Vrbas premašio kotu redovne odbrane

Zbog padavina, vodostaji reka Vrbas i Vrbanja su u blagom porastu, a u višim predelima banjalučkih seoskih mesnih zajednica formiran je snežni pokrivač, rečeno je Srni u Gradskoj upravi Banjaluka.

Republika Srpska 05.03.2015 | 09:12
Vrbas premašio kotu redovne odbrane

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u 8.00 časova vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu iznosio je 276 centimetara, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava, rekao je Srni portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

Stojanović je istakao da reka Una i Sana u Novom Gradu i Prijedoru beleže pad za dvadesetak centimetara.
On je naveo da na jugu Republike Srpske pada kiša, a u ostalim delovima sneg, i da se u toku sutrašnjeg dana očekuje nastavak padavina.

Vodostaj Vrbanje jutros u 8.00 časova iznosio je 132 centimetra.

Sneg je, prema jutrošnjim podacima sa terena, najviši u Stričićima - od 10 do 15 centimetara.
Od pet do deset centimetara snega palo je u seoskim mesnim zajednicama Agino Selo, Rekavice, Kola, Bronzani Majdan i Stratinska.

Nadležne gradske službe su na terenu, prate stanje i po potrebi intervenišu tamo gde je neophodno.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda - vreme u Banjaluci danas će biti oblačno sa obilnom kišom, ujutro sa susnježicom. Tokom dana u brdovitim predelima šire regije očekuje se formiranje snežnog pokrivača, a u nižim predelima popodne i uveče.

Ukupna količina padavina na području Banjaluke biće od 40 do 70 litara po metru kvadratnom.

Iz Odseka za Civilnu zaštitu Gradske uprave grada Banjaluka, zbog najavljenih obilnijih padavina, pozvali su stanovništvo na oprez i preduzimanje preventivnih mera zaštite i spasavanja, posebno u naseljima uz rečne i bujične vodotokove.

Svim nadležnim gradskim službama naložena je maksimalna pripravnost za delovanje u slučaju potrebe i eventualnog izlivanja bujičnih potoka i većih snježnih padavina.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sirigojno

05.03.2015 11:13

Kad za Banjaluku kazete izmedju 40-70l po m2 vi veze nemate...mislim na metereologe...nije isto 40l/m2 i 70l/m2 razlika je ogromna...veze nemate samo laprdate a evo kisa danas, upravo sad i ne pada...

ODGOVORITE