U Sarajevu obustava nastave?

Nastava u školama u Kantonu Sarajevo danas će biti skraćena, a kako je saopšteno iz Ministarstva dalje odluke o obustavi nastave donosiće direktori osnovnih i srednjih škola.

Bosna i Hercegovina 05.03.2015 | 15:36
U Sarajevu obustava nastave?

Iz Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja poručuju da ova odluka nije realna.

Ministarstvo nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo donijelo je odluku da će nastava u drugoj smjeni u osnovnim i srednjim školama radi sigurnosti učenika danas biti skraćena, te će jedan školski čas trajati 30 minuta, a nastava će početi prema uobičajenoj satnici u 14:00 sati.

Iz Ministarstva je saopšteno da nije donesena nikakva odluka u vezi sa izmjenama sutrašnjih nastavnih aktivnosti na nivou Kantona, nego da je direktorima osnovnih i srednjih škola ostavljena mogućnost donošenja odluke o odvijanju nastavnog procesa.

"Direktori škola odlučiće da li će u potpunosti obustaviti nastavni proces ili skratiti nastavu ukoliko bude potrebe za tim. Škole koje u potpunosti obustave nastavni proces obavezne su izvršiti nadoknadu propuštenih časova“, kazala je Lamija Husić, stručni savjetnik u Ministarstvu nauke, obrazovanja i mladih KS.

Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo se ne slaže sa odlukom Ministarstva obrazovanja, a predsjednik Sindikata Saudin Sivro rekao je da ova odluka nije realna i da je ne provodiva.

"Mi imamo lude ljude u Ministarstvu obrazovanja KS. Nastaće apsolutna konfuzija jer u Kantonu imamo 36.000 učenika. Na koji način će direktori škola obavijestiti roditelje da li nastave ima ili ne? Neki nastavnici rade u dvije ili tri škole, kako će znati koja škola radi i gdje da idu na posao", rekao je Sivro za Klix.ba.

Kako nam je saopšteno iz Ministarstva, danas je u školama na nivou Kantona bilo odsutno 20-30 posto učenika.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nn

05.03.2015 15:20

Sta je sa ovim narodom? Cuj obustava i skracenje pa nije snjeg od metar pa da ne mozete proci. Mi kad smo isli u skolu niko nije ni mjerio taj snjeg niti je ko izdavao neka upozorenja u boji.

ODGOVORITE
Name

mart je eto sta je

05.03.2015 18:16

Nema grijanja