Njemački "žuti karton" premijeru Ciprasu

Iz Nemačke stižu oštre reakcije na izjavu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da Španija i Portugal remete pregovore Grčke sa Briselom.

Svijet 02.03.2015 | 17:30
Njemački "žuti karton" premijeru Ciprasu

Predstavnik ministra finansija Nemačke Volfganga Šojblea, Martin Jeger, rekao je da je Cipras prekršio osnovna pravila u odnosima izmedu 19 članica Evrozone.

"Povodom komentara ovog vikenda u Atini, vezanih za Španiju i Portugal, mogu da kažem da prema evropskim standardima oni predstavljaju veoma neuobičajen faul, rečeno fudbalskim žargonom. To se ne radi u Evrogrupi. Tako se ne rade stvari", rekao je Jeger.

Evropska unija saopštila je da pokušava da posreduje u tinjajućem sporu između Grčke i njenih partnera u evrozoni - Španije i Portugal, nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras optužio te dve zemlje da remete pregovore Grčke sa Briselom o produženju finansijske pomoći.

"Govorimo o svim uključenim učesnicima, kako bi se obezbedilo jedinstvo među državama EU, posebno svih država EU članica Evrozone", rekla je predstavnica Evropske komisije Mina Andrejeva na redovnoj konferenciji za novinare.

Madrid i Lisabon su, kako je ona rekla, uložili zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji zbog komentara Ciprasa koji je pritisak Španije i Portugal tokom pregovora o četvoromesečnom produženju paketa pomoći Grčkoj.

"Ističemo značajnu posredničku ulogu Komisije u tom procesu, što znači da podižemo mostove i dovodimo sve strane zajedno", rekla je ona.

Cipras je u subotu optužio Španiju i Portugal da predvode konzervativnu zaveru u rušenju njegove levičarske vlade, u strahu od sopstvenih radikalnih snaga pred izbore ove godine.

Cipras je, takođe, odbacio kritike da je Atina izvela odstupanje kako bi osigurala finansijsku pomoć od Evrozone, preneo je Rojters.

U govoru u svojoj stranci Siriza, Cipras je optužio Madrid i Lisabon za zauzimanje tvrde linije u pregovorima, koji su doveli do toga da Evrozona prošle sedmice produži paket pomoći Atini na naredna četiri meseca.

"Naišli smo na osovinu sila kao protivnika, predvođenu vladama Španije i Portugala, koje su iz očiglednih političkih razloga, pokušale da celokupne pregovore dovedu do ivice", rekao je Cipras, koji je 25. januara pobedio na izborima.

"Njihov plan je bio da iscrpu, obore ili dovedu našu vladu do bezuslovne predaje pre nego što naš rad počcne da donosi prodove i pre nego što grčki primer izvrši uticaj na druge zemlje. I uglavnom pre izbora u Španiji", rekao je Cipras.

Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je juče grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da se "uozbilji" u pogledu privrede svoje zemlje, koja je u dužničkoj krizi.

"Mi nismo odgovorni za nezadovoljstvo radikalne grčke levice koja je obećala Grcima ono što je znala da neće moći da ispuni", rekao je Rahoj, odgovarajući na Ciprasovu izjavu da pritisak Španije i Portugala ima "ucenjivački karakter", prenosi AFP.

Rahoj je, takođe, kazao da je Španija pomogla Grčkoj sa više od 26 milijardi evra, iako je i sama u finansijskoj krizi, navodi AP.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

02.03.2015 21:13

Mnogi u EU nikako da shvate da su tu da slušaju a ne da razmišljaju i žale se.

ODGOVORITE