Srbija: Ukinut crveni meteoalarm

Obilne padavine u celoj zemlji, ali za sada bez ozbiljnijih posledica. Normalizovano snabdevanje strujom za oko 50 hiljada ljudi u Loznici, Krupnju i Ljuboviji.

Srbija 06.03.2015 | 09:20
Srbija: Ukinut crveni meteoalarm

Šef sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da i pored obilnih padavina i porasta vodostaja nema razloga za paniku.

Zbog obilnih padavina u celoj zemlji, jutros je nešto povoljnija situacija, pa tako južno od Beograda nije više na snazi crveni, nego narandžasti meteoalarm.

U slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava, dok su za probijanje redovnih granica odbrane spremni i u Valjevu. Na delu Tamnave uvedena je vanredna situacija. Sava je u porastu, ali ne preti izlivanje.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je za RTS da nema mesta za paniku građana zbog pojačanih padavina u Srbiji, a posebno kada se radi o području Obrenovca.

"Posebno apelujem za žitelje Obrenovca. Teren smo obišli, snimali iz vazduha i nema razloga da bilo koga obmanjujemo, nismo to radili ni u maju. Nema mesta panici, ne može se ova situacija porediti sa majskom", rekao je Marić.

On je dodao da je noćas najviše bio ugrožen šabački kraj, da je najvažnije da nije bilo žrtava i da je 27 osoba evakuisano iz Koceljeve.

Marić je objasnio da se radi o nebranjenom delu i da je u pitanju plavljenje koje se dešava kada dođe do obilnijih padavina,

"Danas je mirniji dan u odnosu na noć, ali ćemo do subote biti u režimu pune pripravnosti. Nema opušanja i u potpunoj smo mobilnosti i budnosti", kazao je

Marić, koji je rekao i da je primećen ozbiljniji odnos lokalne samouprave, budući da se mnogo više preventivno radi na čišćenju kanala.

On je dodao i da je u Koceljevi bilo problema sa evakuacijom i da će se i zbog toga u maju pristupiti izmenama Zakona o vanrednoj situaciji.

Oštećena kontaktna mreža na železnici

Funkcionisanje železničkog saobraćaja na barskoj pruzi izuzetno je otežano, jer su noćas velike snežne padavine na nekoliko mesta oštetile kontaktnu mrežu.

Zbog toga je i voz iz Bara kasnio šest sati, saopštavaju železnice Srbije. Kontaktna mreže oštećena je i na niškoj pruzi pa je saobraćaj preusmeren preko Male Krsne.

Stručne službe "Železnica Srbije" čitavu noć i jutra su bile na terenu i nastoje da u najkraćem roku poprave oštećenja kontaktne mreže na ovim deonicama, ali i da u skladu sa mogućnostima organizuju saobraćaj.

Zbog snega u užičkom kraju obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko Zlatibora, Kadinjače i u drugim višim predelima. Tokom jučerašnjeg dana i večeri bilo je problema sa snabdevanjem strujom.

Zbog granja i delova drveća koji su zbog vlažnog snega pali na kolovoze, u Rasinskom Okrugu u prekidu su saobraćajnice Aleksandrovac - Mitrovo Polje i Brus Vitkovo.

Vozila se preusmeravaju na alternativne putne pravce.Od jutros se radi na čišćenju i osposobljavanju puteva.

Izvor: RTS


Komentari / 0

Ostavite komentar