Najskuplji grad na svijetu je Singapur

Singapur je zadržao poziciju najskupljeg grada na svijetu, a kao i na prošlogodišnjoj listi slijede ga Pariz, Oslo, Cirih i Sidnej, objavila je istraživačka agencija Economist intelligence unit (EIU), prenosi britanski javni servis BBC.

Svijet 03.03.2015 | 15:30
Najskuplji grad na svijetu je Singapur

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom svijeta, kao osnova za istraživanje je uzet Njujork, dok su poređenja troškova vršena u 160 usluga i proizvoda, uključujuči hranu, odjeću i režije.

U oblasti osnovnih životnih namirnica Singapur je 11 odsto skuplji od Njujorka, a zajedno sa Seulom je najskuplje mjesto za kupovinu odjeće na svijetu, uz cijene koje su 50 odsto više nego u Njujorku, navodi EIU.

Singapur ima i visoke cijene automobila, a troškovi prevoza su skoro tri puta veći nego u Njujorku, prenose agencije.

Podaci prikupljeni u ovom istraživanju namijenjeni su za izračunavanje troškova života onih koji žele promijeniti mjesto stanovanja, kao i za poslovne putnike.

EIU je objavio podatke i o najjeftinijim gradovima na svijetu, pri čemu se na prvom mjestu našao Karači (Pakistan), zatim indijski grad Bangalor, venecuelanska prijestonica Karakas i indijski gradovi Mumbaj i Čenaj.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pitaj milevu

03.03.2015 14:36

Eto, au švici mediji javljaju, cirih najskuplji posle pada kursne granice evro i franak.

ODGOVORITE
Name

ja.

03.03.2015 15:13

Mislim da banjaluka i trebinje mogu sa cijenama rame uz rame sa singapurom!!!!???

ODGOVORITE
Name

mislim da BIH

03.03.2015 21:43

Ne moze nista prodati u najskulje jer ljudi okrenu svaki novcic mnogo puta pa ga potrose. Potencijali su u Pakistanu. Velika zemlja s velikim potrebama za hranom, tehnologijom, namjestajem.

ODGOVORITE
Name

nije tacno

04.03.2015 02:38

Pert je najskuplji grad u Australiji a i u svijetu.

ODGOVORITE