Hrvati danas traže promjenu Dejtona

Hrvatski narodni sabor (HNS) na sjednici u Mostaru u subotu, koja se iščekuje s velikim zanimanjem, trebalo bi da usvoji deklaraciju koja definiše novo ustavno uređenje BiH, odnosno novu teritorijalnu reorganizaciju države na principu "federalnog simetričnog uređenja BiH".

Bosna i Hercegovina 28.02.2015 | 07:19
Hrvati danas traže promjenu Dejtona

Kako je to "Nezavisnim" potvrdilo više sagovornika, deklaracija treba da odredi ključne smjernice hrvatske politike u BiH, ali i da postavi pitanje alternative izmjeni Ustava BiH, a to je sazivanje nove međunarodne konferencije za BiH, svojevrsnog Dejtona 2.

Međutim, niko u ovom momentu ne želi da ide toliko daleko u ocjenama da li bi takav jedan dokument ujedno bio uvod u početak uspostavljanja trećeg entiteta u BiH.

Prema riječima Nikole Lovrinovića, zamjenika predsjednika HDZ BiH, deklaracija bi trebalo da sadrži ključne teme bitne za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH.

"Međutim, intenziviranje tih pitanja očekujem tek na narednim sjednicama, u nastavku rada HNS-a, koji je dosad bio više u formi 'udruženja građana', a od sada bi trebalo da bude pravni subjekt", ističe Lovrinović.

Martin Raguž, lider HDZ 1990 i član Predsjedništva HNS-a, za "Nezavisne" je potvrdio da deklaracija sadržava dio u vezi s određenjem prema BiH, definiše pitanje novog ustava, ali i federalnog simetričnog uređenja BiH.

Raguž, pak, poručuje da HNS više ne bi smio da bude političko, već koordinirajuće tijelo hrvatskog naroda u BiH.

"Mi se već tri godine zalažemo da se HNS gradi kao krovna, strateška institucija hrvatskog naroda, koja ne bi bila otvorena samo za politiku. I plaćamo visoku cijenu zbog takvog stava, jer je u tom kontekstu i sada niz otvorenih pitanja. Međutim, u ovom trenutku je jasno da je HDZ 1990 druga stranka po snazi i tražimo da se to respektuje", poručuje Raguž.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, ističe kako još nije jasno šta treba da predstavlja pojam "federalizacija BiH".

"Ako se pod federalizacijom podrazumijeva regionalizacija BiH - nemam ništa protiv. A ako je to etnička federalizacija, onda, prvo, može značiti završetak etničkog preseljenja stanovništva, i drugo, tendenciju stalnog smanjivanja ovlaštenja BiH kao države, a jačanja etničkih federalnih jedinica", ističe on.

Sam Kukić, kako potvrđuje, nije pozvan na sjednicu HNS-a, "kao ni ostali koji nisu spremni kleknuti pred vlasnika HNS-a".

"Ne znam šta će biti usvojeno, ali ne isključujem da lider HDZ-a, poučen dosadašnjim odnosom međunarodne zajednice na dešavanja u BiH, može poći radikalnijim putem", kaže Kukić.

Na kraju navodi da bi bio prvi za Dejton 2 jer sadašnje ustavno uređenje ne može da bude garancija prosperiteta zemlje.

Mile Lasić, još jedan univerzitetski profesor iz Mostara, inače član Ekspertne grupe za izmjene Ustava FBiH, koju je svojevremeno osnovala Ambasada SAD u BiH, juče nije želio da govori o sutrašnjem zasjedanju Sabora.

"Na tu temu neću dok ne vidim šta su gospoda zamislila", kratko je poručio Lasić.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, ranije je rekao da deklaracija određuje poziciju Hrvata u BiH i ono što HNS misli da bi se trebalo promijeniti kako bi BiH preživjela kao država.

Dolazi oko 450 poslanika HNS-a

Prema određenim najavama, dosad je oko 450 poslanika HNS-a iz desetak stranaka s hrvatskim predznakom potvrdilo svoj dolazak, ali, navodno, i hrvatski zvaničnici iz NS Radom za boljitak, SDP-a i SNSD-a, kojima su takođe upućeni pozivi.

Na zasjedanju, koje će biti održano u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača", poslanici HNS-a trebalo bi da izglasaju novu programsku deklaraciju, izmijene Statuta, izaberu članove Predsjedništva, koje potom treba da imenuje članove Glavnog vijeća HNS-a.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 71

Ostavite komentar
Name

zabrinut

28.02.2015 06:24

Otkud u SNSD-u Hrvati ovo je greska.... a sjetio sam se oni stalno pobjedjuju njihovim glasovima npr u Derventi je to praksa.

ODGOVORITE
Name

ddd

28.02.2015 12:47

Baš si pametnica.

Name

SNSD

28.02.2015 06:29

Sve je u dogovoru sa Dodikom drekavcem. Vrijeme će pokazati šta su dogovarali tako da će se svima obiti o glavu Dodikov dil sa ovim ljigavcem)(Covicem).

ODGOVORITE
Name

auslender

28.02.2015 10:19

Natego jaran jarana ostade RS bez posavine. Uze jaran jaranu naftna polja i posavinu, tek sad RS propada a Baja je svoje unovčio, Baja kaže HDZ brani interese srpskog naroda al MALO SUTRA.

Name

bajone

28.02.2015 06:31

To su ti koje podrzava ovaj nas jad od predsjednika.Stali ce sad reci.

ODGOVORITE
Name

Vuki BL

28.02.2015 06:31

Moze ali nezavisna i nedjeljiva,suverena REPUBLIKA SRPSKA.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

28.02.2015 07:37

Zasto bi moglo? Ne moze. Kad otvoris Pandorinu kutiju svasta ce se dogoditi.

Name

Re Vuki BL

28.02.2015 08:23

Slazem se sa tobom, ali da mi kazes od cega da zivimo? Do ruskih kredita? Sve rasprodano. I od prodanog kupci bjeze i ostavljaju astronomske dugove. Cak i predstavnistva odlaze iz RS u Federaciju. Koju valutu bi uzeo i cime bi je pokrio? Autoputevima ili aerodromima?....

Name

Bih

28.02.2015 06:32

Pa to im je Baja obecao. Ali je se preracunao, mislio je da ce biti dio vlasti na nivou Bih. Sad ce obecanje morati da ispuni ili corka.

ODGOVORITE
Name

А ФРАЊО ТУЂМАН

28.02.2015 06:34

ПА ОТАЦ НАЦИЈЕ ФРАЊО ТУЂМАН ИМ ЈЕ ПОТПИСАО СПЛИТСКИ СПОРАЗУМ, ШТА САД ХОЋЕ, ТИ БИ ДА МЈЕЊАЈУ КАД ХОЋЕ ШТА ХОЋЕ, МА ДАЈТЕ, ДА НЕЋЕ И ПАПА КАД ДОЂЕ У БИХ ТРАЖИТИ ТРЕЋИ ЕНТИТЕТ. ВЈЕРОЈАТНО.

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

28.02.2015 06:44

Oni su nacionalna manjina. Zbog njih dolazi i papa jer se Evropa uplašila gubljenje uticaja katolika u Bosni.Zbog njih se ne smiju objaviti rezultati popisa stanovništva jer ih ima manje od 14 % a hoće 1/3 države sa tendencijom smanjenja.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

28.02.2015 09:35

Pozdrav svima na portalu! Molim vas okrenite se oko sebe , pogledajte u vase prijatelje , ako radite u radne kolege , na ljude u vasim selima i gradovima , skoro svi smo oskudno odjeveni sa " second hand " butika na pijacama , krezavi , sa pogledima kao u zombija - izbezumljeni ! Shvatite da smo svi mi mali pijuni u sahovskoj igri , neki crni a neki bijeli , a iza nas su vece face, stranci i bice kako oni odluce , ne gubite vasu pozitivnu energiju , poklonite je svojojim ukucanima ! Pametnom dosta.

Name

amerikanac

28.02.2015 06:51

Nema problema.Treci entitet moze, ali treba cijelu Bosnu i Hercegovinu podjeliti,a ne samo Federaciju Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

pocetnik

28.02.2015 08:13

Malo morgen. Dijelite se sada, a nedavno ste vezali zastave. Vi bi kako vam kad odgovara.

Name

ddd

28.02.2015 12:08

Zašto?

Name

Njegoš

28.02.2015 06:52

Specijalni gost je veliki Lemi...najveći hrvatski lobista...

ODGOVORITE
Name

Roki

28.02.2015 06:54

Dok je ovaca bice i vune...

ODGOVORITE
Name

CroAT

28.02.2015 07:04

Da li je Čovićevo hrvatstvo i insistiranje na trećem entitetu kompatibilno sa njegovim "prijateljstvom" sa Dodikom? Kako je moguće ovu stvar istjerati na čistac, ako se znaju hrvatske aspiracije prema teritoriji RS u Posavini i Dodikov načelni stav , da može sve , ali bez mijenjanja granica RS?! Kako može Dejton 2 bez opšteg konsenzusa kojeg nije bilo ni 1992. godine?

ODGOVORITE
Name

nebitno

28.02.2015 07:07

ja ne mislim da je deyton 2 dobra ideja. Svi znamo da ce se neko u tom novom deytonu opet naci ugrozen. Ne mozemo ni Dayton 3 posto to ne bi odgovaralo Bosnjacima zbog naziva. Ja mislim da bi Dayton 4 bio politicki korektan a ako nam se ne svidja odmah se moze mijenjati u 5.

ODGOVORITE
Name

Snsd

28.02.2015 07:09

I ptice na grani znaju da bi čela Bosna i Hercegovina bila predmet pregovora i podjele. Pa molim vas mislite da bi Hrvati i Bošnjaci pristali da djele sa današnju Federaciju, pa to su nebuloze i priče za malu djecu. To je Dodikovo huskanje za treći entitet.

ODGOVORITE
Name

Чисти Босанац

28.02.2015 07:41

У историји Босна је дијељена много пута, прекрајана, уништавана и све не знам шта, а све вољом оних преко Саве и Дрине па и даље. Зато није никакво чудо што ова шачица Хрвата из БиХ желе поново некакав свој легитимитет, уз свесрдну помоћ оних преко Саве и Динаре, а имају подршку и из БиХ. Само немојте заборавити Босна је такво тијело које је недјељиво. Сјетимо се не тако далеко у прошлости, одлазак Турака, долазак А-угарске, први свјетски рат који је управо започео овдје у Босни. Каква ће Она сутра бити мало се питају њени грађани, а све посљедице ће сносити као и до сада они. А у будуће ћемо често чути као и у прошлости: “Признаћемо све како се договоре њена три “конститутивна” народа”. Које ли ироније????

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

28.02.2015 07:56

Bilo bi dobro da sadasnja politicka garnitura u BiH ne cacka po Dejtonu. Dejtonom je uspostavljen MIR na ovim prostorima i ne cackajte, ako vam je do "polticarenja" onda sredjujte stvari u vlastitoj kuci - mozda vam se gospodje svaleraju, mozda vas djeca ne slusaju, mozda vas radnici potkradaju i arce vam, na posten nacin steceni, privatluk.

ODGOVORITE
Name

Savo

28.02.2015 08:11

Covic zajedno sa Dodikom ce sigurno krenuti u zaostravanje odnosa u BIH, sa ciljem da se zaustave svi procesi normalizacije i napretka drustva jer to za njih znaci najverovatnije hapsenje i robijanje zbog korupcije koju predvodi ovaj dvojac svojim djelovanjem. Njih dvojica su postali najbogatiji ljudi u BIH.

ODGOVORITE
Name

CCCC

28.02.2015 08:11

Treba ukinuti Dayton! A ne jos drugi uvesti....

ODGOVORITE
Name

Nikola

28.02.2015 08:14

Danas je i drekavac sa svojom bagrom u Mostaru, on ce pomoci da Hrvati rijese svoje probleme.

ODGOVORITE
Name

Logika...

28.02.2015 08:20

Ne dijelite,oni iz Gornje Maoce jos se nisu obrijali...

ODGOVORITE
Name

izbijeglica

28.02.2015 08:40

Rat je stao ima vec lijepih godina zasto nedaju da se izbijeglice iz Hrvatske vrate svojim imanjima vec ih strase tamo po Hrvatskoj sa ratnim zlocinom cim se pojavis tamo odmah ides na ispitivanje iako nisi ni bio rodjen u ta doba kad je bio sukob.

ODGOVORITE
Name

povratak

28.02.2015 13:22

Nemojte da se lazemo...kome je zabranjen povratak i ko to zeli da se vrati iz EU ovamo u jad i bijedu... Dosta suplje..

Name

Milojko-Banja luka

28.02.2015 08:58

Neka ne djele samo Republiku Srpsku da ne diraju a za bih me zaboli. A i priznali su svi Republiku Srpsku da postoji tako da nam niko osim nas samih ne može ništa a Bosnu i treba raskomadati jer ko drugom jamu kopa biva pocjepan,oni bi odmah priznali Kosovo da mogu od Srba.

ODGOVORITE
Name

Rs

28.02.2015 09:04

Stante malo i jedni i drugi, tesko svima vama kad Muslimani pocnu dijeliti Bosnu.Jos uvijek je dobro sto se nisu jos oglasili

ODGOVORITE
Name

re bosanac

28.02.2015 09:11

Ćuj ba jel' ti znaš da Bosanac ne postoji?Nemoj ti o onima preko Drine da ne odeš u tri i tako dalje već o onima iz Istanbula što te poturčiše Srbine.

ODGOVORITE
Name

ultrabih

01.03.2015 02:39

Ne moras ti govoriti nekome da ga je poturcio ili posrbio ili profurao I ubjeđivati ga da samo tako mora biti ako se ne osjeca tako, ja sam bosnjak ali nikakve veze nemam sa Turskom (niti zelim) takodje Grckom , Izraelom i sl.. mi smo svi sa Balkana I superiornih nema. Pojedinci nose individualne zasluge, trijumfe I poraze a svi ostali dali ce se ili ne sa njima poistovjetiti to je licna stvar. Kompleksi su cudo doduse... Moji neki poznanici ne mogu da proslave pobjede g. Đokovica jer im je neko rekao da nije naš, dok naprotiv ja smatram bas da je moj vise nego njihov jer je covjek a to prvenstveno trebamo biti.

Name

mungos

28.02.2015 09:14

Da kriminalci ne bi konačno išli u zatvor, treba ovdje izazvati rat ponovo.

ODGOVORITE
Name

Zoki

28.02.2015 09:20

Dali smo Krajinu - da ne bude treci entitet - a sada hoce treci entitet. Ali vratite nam Krajinu i ne dirajte u nasu - Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Ime

01.03.2015 07:56

Odlican komentar. Dejtonu je prethodilo Karadjordjevo gdje su regulisani odnosi Srba i Hrvata. Ne moze se raspakivati Dejton a da se ne dira Karadjordjevo. Zato Srbi trebaju traziti federalnu jedinicu u Hrvatskoj i tako zacepiti kriva usta ovom novom krivoustom.

Name

Jedi

28.02.2015 09:39

Najbolja solucija je podjeliti na 3 etnicka entiteta, svaki sa svojom etnickom vecinom, dozvoliti drugim dvjema etnickim grupama max 10% stanovnistva u tom entitetu, sve koji se ne izjasne u ta tri tora iseliti u zemlje EU, SAD ili Australije. Na kraju raspisati EU tender za gradnju zida oko BiH, sa samo 3 granicna.

ODGOVORITE
Name

re SNSD

28.02.2015 09:39

U Hondurasu je jutros pukla vodovodna cijev i poplavila cijelu jednu regiju. U istrazi je utvrđeno da je cijev prubušio Baja iz Banja Luke.

ODGOVORITE
Name

strani

28.02.2015 09:46

Dejton je kriv sto je tako u Bosni sto ne pustise da ginu pa ko osta nek vlada ovako vjecno koskanje i neizvijesnost za gradjane.

ODGOVORITE
Name

lopovi

28.02.2015 09:47

Cuj ovu Amerikanku citavu BiH treba podijeliti. Pa htijeli ste sa njima pa sada sami to rjesavajte. A ko ugrozen, Hrvati? Pa ljudi oni drze komplet uvoz u BiH I ekonomiju svu a to sto ih je malo pa nek se radjaju.

ODGOVORITE
Name

revizija

28.02.2015 11:03

Oni su uvijek ugroženi. Dok sve oko sebe ne rastjeraju i ne ostanu sami, kao sada u Hrvatskoj. I sada će se tamo medjusobno poklati. I poklali bi se samo da im dopusti vatikan.

Name

Knjaz Milos

28.02.2015 10:18

Nemam nista protiv Hrvatskog naroda, ali imam protiv hrvatskih zahtjeva. Pa zar ih nije stid traziti hljeba preko pogace? Svi imaju putovnice i svi mogu u veliki broj zemalja bez viza!!! Pa kud ces vecu autonomiju od toga???? Mi i muslimani smo osudjeni da smo uvijek na granicama i aerodromima sumnjivi i svi nas gledaju ispod oka. Odmha da kazem da ne vezem Vatikan za ovo, vec ISKLJUCIVO pokvarene hrvatske popiticare iz BiH i Hrvatske, a narocito HDZ. Da su EU nastrojeni rekli bi: "Ajmo sada kad mi vec imamo putovnice da to i komsijama u BiH uradimo pa da svi budemo ravnopravni!!!" Ali ne, oni hoce sad i svoju KVAZI DRZAVU. U pravu su u Sarajevu SDA i DF sto im ne daju ministarska mjesta u FBH vise no sto zasluzuju. Covic je najpokvareniji politicar u BiH.

ODGOVORITE
Name

zaledje

28.02.2015 10:21

Entitet Hrvatima u BiH Entitet Srbima u HR Entitet Bosnjacima u Srbiji Entitet Madjarima u Vojvodini Itd itd. Poenta:sviju nas svuda ima i ako krene cjepanje,otimanje itd rat je neizbjezan.

ODGOVORITE
Name

re-re bosanac

28.02.2015 10:30

Niko ne postoji,samo ti postojis.Lijeci se ,pucas od sovinizma.

ODGOVORITE
Name

Adis

28.02.2015 10:32

Ministar vanjskih poslova USA, Kerry rekao je prije par dana zbog konflikta u Ukrajini da NIKAD vise se neće mjenjati granice u Evropi, nikada! Nijedna država vise neće biti podjeljenija nikada! Da USA to noce dozvoliti ni po cijenu rata! Za glupe koji ne razumju šta je rekao: može govoriti ko šta hoće, ali mjenjati se neće NIKAD vise ništa. Tema završena.

ODGOVORITE
Name

POSTENO

28.02.2015 10:33

Mi,Srbi,Hrvati i Bosnjaci smo svi skupa obicni k....vi,koji vjekovima ne znamo sta hocemo.

ODGOVORITE
Name

ISMET

28.02.2015 11:03

Pod hitno odcepljenje Zvornika od BIH i RS mene postaviti za cara,pozdrav.

ODGOVORITE
Name

re.re.bosanac

28.02.2015 11:18

Iz koje si ti tunguzije dosao, cuj ne postoji Bosanac.

ODGOVORITE
Name

braindamaged

28.02.2015 11:22

Cuj oni ugrozeni ovi skutori svi imaju hrvatsko drzavljanstvo i pasose drze sav uvoz da ne kazem sverc, granica sa Hrvatskom gdje je oni kontrolisu ne postoji, prave mahinacije sa dozvolama za transport u stvari koje god ministarstvo su uzeli na nivou BiH poceli su iz njega da reketiraju,zive kao lordovi, a nema ih ni 10 posto, fu.ka se njima i njihovim poglavnicima za nama i za ovom bosnjackom bijedom, kao i za njihovom bijedom srednje Bosne, a s druge strane pobjeda HDZ-ove kandidatkinje na izborima u RH nece nam donijeti nista dobro, jer ce oni sada onim krezubim braniteljima sto su im zakrcili ulice satorima dokazivati svoju sposobnost i hrvatstvo u Bosni posto tamo nemaju na cemu jer je ta "stranka opasnih namjera" kako ju je krstio Ivica Racan jos davno popljackala i pokrala sve po Hrvatskoj, a Srba vise nema da ih optuzuju doduse sad su izmislili "Jugoslavene" po SDP-u. Covic igra na kartu pritisaka i ucjena, destabilizacije kojom bi izbjegao krivicnu odgovornost koja bi se vjerovatno mogla dokazati, samo se nadam da su evropske sile bile iskrene prilikom postizanja izjave, posebno Njemacka jer ovi Hrvati sada mogu siljiti na Srbima i Bosnjacima, kaciti se sa Madjarima, napadati i ponizavati Slovence, prijetiti se Italijanima, ali zato ako Svabo drekne pisnu u gace, i ako on naredi oni ce i polizati sve sto su popljuvali, tako da nas put ka Evropi zavisi iskljucivo od te sile koja treba da izvrsi pritisak na ovu sacicu skutorski poglavnika da ne traze nemoguce i ono sto im ne pripada i da nas vec jednom zajedno sa ovom nasom telecom glavom i njegovom strankom lopova, otkoce i puste da zivimo kao normalni ljudi!

ODGOVORITE
Name

Realno

28.02.2015 11:39

Dejton 2 znaci ukidanje RS, a uvodjenje regionalizacije - zivi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

Zamka

28.02.2015 11:40

Ovo je dogovor Covica i Baje ,jer znaju da je to ne moguce.Srbi ne daju carkanje po RS-u,Bosnjaci po Federaciji.Covic je toga svjestan i zato trazi nesto sto ce nas zabavljati do narednih izbora.Kad ste sta culi da Covic nesto zahtjeva u oblasti ekonomije.Pa,Mostar je vise hrtvatskiji grad nego Zagreb.U Bosni su svi ugrozeni gdje su manjina.Ovo su samo trikovi.

ODGOVORITE
Name

djordje

28.02.2015 11:47

Ništa ja u ovoj nazovi drzavi ne kontam j...e lud zbunjenog....

ODGOVORITE
Name

bosanacbrcko

28.02.2015 11:58

Zaista mi nije jasno kako su Hrvati u BiH ugrozeni imaju ako se ne varam 4 kantona u kojima imaju potpunu kontrolu plus podrsku Hrvatske. Ja sam iz Brckog i svakog Hrvata kojeg znam znam i da ima posjed i u Bosni i u Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

srbin bl

28.02.2015 12:15

Ovo je trenutno najveca prijetnja opstanku Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

bosanacbrcko

28.02.2015 12:17

Da malo odemo na nlokalni nivo u Brckom ih nema vise od 15% a imaju gradonacelinika kad ce neki Bosnjak ili Srbin biti gradonacelnik Mostara vjerovatno nikada mozda ni tad.

ODGOVORITE
Name

USA

28.02.2015 12:19

PA dobro Hrvati ocistili ste Hrvatsku od svih drugih nacija sa papom pa sad idete I Hercegovinu videlo se ocito da ste pravi monstrumi a ne da sirite ljubav I slogu svi smo kod Boga isti.

ODGOVORITE
Name

K90

28.02.2015 12:24

odrekli su se oni Herceg Bosne 1994. u zamjenu za Kninsku Krajinu,a sad bi opet Herceg Bosnu. Ako im budu to dozvolili(da formiraju 3.entitete) Bosnjaci onda su stvarno budale.Hrvati bi i jare i pare.

ODGOVORITE
Name

jel se zna

28.02.2015 12:24

Jel potpredsjednik ovog Sabora Mile Pjevač i dal ce on nastupit u zabavnom dijelu. Il je to Zeljka uciteljka ona pasuje uz svaku vlast. Tu ih Covic i nekako moze ubacit al u Federalnu vladu tesko,jako tesko...

ODGOVORITE
Name

BAJA

28.02.2015 12:31

Slijedi Karamenkove upute,od neki dan,šta se krije iza toga uskoro cemo da vidimo

ODGOVORITE
Name

bosna

28.02.2015 12:37

Srbi su pjevali "Oj Hrvati nasi ste jarani,nama Bosna vama Muslimani"Sada Bosnjaci vide da su im Hrvati zabili noz u ledja.

ODGOVORITE
Name

Svasta

28.02.2015 12:43

Bosancem se naziva onaj tko potjece iz Bosne ( Bosnjak , Hrvat ili Srbin ). Dakle, drzavljanin Bosne i Hercegovine...

ODGOVORITE
Name

california dreamin

28.02.2015 13:01

Moglo se tako i 1992. Tri federalne jedinice unutar BiH. Ali Alija je htjeo rat.

ODGOVORITE
Name

SS

28.02.2015 14:19

Najbolje bi bilo ukidanje entiteta i kantona i prenijeti nadležnosti na opštine i neka Bakir, Baja i Čović šefuju po Sarajevu, Mostaru i Banja Luci a mi ostali da živimo na miru i ovako mi npr. iz USK smo odsječeni od ostatka BiH a ovi iz Sarajeva dođu kad samo treba pokupiti glasove. Što dalje od njih to bolje.

ODGOVORITE
Name

posavina

28.02.2015 14:35

Posavinu u hrvatski entitet

ODGOVORITE
Name

Pristane

28.02.2015 17:00

Jedini nacin da Dodik srusi Bosica i Ivanica jeste da pristane na ovu ideju.Ima podrsku i od Bosnjaka i Hrvata.

ODGOVORITE
Name

RE-pristane

28.02.2015 17:59

Dodik od Bosnjaka sigurno nema podrsku za uspostavu treceg entiteta.

ODGOVORITE
Name

tuzlak

28.02.2015 20:47

Treba im dati entitet ali ako oni to isto omoguće i Srbima u SAO Krajini.

ODGOVORITE
Name

Posavac

01.03.2015 10:04

E tebe ce neko pitati,,sjedi jedinica.

Name

Cucunami

28.02.2015 21:14

Defakto nacionalna manjina, čine oko 10 % stanovništva, najmalobrojniji narod u jednoj državi sa nevjerovatnim privilegijama, njihovi zahtjevi su toliki da će uskoro morati uvoziti Hrvate da popune tražena mjesta. Najgore od svega je što HDZ uopšte nema neku politiku, sve je to nešto umotano, zakukuljeno, sve nešto u rukavicama. Politički stavovi su demokratsko pravo samo koliko su oni realni i izvodljivi. Čović sada blokira formiranje vijeća ministara, sve dogovoreno, HDZ dobio i više od zahtjeva, sve su uzeli, jaka ministarstva i opet problem. Nemam ideju kako izaći iz ove situacije, SNSD je puno obećao HDZ-u, taj tal puca ali svi mi to trpimo. Ovi što pišu o nekim podjelama i odcjepljenima, ako nemate ništa pametnije reći nemojte ni to. Pozdravljam onog forumaša što kaže "okrenimo se oko sebe i dajmo šta pametno uraditi" Pozdrav svima

ODGOVORITE
Name

Komentar

01.03.2015 11:13

I ja sam hteo da budem kapetan od belu lađju, ali nisam :)

ODGOVORITE
Name

SRPSKA KALESIJA-DUBNICA.

01.03.2015 14:21

Samo 2.Entiteta Republika Srpska i Federacija, nema trećeg. Treći neka se priklone onima što su vezali zastave u zajednicku akciju protiv Srba i Republike Srpske. Zajednička Federacija takozvanih Muslimana i Katolika, jer su oni bosanski narod, a ne hrvatski, Hrvatska je u Evropskoj uniji.

ODGOVORITE
Name

celic

01.03.2015 14:41

Posavina obavezno u hrvatski entitet

ODGOVORITE