Svemirski otpad prijeti planeti

Najnovija eksplozija u svemiru ponovno je otvorila pitanja o velikoj količini otpada koji sakupljamo u atmosferi.

Svijet 06.03.2015 | 13:05
Svemirski otpad prijeti planeti

Satelit američkih vazuhoplovnih snaga star 20 godina eksplodirao je u svemiru i izbacio nova 43 otpadna komada u Zemljinu orbitu.

Iako je satelit zbog iznenadne promene u temperaturi eksplodirao još 3. februara, nadležni u Svemirskoj komandi vazduhoplovnih snaga vest su objavili tek ovih dana. Tvrde i da prilikom eksplozije ostali aktivni sateliti nisu bili ugroženi.

Reč je o meteorološkom satelitu, koji su lansirali 1995. godine i bez prekida je radio sve do tada. Naučnici još istražuju kako je tačno došlo do eksplozije jednog od najstarijih satelita koji je kontstantno slao podatke na Zemlju. U orbiti je još šest takvih satelita, a sledeće godine trebalo bi da se lansira i sedmi.

“Pošto više nismo koristili njegove podatke, minimalno ćemo osetiti gubitak. Jedino po čemu se ovaj događaj razlikuje od drugih je taj što je ovde bila reč o satelitu koji je još bio u funkciji” izjavili su iz američkih vazduhoplovnih snaga.

Najnovija eksplozija u svemiru ponovno je otvorila pitanja o velikoj količini otpada koji sakupljamo u atmosferi.

Od Sputnika 1, prvog objekta koji su Sovjeti lansirali u svemir pre 53 godine, u Zemljinoj orbiti nakupilo se na stotine hiljada otpadnog materijala. Uglavnom je reč o ostacima starih raketa, napuštenih satelita i šrapnela sa projektila, koji kruže oko naše planete.

Postoji čak 22.000 objekata koji su dovoljno veliki pa ih naučnici prate sa Zemlje i još stotine hiljada komadića koji bi mogli da predstavljaju problem ljudima na putu u svemir. Čak i astronauti u Međunarodnoj svemirskoj stanici s vremena na vreme moraju da manevrišu kako bi izbegli sudar sa otpadom.

Količina otpada u orbiti značajno se povećala 2007. godine nakon kineskog testiranja antisatelitskih projektila. Nakon tog testa, prema nekim procenama, ostavili smo novih 150.000 otpadnog materijala.

Veliki problem predstavljaju i nesreće poput ove, koje je gotovo nemoguće predvideti, a nakon kojih u svemiru ostaje nova gomila otpada. Jedan takav bio je sudar američkog Iridijuma i nefunkcionalnog ruskog satelita 2009. godine.

U poslednje vreme sve više naučnika javno govori o ovom problemu i smišljaju rešenja kako da očiste svemir.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kk

06.03.2015 13:07

Ma nije ovo ništa kakav mi otpad imamo ovdje !

ODGOVORITE
Name

mrsic

06.03.2015 13:52

Razvijene zemlje ne bi smjele da odlazu otpad u svemir.Pokvarene satelite i otpad neka vrate u svoje zemlje.Niko im nije dao pravo da gore rade sto hoce.Isto vazi za Artik i Antartik kao i oceane.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

06.03.2015 13:59

Ljudska vrsta će sama sebe uništiti. Tako joj je grah pao.

ODGOVORITE