Ekonomske mjere ne donose ništa

Komentarišući set reformskih zakona Vlade Republike Srpske u emisiji BN radija PULS NARODA, ekonomista Svetlana Cenić je rekla da se više nadala, te da se u zadnjih devet godina eksperimentisalo u domenu direktnih poreza tako da su, kaže Cenićka, i privreda i stanovništvo sluđeni, a sada i opštine novim zakonom na nepokretnosti.

Republika Srpska 28.02.2015 | 13:42
Ekonomske mjere ne donose ništa

Svetlana Cenić je istakla da česte izmjene fiskalne politike dovode do nesigurnosti. Niko ne zna šta će biti sutra što direktno utiče na dinamiku otvaranja i zatvaranja firmi i zapošljavanje. Kad je riječ o zakonu o porezu na dobit sad se tek uvodi kategorija transfernih cijena koje je Cenićka pokrenula još 2005. godine kada je Birač bio u pitanju i sve ono što je izneseno iz ove države.

Porez na dobit ostaje deset posto. Ako govorimo o vladavini socijaldemokratije bar u Republici Srpskoj, pitanje je da li deset posto treba primijeniti baš svima, kaže Cenićka.

Svetlana Cenić se osvrnula i na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama koji predviđa oslobađanja za određene kategorije na šta je ona ukazivala i ranije, jer fiskalne kase nisu postigle očekivani efekte u vidu povećanja prihoda. Desilo se da je došlo do zatvaranja radnji i bogaćenja onih koji su vršili distribuciju fiskalnih kasa.

Govorećo o privatizaciji, Cenićka je istakla da je glavni cilj bio izvući profit, ostaviti dugove. Zbog toga, kaže ona, zalaže se za uvođenje poreza na neproduktivnu imovinu i to da on bude drastičan.

Cenićka je u emisiji BN radija PULS NARODA, prokomentarisala i ocjenu vrlo niskog kreditnog rejtinga BiH, ističući da lošiji kreditni rejting znači i teže dolaženje do novca. Osim toga BiH je prezadužena zemlja, pri čemu, kaže ona, Republika Srpska je u težoj situaciji nego Federacija BiH.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

28.02.2015 13:42

Dok god bude slobodan uvoz svega, ovdje neće biti nikakve proizvodnje. Dok god narod bude birao vlast koje neće red u državi, ovdje neće biti nikakve proizvodnje. Sve će i dalje propadati. I treba tako. Što ste tražili i izglasavali, to sada i kusajte.

ODGOVORITE
Name

007

28.02.2015 14:18

Cenička, ne treba biti expert za ovo stanje u Srpskoj i BIH. Takva je situacija u celom regionu. Nadam se da će Vaše stručno znanje prepoznati i u EU a i šire.

ODGOVORITE
Name

deSerter

28.02.2015 15:52

Region je zakasnio ni Cenićka im više nemože pomoći a EU možda i mogne spasi.

Name

miki

28.02.2015 21:31

Jak strucnjak.

ODGOVORITE
Name

istina je i ružna i tužna

28.02.2015 21:59

Kad inženjeri, koji su ustvari jedini sposobni ovdje pokrenuti nekakvu proizvodnju, budu najviše uticali na to kako će biti organizovana ova nazovi država, onda će ovdje krenuti nabolje. Do tada, sretno bilo svim ovim ekonomistima, pravnicima , sociolizima i politikolozima, da se vrte u krug do besvijesti. Sve znaju, samo opanka napraviti ne znaju.

ODGOVORITE
Name

Miso

01.03.2015 09:06

Vlast u RS, to jest SNSD-a je veliko nista, nisu mi jasni oni koji od njih ocekuju da nesto urade za narod.Oni samo rade za sebe i svoje racune.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

02.03.2015 11:44

KOLIKO OVA VLAST VODI BRIGU O REPUBLICI SRPSKOJ. NE MISLE ONI NI NA SVOJU DJECU. DJECA IM NEĆE IMATI ŠTA KRASTI JER SU IM RODITELJI SVE POKRALI. KAKO ĆE DA PREŽIVE DODIKOVI, ŠPIRIĆEVI, ŠKRBIĆEVI, DAVIDOVIĆEVI, GAVRANOVIĆEVI, RADOJPČIĆEVI UNUCI. SVE PO NAMA JADNI SMO MI.

ODGOVORITE