Njemačka se plaši Putina:Merkel jača vojsku, sprema se haos?!

Nemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen najavila je jačanje oklopnih jedinica Bundesvera, javili su nemački mediji.

Svijet 27.02.2015 | 14:37
Njemačka se plaši Putina:Merkel jača vojsku, sprema se haos?!

Mediji su ukazali na to da je Ursula govorila o srednjoročnim ciljevima ne navodeći pritom ni vremenski, ni finansijski plan.

– Bezbednosno okruženje se od krizne 2014. godine jasno promenilo – rekla je Fon der Lajen, prenose mediji.

Ona je ovih dana dala znak za “start” za izradu nove strategiju odbrane Nemačke, odnosno, “Bele knjige” Bundesvera, u kojoj bi na novo trebalo da bude definisan odnos prema Rusiji, pisala je nemačka štampa.

Fon der Lajen je na prvom skupu o novoj “Beloj knjizi” rekla da ruski odnos prema Ukrajini u osnovi menja sigurnosnu arhitekturu Evrope i da Nemačka, kako se navodi, bez iluzija mora da nađe primereni odgovor na politiku ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ona je ocenila da se ne može očekivati da se u novoj “Beloj knjizi” Bundesvera Rusija označi kao u staroj iz 2006. godine, kada je bila ocenjena kao eksponirani partner sa kojim se teži tesnom partnerstvu kako u Evropskoj uniji (EU), tako i u NATO.

Eksperti kažu da bi za Bundesver to značilo da se u buduće neće orijentisati samo na inostrane vojne misije, već će se ponovo jače angažovati za zaštitu i odbranu teritorije, članica NATO.

Nova “Bela knjiga” će, kako navode mediji, biti usmerena i na druge promene i scenarije pretnji, koje pre deset godina nisu postojali, u šta spadaju pitanja terorističke milicije “Islamska država“, “sajber-napada”, promene klime i “borbe za prirodne resurse”.

Nova “Bela knjiga” Bundesvera bi trebalo da bude spremna posle NATO samita sledeće godine, prenose mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Strah

27.02.2015 16:29

Obican Švabo se boji Rusije vise nego icega. Djedovi su im pricali sta znaci kad Rus upadne. Merkelova to dobro koristi da zbije redove.

ODGOVORITE
Name

kasno

27.02.2015 16:51

Draga Merkelice.Ne gubi džaba vrijeme za svog zivota nemas sanse ni da se primaknes caru Putinu,ni po snazi,a i pameti.Bolje ti je kako se vec hvalis da kuvas rucak svom muzu i dalje nastavi.

ODGOVORITE
Name

Svabo

27.02.2015 17:52

Dok me ovako placaju ne idem nikud iz Njemacke.

Name

Bizmark

27.02.2015 17:16

A ko dozvoli Njemačkoj da opet ima oružane snage? Jedini način da se Njemačka ekonomija oslabi. Da bacaju pare na vojnu opremu i ideje o novom četvrtom Rajhu. Dosadilo im živjeti u izobilju.

ODGOVORITE
Name

jaja

27.02.2015 21:01

Mora se ispuniti bozija rijec.pocelo je to davno na mnogim poljima ovo je sve jos uvjek malo zatisje pred veliku buru koja nam pretstoji u skoroj buducnosti.ovo sto napisah ce samo mali broj razumeti sta hocu reci.

ODGOVORITE
Name

Boki

28.02.2015 23:21

Nesto se ne sjecam da je Rusija nekad napala Njemacku....mozda se sjecaju osvetnickog pohoda 45 e ali to su debelo zasluzili

ODGOVORITE