Ko se okoristio fiskalizacijom?

Nakon sedam godina od proglašenja Zakona o fiskalnim kasama (26.jul 2007. godine) jasne činjenice iz dokumenata Vlade Republike Srpske svjedoče o aferi, štetnom djelovanju i mogućoj krivičnoj odgovornosti, piše narodni poslanik Branislav Borenović.

Republika Srpska 07.03.2015 | 07:24
Ko se okoristio fiskalizacijom?

Vlada Republike Srpske zvanično je priznala u obrazloženju da budžeti Republike Srpske, fondova i lokalnih zajednica nisu imali finansijsku korist od Zakona o fiskalnim kasama već je cilj bio obaveza fiskalizacije tj. instaliranja fiskalnih sistema, što je moguće naći u posljednjem obrazloženju Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama.

Naravno, o negativnim efektima, broju zatvorenih preduzeća i STR-ova, izgubljenim radnim mjestima ni riječi, ali ima dovoljno preciznih pokazatelja o broju fiskalizovanih jedinica, cijenama održavanja, mjesečnim pretplatama itd... sve najznačajnije iz obrazloženja zakona je navedeno na kraju teksta.

Jedinu korist od fiskalizacije su imala: - preduzeća koja prodaju fiskalne kase(najviše zbog monopolističkičkog položaja *Mikroelektronika* iz Banjaluke bliska SNSD-u koja je po nezvaničnim podacima uvezla,*sastavila* i prodala 2/3 svim fiskalnih sistema) po cijeni nekoliko puta većoj od stvarne tržišne u regionu - preduzeća koja vrše tehnički pregled - Telekom Srpske kao mobilni operater kome se plaća pretplata.

Direktna šteta po privredu Republike Srpske iznosi 106 miliona KM, a indirektna još više obzirom na broj zatvorenih tj. odjavljenih privrednih subjekata u zadnjih sedam godina, a da po budžete nije bilo finansijkskih uticaja, čitaj: nije bilo koristi...

Svega 3000 fiskalnih jedinica će biti "defiskalizovano" što je samo 6% od ukupnog broja, postavlja se pitanje šta će ovaj mali broj preduzetnika da radi sa ovim defiskalizovanim fiskalnim kasama.

U Prijedlogu izmjena i dopuna zakona nedostaje cijelo poglavlje iz Nacrta izmjena i dopuna zakona kojim se preciznije obrazlaže koje su to djelatnosti predmet defiskalizacije, što otvara dodatnu sumnju da je sve klasični politički predizborni marketing vlasti.

Kada se matematički izrazi cijeli proces fiskalizacije dođe se do iznosa od najmanje 106 miliona KM koliko je fiskalizacija koštala privredu Republike Srpske a da je Vlada Republike Srpske priznala da budžeti nisu imali korist od fiskalizacije(upitan je i ukupan iznos uplaćenog PDV-a od fakturisanja usluga po osnovu fiskalizacije).

KATASTROFALNI EFEKTI FISKALIZACIJE(u brojkama):

- 47 363 fiskalnih kasa h1000 KM(prosječna cijena kase)= 47,36 mil. KM

- Za 7 godina od početka fiskalizacije 47 363 fiskalnih kasa h 65 KM(prosječna godišnja cijena tehničkog pregleda) h 7(godine od primjene zakona) = 21,55 mil. KM

- 47 363 fiskalnih kasa h 9,36KM(cijena mjesečne pretplate prema mobilnom operateru) h 12(mjeseci u godini) h 7(godine od primjene)=37,23 mil. KM.

UKUPNO, FISKALIZACIJOM JE OD PRIVREDE REPUBLIKE SRPSKE UZETO 106,14 miliona KM

Za gore navedenu kratku analizu korišćeni su isključivo zvanični podaci iz dokumenata Vlade RS koji se mogu i naći u skupštinskim materijalima sa poslednje sjednice (www.narodnaskupstinars.net), osim cijene koja je izvedena na bazi prosjeka, čiji su najvažniji dijelovi dole navedeni:

*Zvanični podaci iz obraloženja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama (jul 2014.godine)

Prvih nekoliko godina primjene ovog zakona akcenat nadzornih institucija bio je na samoj obavezi fiskalizacije (instaliranja fiskalnog sistema) i počinjanju evidentiranja ukupnog prometa robe i usluga kroz fiskalnu kasu.

Primjena rješenja predloženih u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama neće imati finansijski uticaj na budžet Republike Srpske, fondove niti na budžete lokalnih zajednica.

Naime, prema podacima Poreske uprave Republike Srpske na dan 8. jula 2014. godine (kada je rađena analiza u Ministarstvu finansija), ukupan broj podnesenih zahtjeva za fiskalizaciju je 47.389, od čega je postupak fiskalizacije završen kod 47.363 obveznika. U Republici Srpskoj posluje 350 ovlašćenih servisa i svaki od njih, slobodno, ugovorom određuje cijenu tehničkog pregleda fiskalnih uređaja, a srednja cijena koštanja godišnjeg tehničkog pregleda iznosi 52,65 KM (sa obračunatim PDV-om), dok se ta cijena uvećava za dodatnih 15 KM do 20 KM ako se tehnički pregled vrši na terenu, a ne u prostorijama ovlašćenog servisa.

Pomenuti obveznici trenutno plaćaju mjesečnu pretplatu u iznosu od 9,36 KM Telekomu Srpske a. d. Banja Luka, odnosno 112,32 KM godišnje.

Od 3.400 aktivnih obveznika koji obavljaju pomenute djelatnosti, rješenje o fiskalizaciji je doneseno za oko 3.000 obveznika. Pomenutom dopunom Zakona o fiskalnim kasama kod 3.000 obveznika doći će do smanjenja ukupnih troškova, koji se odnose na mjesečnu pretplatu, za oko 330.000 KM na godišnjem nivou.

Dakle, predviđenim izmjenama koje su izvršene u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama troškovi obveznika će se smanjiti za oko 2,8 miliona KM na godišnjem nivou.

Izvor: B. Borenović - FB

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

mi sami

07.03.2015 06:31

Milorad Dodik,Dzombic i firma koja je imala monopol na prodaju kasa....

ODGOVORITE
Name

Mikailo

07.03.2015 06:56

Borenovicu, odlican tekst. Ovaj narod ce ti biti zahvalan ako sve ovo pretocis u jednu veliku krivicnu prijavu.

ODGOVORITE
Name

Aleksa

07.03.2015 07:00

Kasa u autobusu gradskog prevoza, kod obucara, u praonici automobila.... ali ne i kod advokata, notara...

ODGOVORITE
Name

xx faktor

07.03.2015 07:10

Imam ideju !!! Da vlast uvede da naplacuje vazduh . Vazduhomjer ako kosta 100 KM prodavat ce po 1000 KM i odrzavanje jos , a kod nas je cist, posto fabrike ne rade i eto para.

ODGOVORITE
Name

RUDNIK SASE

07.03.2015 07:35

Ne znam da li su se okoristili fìskalizacijom, ali pouzdano (dokumentovano) znam da su sadasnji korisnici RUDNIKA OLOVA I CINKA SASE KOD SREBRENICE (neki strani a domaci investitori) taj rudnik dobili bez tendera i koncesije, ali i bez naknade. Hvale se da dobro rade, jer ne placaju porez na dobit posto rudu izvoze u Rumuniju povezanoj firmi ispod trzisne cijene (tako ne ostvaruju dobit u RS). Ne zna se da li placaju drzavi struju i doprinose na plate (nadlezni to sad ispituju), ali se zna da su nasi "nadlezni politicari" drzavnu firmu koja je upravljala rudnikom OTJERALI U STECAJ A MALE AKCIONARE (ranije radnike) bez posla i akcija. Suvlasnik rudnika (preko 30%) sada je jedna kiparska firma čiji su vlasnici, vjerovatno neki nasi (iz RS) visoko pozicionirani politicari. Ovaj slucaj otudjivanja drzavnih prirodnih resursa poznat je nadleznim istraznim organima, ali niko jos ne preduzima nista. Ali i to ce ubrzo na dnevni red NARODNOG PRIJEKOG SUDA. Valjda dotle ne povade svu rudu.

ODGOVORITE
Name

Rudari

07.03.2015 08:14

Tuzba malih akcionara Rudnika Sase u stecaju godinama se kiseli u sudu i jos nije rijesena. Od bruke kako je drzavna firma gurnuta u stecaj cak i raniji stecajni upravnik podnio ostavku.

Name

Re Sase

07.03.2015 09:54

Zna se da su i neki srebrenicki politicari upetljani u mesetarenje sa ovim "Englezima" iz Gradiske, kojima upravlja neka mafija iz Beograda. Sad traze i koncesije na hidrocentrale valjda im ovo nije dosta ili nemaju vise sta da vade iz rudnika. U njihove privatne ruke predje sva imovina iz stecajne mase drzavnig rudnika a ono sto nisu otkupili po bagatelnoj cijeni koriste dzaba. Unistena i fabrika akumulatora u Potocarima. Strava sta se radi od drzave, a u tome im pomazu udruzeni Srbi i Bosnjaci iz Srebrenice. Oko toga se ne svadjaju.

Name

Bogoljub

07.03.2015 07:54

Fiskalizacijom su profitirali svi,osim onih kojima je nametnuta.

ODGOVORITE
Name

dragana

07.03.2015 08:39

Borenovica za ministra finamsija.

ODGOVORITE
Name

LAUFER

07.03.2015 10:19

A sto taj Biorenovic nije napravio uporednu analizu iz koje se vidi koliko su fiskalne kase sprijecile prodaja roba i usluga bez prijavljivanja, odnosno utaja poreza? Misli, kad ga vec hvalite.

ODGOVORITE
Name

007

07.03.2015 11:30

Fiskalizacija bila i prošla,a šta je sa privatizacijom.Niko ništa od vas političara ne čini dobro Srpskoj a VELIKE PARE PRIMATE.

ODGOVORITE
Name

Logika...

07.03.2015 12:13

JA moj otac Ibro koji je bio u Armiji BiH,moj danasnji najbolji drug JOVICA i njegov TATA Jovan koji je bio u vojsci Republike Srpske...

ODGOVORITE
Name

Maša

07.03.2015 12:59

Samo Istina nas može spasiti od Milorada Dodika i njegovih prijatelja, braće i kumova!!! Svaka Čast BRANE!!!

ODGOVORITE
Name

Gora i Mis

07.03.2015 13:02

Opet ce biti tresla se gora rodio se mis. Kad ce akcija

ODGOVORITE
Name

Milivoje

11.12.2023 13:07

Nema istine...i poslije Dodika - Dodik. Doći ce oni drugi, koji se nisu okoristili dovoljno. Pa dok ovi drugi, stignu one prve...nahebasmo mi debelo. Dobro je Cvijanoviceva rekla "stanje je takvo da nema popravke"...samo u drugom kontekstu. Iako, sve se moze preslikati i na bilo koji drugi kontekst.

Name

Kasa za papke

07.03.2015 13:47

Sta bi sa kasama za papke. Uzese li je ili ni na to nece platiti PDV

ODGOVORITE
Name

SI-PA

07.03.2015 13:49

Ovaj Borenovic bi bio dobar i na celu SIPE

ODGOVORITE
Name

Direkt

07.03.2015 13:58

Ko se okoristio fiskalizacijom? Proizvođači fiskalnih kasa. Jedna takva košta 500 KM puta koliko firmi ima toliko i kasa. Riječ je o višemilionskim ciframa koje su završile u rukama nekolicine ljudi.

ODGOVORITE
Name

Gacko

07.03.2015 15:17

Za lijekova im trebale

ODGOVORITE