Sezona ugroženosti

Ma, čim je došlo da se priča o ekonomiji, da to bude glavna tema, a manemo se politiziranja, eto nama Hrvatskog narodnog sabora, eto prvog saziva NSRS-a kod Mićka, eto priče o prekomponovanju i zakomponovanju,  sa sve apetitima i ugroženosti. Da su znali i hteli da se bave ekonomijom u korist naroda, do sada bi to uradili.

Bosna i Hercegovina 06.03.2015 | 07:30
Sezona ugroženosti

Ovako im je EU, za početak, lepo rekla hajd' sad bavite se ekonomijom, evo nećemo o ustavnim promenama, nećemo o Sejdiću, a ni Finciju, samo ćemo o tome može li privreda bolje da radi, ima li šanse stanovništvo bolje da se hrani , a i mi ćemo sebi sturiti s nogu borosane, možda neku konsultantsku ćar u toj vajdi videti, jer dobismo proširene vene šetajući od jednog do drugog partijskog vođe i organizujući večere kojekuda.

Kad ono dabome jok!

Ovi naši, koji su do juče drečali da je Dejtonski mirovni sporazum donja granica, s jedne strane, a s druge da BiH nema alternativu, dograbiše se koalicija i pitanja, koja nisu do sada mogli da reše taman
da su Obama i Putin zajedno sa Merkelovom i Kameronom usaglašeno i zajedno bili komesari za proširenje i visoki predstavnici. Jer, ona priča: "Pitajte nas nešto lakše, nemojte to oko čega se složiti ne možemo", jednaka je studentu koji ne zna ništa, ima puškice spremljene, a kriv je profesor što postavlja teška pitanja.

Otud, naravno, naglašavam opet da nisam u izjavama izražavala euroskepsu, koliko bh. skepsu na putu ka EU.

Pa, sine, i nakovanj bi razvalili, a da neće ekonomiju, a kakvo im je znanje iz te oblasti, vidimo po eksperimentima, kojima broja nema i njihovoj privatnoj imovini, koja se uglavnom sagledati ne može.

Naravno, čim se nađe neko ko bi nešto i radio, povale ga kao bekana, a kožu iskače na šiljak da je vide na sve četiri strane sveta. Nije kriv onaj  koji ne zna, već onaj ko ukaže na neznanje; nije kriv onaj što krade, već onaj koji ukaže na krađu.

I evo nama naše Nade na početku prolećne modne sezone ugroženosti. Na primer. Otišla žena ispred Veća naroda Republike Srpske na zasedanje Hrvatskog narodnog sabora kao delegat, glasala za uspostavu trećeg  entiteta i novo rukovodstvo HNS-a. Nema uopšte sekunde dileme da tamo nije mogla otići bez blagoslova svog idejnog, imovinskog i funkcionalno-pozicionog vođe, a vratila se u suzama, pa objasnila da jeste ona tamo išla u tom svojstvu, ali da se prekompozicija odnosi samo na Federaciju, nema veze sa RS-om, a kako će se Bošnjaci i Hrvati anamo u onoj Federaciji dogovoriti, to je njihova stvar.

Slušala ja izjavu i grohotom se smejala. Pa, koji ćeš andrak, onda, drugarice Nado tamo ako to nema veze sa RS-om, a ti si predsedavajuća Veća naroda RS-a i predstavljaš hrvatski narod u RS-u?! Šta ti imaš da iz RS-a glasaš kako će oni u Federaciji? Tačno mi dođe da osnujem kakvo srpsko nešto u Federaciji, pa da pozovem srpske delegate iz RS-a da glasamo o unutrašnjim pitanjima (sic!) RS-a.

Mrtva je zaista trka između ovako nesmislenih izjava poslednjih dana. No drugarica Nada je stalno nešto neobaveštena. Recimo, vagalo se ko će biti predsedavajući Veća naroda u Republici Srpskoj, a ko šef Kluba hrvatskog naroda između drugarice Nade i Tomislava Tomljanovića.

Čovek lepo rekao da su mu kao nekom ko nije iz HDZ-a ili SNSD-a, a u  toj ljubavi SNSD-a i HDZ-a, slabe šanse da bude predsedavajući, pa je bolje šef Kuba. I bi tako.Drugarica Nada, iako ni ona nije iz HDZ-a, koji je osvojio šipak na izborima u RS-u, već iz SNSD-a, koja ne zna da daje certifikate i o autentičnosti u pogledu hrvatstva, posta predsedavajuća, a Tomislav šef Kluba... I smeniše ga već nakon prve sednice. Zašto? Kako? Upitana, drugarica Nada je odgovorila da ništa o tome ne zna! Sunce moje!

A to me samo asociralo na vreme kada sam, naivno jako, očekivala od drugarice Nade, ako i od koga, da se, kao borac za ženska prava (bila vrlo aktivna u udruženjima i konferencijama) očituje javno makar kad njen šef vređa, napada i omalovažava žene, no drugarica Nada ni tada ni čula, ni videla, ni prozborila.

Ali, eto, kad ne vidi sebe kad glasa, ne razmišlja o tome za šta glasa (kao bivša liberalka, danas socijaldemokratkinja) i ne čuje sebe šta povodom toga izjavljuje, čemu  li se ja naivno nadam?! I hoće li, Bože, na prijem kod Vođe povodom Dana žena?!

A čemu li su se nadali u EU kad na dnevni red staviše najteže, zapravo, pitanje u ovoj državi: od čega ćemo živeti? I iz tako lagodne pozicije otimanja u mraku nesporazuma i svađa oko ustavnih promena i ljudskih prava, isteraju konačno naše izabrane pastire na ledinu da iračkim ovcama saopšte da trave nema i da valja jesti kamenje?

Niti znaju da seju, ni da zalevaju, ali iza njih ni trava ne raste. A nama valja preživeti i ovu prolećnu sezonu ugroženosti i koalicija, dok pastiri igraju i dalje na kartu da ovce i ne znaju šta pasu.

Zaboravljaju da su naučnici još 2006. otkrili da postoji i ovčije ludilo(atipični grebež, scrapie, oblik kravljeg ludila). Možda se ove godine  na domaćem terenu lično uvere koliko je uzelo maha.


Magazin "Dani"

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

руле

06.03.2015 06:40

Свака част на коментару, веома је сликовит. Слабе су нам шансе да се спасимо од ових власника наших живота???

ODGOVORITE
Name

E NIJE

06.03.2015 06:58

Boga mi, niko nije vlasnik mog zivota, sem Boga. A ponajmanje ova dva kriminalca. Oni ce otici gdje zasluzuju, kad-tad.

Name

bukva lizing

06.03.2015 07:15

"E nije", do kraja godine, najdalje.

Name

vulkanizer

06.03.2015 15:15

Sad se sjetih Čarli Čaplina i njegovih cipela ali nažalost kod nas narod bez cipela pa šta kuhati. Narode ima nade bogato će mo se hraniti svako dobije po parče gume sa auta našeg vajnog predsjednika i udri znate li vi pošto su te gume. Za one nepodobne neka dođu kod mene ima još ovih starih guma, nisu ni za konjska kola a to će nam uskoro biti glavni prevoz. Ako nam ga ko ne pojede.

Name

CECA

06.03.2015 07:19

KAD JE ČOVJEK NAČITAN, OBRAZOVAN I OD BOGA NADAREN. HVALA BOGU KAD SE PONEKAD JAVIŠ.

ODGOVORITE
Name

blagoja

06.03.2015 07:19

Svaka čast gospodzo Cenić vi ste Kraljica.

ODGOVORITE
Name

ISTRAGA M.

07.03.2015 07:44

Gospodjo Cenic, analiza vam je top. Kad cete se malo pozabaviti OTIMACINOM RUDNIKA OLOVA I CINKA IZ SREBRENICE. Tu ima kriminala kod dodjele koncesije bez tendera da bi bilo posla i za SIPU. Sta mislite, da to malo zacackate.

Name

vremenska prognoza

06.03.2015 07:24

Da bi se neko pozabavio ekonomijom, prvo se SIPA i tužilaštva moraju pozabaviti kriminalcima organizovanim u takozvane političke partije. Oni iza rešetaka, mi do vazduha. Ukoliko se to ne počne dešavati u narednih mjesec dana mogle bi se ponoviti prošlogodišnje poplave.

ODGOVORITE
Name

007

06.03.2015 09:28

Stvarno sažeta elonomska situacija sa predloženim rješenjima.

ODGOVORITE
Name

ddd

07.03.2015 18:23

Koji dio teksta se bavi ekonomijom?!?

Name

strani

06.03.2015 09:51

Uzalud se takvi bore objasniti zaslijepljenom narodu sto samo jedno vidi i zna ne zeli da proba drukcije. UCITE SE NARODE.

ODGOVORITE
Name

Ivo

06.03.2015 09:54

Cenicka kako ti mozes da komentarises Tomljenovica kad ne znas sta je desava u u klubu hrvata u Vijecu naroda, a znas dobro ko je Tomislav lik koji zivi u Zagrebu, a ljubavnica mu iz Dervente. Koji je samo na troskove abnormalnih putovanja ostetio i Narodnu skupstinu kad je bio tamo i Vijece naroda

ODGOVORITE
Name

valter

06.03.2015 10:02

Svakavam čast gospodjo Cenić , bez vas i takvih kao vi ovdije bi vladao viječni mrak, dokaz ste da i u ovoj državi postoje ljudi koji znaju gdje je prekdač za svijetlo !

ODGOVORITE
Name

dr

06.03.2015 10:24

Gospodja Cenic pametna brani Republiku Srpsku i čuva srpski narod.

ODGOVORITE
Name

Ante

06.03.2015 10:53

Radi cega ti Cenicka ne branis interese Srba u Sarajevu kojih je protjerano 200 000iljada? Vec odes dole da tracas Dodika.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

06.03.2015 11:00

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

Zanima me

06.03.2015 11:41

Ti znaš odgovor ili tražiš da ti vlast kaže?

Name

upućeni

06.03.2015 12:20

Ko je prodao i uništio Trudbenik Doboj pa sada ćuti o tome?!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

06.03.2015 12:57

Sve su krivi stranci koji im daju te kredite. A mi ulazimo sve dublje u tunel, tunel dug već 18 godina.

ODGOVORITE
Name

Milos

06.03.2015 13:09

Ja bih pitao gospodju Cenic da ako je neko Hrvat u Republici Srpskoj, jel on mora da predstavlja Hrvate samo u Republici Srpskoj i ni metar preko? Ili obrnuto ako je neko Srbin?

ODGOVORITE
Name

ZA Antu

06.03.2015 13:42

Prvo vratite 200000 Srba u Hrvatsku,pa tek onda komentarisi o gos.Cenic.Gdje su god Hrvati vecina tu Srba i Bosnjaka uopste nema.

ODGOVORITE
Name

Zoran

06.03.2015 14:30

Cenicka pa i ti si bila u vlasti ali ne vidimo nijednog tvog rezultata,osim sto si i ti uzimala debelu paltu,a sad pametujes.Rekao bi ja da bi ti opet rado u vlast isla

ODGOVORITE
Name

Ante

06.03.2015 14:40

Za ovog sto me proziva da mu kazem da je tema Bosna i Hercegovina. Ili cemo sad nabrajati koliko Hrvata je protjerano s kojih podrucija, a koliko Srba ili Muslimana...

ODGOVORITE
Name

Ante

06.03.2015 15:32

Evo koliko je Hrvata protjerano sa podrucije RS gdje je Cenicka bila ministar ako cemo tako...

Name

Milos

06.03.2015 15:33

Cenicka mi smo Kosovo izgubili jer srbe mimo granica niko nista putao nije! Razmisli sta pricas.

ODGOVORITE
Name

RE-Ante

06.03.2015 22:11

Ti prozivas Cenicku za protjerivanje Srba,pa kakva veze ona ima stim i sta moze uraditi kad uopste nije u vlasti?Ona je gospodja koju ne mozes porediti sa ovim nacionalistima, pocev od vaseg Covica ,preko Dodika do Izetbegovica.Znam da je tema BiH,ali moras biti principijalan,jer ova protjerivanja su nastala raspadom zajednicke nam drzave SFRJ.Kamo srece moj Ante da nam vladaju umovi kao Cenicka,bilo bi nam svima bolje.

ODGOVORITE
Name

TV

07.03.2015 08:50

Radili mi emisiju uzivo, gost Svjetlana Cenic, tada ministar ekonomije ili finansija, nije bitno. Opustena zena maksimalno, iskrena u odgovorima, na ulasku u studio, "dobro vece momci", po zavrsetku emisije, "momci hvala lijepo, laka vam noc". Radili kasnije emisiju sa Miloradom Dodikom. Strgao Baja onaj mikrofon sa svojih revera kad je zavrsila emisija, ni dobar dan na ulazu, ni dobro vece, a ni hvala dovidjenja. Da nista o politici ne znam i ne pratim, meni su te geste ostale u sjecanju, i to mi je sasvim dovoljno da vidim ko je kakav covjek. Elem, nedugo poslije toga bili izbori, doso Baja na vlast, ja pokupio prnje i inostranstvo. Vracam se svakih pola godine, godinu, da posjetim roditelje. Vidim sad kako zive i oni, a i narod u Republici Srpskoh. Oh kako sam samo bio u pravu te 2006, a bio sam mladic od 20ak godina, totalno apolitican. Ali ne i glup.

Name

Homo sapiens

07.03.2015 09:13

Nije mi jasno zasto se njoj daje toliki medijski prostor kad su njeni politicki i strucni dometi vec poznati. Nikakve koristi od toga, a na drugoj strani postoji znacajan broj dokazanih ekonomskih strucnjaka koji ne dobijaju nikakvu sansu da predloze rjesenja za izlaz iz ekonomske i politicke krize.

ODGOVORITE