Ovaj film je najmračnija tajna Holivuda

Pre jednog veka, 3. marta 1915. godine, u Njujorku je počelo prikazivanje najrasističkijeg filma u holivudskog istoriji.

Svijet 06.03.2015 | 10:10
Ovaj film je najmračnija tajna Holivuda

“Rođenje jedne nacije”, tročasovna drama koja prati dve belačke porodice - jednu na severu i jednu na jugu Amerike - u periodu koji je prethodio američkom građanskom ratu, tokom rata i u vreme obnove, imao je premijeru u Los Anđelesu 18. februara i bio je prvi dugometražni film koji je prikazan u Beloj kući.

Premijera u njujorškom “Liberti teatru” je, međutim, bila više od predstave, budući da su nastojanja reditelja Dejvida Vorka Grifita da izazove veliki publicitet naišla na snažne proteste Nacionalnog udruženja za napredak obojenih (NAACP).

Prema rečima Američkog istoričara Leona Litvaka (“Past Imperfect, History According to the Movies”), film prikazuje Afroamerikance kao “nižu vrstu”, karakterističnu po “opakoj bestijalnosti” i “primitivnoj seksualnosti”.
 
Volter Long (jedan od belaca koji u filmu glume crnce) pojavljuje se u ulozi Gasa, bivšeg radnika na plantaži, koji žudi za mladom i nevinom belkinjom Florom Kameron (Me Marš). Da ne bi bila silovana, ona počini samoubistvo.
 
Sada na scenu stupa Kju-kluks klan, koji dolazi da spasava bele južnjakinje u načelu i konkretno, junakinju koju igra zvezda nemog filma Lilijan Giš, još jednu plavokosu lepoticu kojoj preti opasnost od mulata, zamenika guvernera Linča (koga glumi Džordž Sigman).
 
Film u prvi plan ističe opasnost od crnačke vlasti. Afroamerikanci su prikazani kao državni zakonodavci, sudije, porotnici, glasači i naoružani vojnici koji nameću ravnopravnost. Tamnoputi zakonodavci Južne Karoline hodaju neobuveni, piju viski i jedu piletinu u parlamentu dok uvode zakon koji omogućava brakove između belaca i crnaca.
 
Holivud priznao grešku 97 godina kasnije
 
Izražavajući zahvalnost za nagradu Oskar, koju je dobio ove godine za pesmu “Glory” iz filma “Selma”, Džon Ledžend je upozorio “da je zakon o pravu glasa, za koji su se aktivisti za građanska prava borili 50 godina, ugrožen, ali u filmu “Rođenje nacije” su upravo crnci prikazani kao oni koji teraju belce sa pločnika.
 
Tek 97 godina kasnije Holivud je ispravio pogrešnu Grifitovu sliku o velikom republikanskom abolicionisti Tadeušu Stivensu, koji je poslužio kao inspiracija za lik negativca Ostina Stounmena (igra ga Ralf Luis).

Tomi Li Džouns je 2012. nominovan za Oskara za ulogu u filmu "Linkoln", u kome igra ovog hrabrog kongresmena koji se borio za emancipaciju i pravo glasa Afroamerikanaca i živeo sa tamnoputom ženom.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

AMERIKA

06.03.2015 09:36

OSTAVITE ME NA MIRU. NEĆU VAM NIŠTA.

ODGOVORITE