih aktivnosti. Isto važi i onlajn. Poštovanje razumnih pravila za bezbednost na veb-u omogućava nam da značajno umanjimo rizik od gubitka vrednih podataka ili od toga da postanemo žrtve finansijske prevare”, kaže Elena Karčenko, šefica za menadžment potrošačkih proizvoda u kompaniji Kaspersky Lab.

Samo 19 odsto žena u Evropi veruje da mogu da budu žrtva sajber kriminalaca, u odnosu na svakog četvrtog muškarca (25 odsto) koji veruju da to može da se desi. Takođe, prema istraživanju, žene su generalno manje upoznate sa sajber pretnjama od muškaraca. Na primer, 26 odsto muškaraca i 39 odsto žena ne zna šta je ransomver; 21 odsto muškaraca i 34 odsto žena zna malo o mobilnim zloćudnim softverima; 21 odsto muškaraca i 34 odsto žena nema ideju šta su eksploatišući softveri.

Ovaj nedostatak znanja može da dovede do toga da žene obraćaju manje pažnje na zaštitu od sajber pretnji. Kada dopušta drugima (deci, prijateljima, kolegama itd.) da koriste njihov glavni uređaj, 32 odsto žena neće ni na kakav način zaštititi podatke jer „ne smatra da postoji rizik”. Samo 28 odsto muškaraca se ponaša na isti način. U poređenju sa 9 odsto muškaraca, 12 odsto žena nema sigurnosno rešenje na svojim uređajima.

Čini se da postoji veza između poznavanja sajber pretnji i broja sajber incidenata sa kojima se susreću muškarci i žene. Prema anketi, u periodu od 12 meseci više žena nego muškaraca je imalo incidente sa zloćudnim softverima (73 prema 65 odsto), iako muškarci češće trpe finansijske posledice (17 prema 14 odsto). Obično muškarci više troše novac na kupovinu posebnih programa napravljenih za čišćenje sistema ili zaštitu, dok žene češće traže pomoć od IT profesionalaca.

Međutim, postoje neke pretnje sa kojima se muškarci češće susreću nego žene: na primer, 2014. godine, sajber napadi ciljani na finansijske podatke pogodili su 54 odsto muškaraca i samo 49 odsto žena. Moguće da je to zbog toga što su žene posebno zabrinute za bezbednost finansijskih transakcija u poređenju sa drugim onlajn aktivnostima. Tako 59 odsto muškaraca i 64 odsto žena brine o riziku da će onlajn prevare pogoditi njihove bankovne račune, dok se 46 odsto muškaraca i 51 odsto žena oseća ranjivo kada plaća onlajn. Pored toga, ispitanice su malo više zabrinute o tome da li ih neko posmatra preko veb kamere (44 prema 39 odsto).

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar