Zatražen pritvor za sudiju Miletić

Od Suda BiH u petak je zatraženo da Azri Miletić, sutdiji ovog suda, odredi jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je od dvojice optuženika uzela mito.

Bosna i Hercegovina 27.02.2015 | 20:50
Zatražen pritvor za sudiju Miletić

Tužilac Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i korupciju isti dan Sudu BiH uputio je prijedlog da pritvor od 30 dana odredi i Rami Brkiću i Senadu Šabiću, koji su osumnjičeni da su Miletićevoj dali mito kako bi im u žalbenom postupku pred ovim sudom izrekla oslobađajuće presude.

Miletićeva je uhapšena u srijedu popodne, u Sudu BiH, u akciji "Čekić", nakon što je okončano iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju za organizovani kirminal bivšem policijskom komesaru Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću i Šabiću, njegovom bivšem saradniku.

Miletićeva je predsjedavajuća Apelacionog vijeća, pred kojim je Brkiću i Šabiću ponovo suđeno nakon što su u prvostepenom postupku bili osuđeni na 11, odnosno na 10 godina zatvora. Njih dvojicu pripadnici SIPA uhapsili su ispred Suda BiH, nakon što su izašli iz sudnice u kojoj su tužilac i njihova odbrana iznijeli završne riječi.

Miletićeva se u petak branila ćutanjem na saslušanju pred tužiocem Džerminom Pašićem.

"Koristila je svoje pravo i nije davala izjavu. Tužilac je dao osumnjičenoj sve ono što je po zakonu dužan da dostavi, a riječ je o materijalu koji, po mišljenju tužioca, predstavlja osnove sumnje protiv sudije Miletić", rekle je Edina Rešidović, advokat Miletićeve.

Ona nije željela govoriti o sumnjama i navodima da Tužilaštvo BiH Miletićevu tereti da je od optuženih u slučaju "Brkić" uzela ili tražila 100.000 KM kako bi im izrekla pravosnažnu oslobađajuću presudu.

"Ona je za mene nevina. Ona je jedan od najjačih sudija Suda BiH", dodala je Rešidovićeva.

Asim Crnalić, Brkićev advokat, rekao je da je njegov klijent na saslušanju pred tužiocem iznio svoju odbranu.

"Miletićeva je bila u predmetu koji se vodio pred Apelacionim vijećem protiv moga klijenta. Taj predmet stoji toliko loše za Tužilaštvo BiH da bi, bez obzira na sastav Vijeća, odluka po žalbi bila ista nezavisno od toga da li je u tome učestvovala sudija Miletić ili nije. Prvostepeni Sud je napravio greške vidljive iz aviona", ustvrdio je Crnalić.

Sudija Miletić odmah nakon hapšenja zastupala je advokat Vasvija Vidović, ali se morala povući iz ovog slučaja jer ju Tužilaštvo BiH želi saslušati kao svjedoka u paralelnoj istrazi.

"Tužilac kaže da sam ranije sa Miletićevom razgovarala kad mi se ona žalila da joj prisluškuju telefon. Sad bih ja valjda trebalo da svjedočim u istrazi koje je to službeno lice odalo informacije o prisluškivanju Miletićeve", kazala je Vidovićeva, dodavši da je Miletićeva poslije hapšenja tražila da je zastupaju ona i Vlado Adamović, koji bi takođe mogao biti saslušan u istrazi o tome kako je osumnjičeni sudija saznala da je istražioci prisluškuju.

 

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ladna voda

27.02.2015 19:55

Nece ova dana robijati osim ovo pritvora sto dobije. Vrana vrani oci ne kopa, ko jos ocekuje da ce povlastene sudije u citavoj BiH ikada biti odgovorni za nesto. Ogromne plate, gomilaju se predmeti, rade 2 sata dnevno, svi su politicki pouglavljivani pa sta da ocekujemo. I da , zasticeni ko bijeli medvjedi, do penzije mogu da rade sta hoce i niko nema ingerencija da ih otjera. Tek kada budu imali mandate na 4 godine i reizbore, mozda ce se uozbiljiti.

ODGOVORITE
Name

To se zna

27.02.2015 20:27

Nije to samo u Bosni da budemo posteni. To je tako cak i na papiru u savrsenim zemljama. Nego ovdje bi ona bila na nervnoj bazi, a doticni bi poricali cak i corpus delikte. U Bosni je' ma jesam al' nisam znao da ne moze'.

ODGOVORITE
Name

SNOUDEN

28.02.2015 12:45

KORUMPIRANOST SUDIJA JE SAMO JEDAN DIO VELA TAJNE KOJI SE OTKRIO.KAO PRIPADNIK GRANICNE POLICIJE BiH, OTKRIO SAM ORGANIZOVANI KRIMINAL .,TACNIJE SVERC CIGARETA PREKO GRANICNOG PRELAZA STRMICA.POSLE SAM DOBIO PRIJETNJE ZBOG TOG.SLUCAJ KONPLETAN SAM PRIJAVIO POSLODAVCU GRANICNOJ POLICIJI BIH KOJA NIKAD NIJE NI PRSTOM MRDNULA DA SPROVEDE ISTRAGU.O OVOM DOGADJAJU SAM LICNO UPOZNAO MEDZDIDU KRESO KAO PRESJEDNICU SUDA KOJA A MA BAS NISTA NIJE UCINILA DA SE OTKRIJE KO STOJI IZA SVERCA CIGARETA I TOG MILIONSKOG KRIMINALA U KOJI SU UPETLJANI TADASNJI CELNI LJUDI GRANICNE POLICIJE BIH.,STO JE EVIDENTNO JER ZASTO NIKAD NISU POKRENULI ISTRAGU AKO SU IMALI SVE INFORMACIJE PRIJAVLJENE PISMENO I AKO SU ONI CISTI I NEVINI.ZA SUD BIH JE NORMALNA STVAR DA SE POLICIJSKIM SLUZBENICIMA SMIJE I MOZE PRIJETITI DOK IZVRSAVAJU SVOJE POLICIJSKE ZADATKE A TO JE UPRAVO POTVRDILA ZVJEZDANA ANTUNOVIC SUDKINJA SUDA BIH , KOJA ME JE SASLUSALA NA JEDNOM OD ROCISTA I KOJOJ SAM LICNO DAO IZJAVU SA PUNOM MATERIJALNOM I KRIVICNOM ODGOVORNOSCU DA SAM IMAO PRIJATNJE, KAD SU NASTALE I KAD SU SE POJAVILE.TO JE ZA NJU NEBITNO JER U OPSTE NIJE RAZMATRALA TE DOKAZE I MOJU IZJAVU JER JE STITILA LICNO IZVRSIOCE KRIVICNIH DJELA KAO I NAREDBODAVCE ..... PRESJEDNICI SUDA BIH MEDZIDI KRESO SAM UPUTIO ZALBU NA PONASANJE SUDKINJE ZVJEZDANE ANTONIJEVIC ALI JE ONA SAMO POTVRDILA ONO STO JE OVA UCINILA.SVOJIM RADNJAMA I POSTUPCIMA OBADVIJE PODRZAVAJU KORUPCIJU I KRIMINAL A NE ZASTITU I BORBU PROTIV KRIMIANAL.USTAV BIH SVIMA GARANTUJE BEZBEDNOST , AKO JA KAO POLICIJSKI SLUZBENIK KOJI PREDSTAVLJA INSTITUCIJU I DRZAVU NISAM BEZBJEDAN I SIGURAN PA KO JE ONDA SIGURAN I BEZBJEDAN U ZEMLJI KOJA SE ZOVE BIH.

ODGOVORITE
Name

snouden

28.02.2015 15:11

Sad je svima jasno zasto sudski postupci traju u BiH deceniju a apelacije po godinu dve.Niste dali nekom novac.A sudije za to ne snose dgovornost.

ODGOVORITE
Name

snouden

01.03.2015 20:25

Da podsjetimo i potvrdimo pricu koja se zove Strmica.Kriminal se dogodio i sverc ali se nezna ko stoji iza njega i ko se finansirao tim novcem od kriminala.Sipa je jos 2010 godine dostavila izvjesta tuzilastvu BiH o sprovedenoj istrazi u vezi cijelog slucaja prijetnjama policiskom slutbeniku prilikom obavljanja sluzbene duznosti ;organizovanom svercu cigareta preko drzavne granice kap i propustima u sluzbi rukovodilaca granicne policije BiH.Ko jw od tuzilaca tutilastva BiH uzwo novac da predmet drzi punih pet gosina u latici kako bi nastupila apsolutna zastara krivicnog gonjenja ostaje veo tajne za sada.??

ODGOVORITE