Odgođen nastavak suđenja Bosniću

Nastavak suđenja u Sudu BiH Huseinu - Bilalu Bosniću, koji je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe, danas je odgođen za 25. mart zbog nedolaska dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Srbija 04.03.2015 | 14:34
Odgođen nastavak suđenja Bosniću

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ kontaktirala svjedoke koji su rekli da se nisu odazvali pozivu za svjedočenje jer još nisu dobili zvanični poziv.

Čampara je najavio da će ubuduće Tužilaštvo BiH, odmah po slanju pisanog poziva za svjedočenje, obavještavati svjedoke da su pozvani na ročište, da bi se izbjegla ova situacija.

Branilac Bosnića, Adil Lozo rekao je da je dinamika ispitivanja svjedoka - dva svjedoka po ročištu - spora i da bi trebalo ispitivati tri svjedoka po jednom ročištu.

Čampara je ostao pri stavu da i dalje budu ispitivana po dva svjedoka na jednom ročištu, prema redoslijedu iz optužnice, te će u nastavku glavnog pretresa biti ispitani četvrti i peti svjedok Tužilaštva BiH.
Naredno ročište počinje u 13.00 časova.

Dva svjedoka Tužilaštva BiH potvrdila su na prethodnom ročištu 25. februara da su se njihovi sinovi borili u Siriji, te da su prije odlaska na ratište kod optuženog išli na vjersku službu u Bužim.

Bosnić je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Tužilaštvo ga tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice, u nekoliko gradova kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Komentari / 0

Ostavite komentar