"Poslanici se kupuju kao na pijaci"

Predsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne Skupštine BiH Mladen Bosić smatra da je neophodna temeljna izmjena Izbornog zakona jer je izborni sistem u BiH postao korumpiran.

Bosna i Hercegovina 26.02.2015 | 13:46
"Poslanici se kupuju kao na pijaci"

"Izborna korupcija diktira ne samo politički život u BiH već utiče na svakodnevni život građana'', smatra Mladen Bosić i kao primjer navodi planirano poskupljenje struje u Republici Srpskoj, što je direktna posljedica korupcije u izbornom sistemu.

"Tri poslanka SNSD-a su na najvažnijim funkcijama u Elektroprivredi Republike Srpske. Jedan od njih prije dvije godine na lokalnim izborima osvojio je 100 glasova, a na prošlim izborima kao direktor Termoelektrane i rudnika "Gacko" dobio je više od šest hiljada, i to samo zato jer su u izbornoj kampanji zaposlili više stotina radnika u tom preduzeću. Ti ljudi realno nemaju šta da rade ali primaju plate. Zbog takve politčke korupcije sada će biti povećana cijena struje u Srpskoj. Spremni smo da se svim političkim sredstvima odupremo takvim nastojanjima'', kaže Bosić i dodaje:

,,Moramo otvoriti pitanje političke korupcije i u tom procesu SDS neće nikoga štiti. Predsjedništvo SDS-a to je dokazalo odlukom o isključenju Slavka Dunjića iz stranke jer je učestvovao u političkoj korupciji rušeći skupštinsku većinu u Gradišci koju predvodi SDS. Stranka će bolje funkcionisati bez Dunjića i njegovih opstrukcija. Vjerujemo da će Zoran Latinović, koji je odličan načelnik, imati podršku većine građana opštine Gradiška. SDS mu daje bezrezervnu podršku''.

Bosić napominje da se mora pokrenuti pitanje legitimiteta izabranih predstavnika.

"Ako se taj proces ne otvori izbori su besmisleni. Nedopustivo je da se zlupotrebljavaju državni resursi za kupovinu glasova i da onaj koji je iz tih istih resursa napunio vlastite džepove kupuje poslanike kao na pijaci. To nije samo problem Izbornog zakona već i agencija koje bi trebalo da se bore protiv korupcije. Kada se potvrdi autentičnost snimka o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tražićemo od nadležnih institucija krivičnu odgovornost za one koji su učestvovali u tom procesu''.

Bosić ističe da će SDS, u okviru izmjena Izbornog zakona Republike Srpske, tražiti dva izborna kruga za predsjedničke izbore jer neko ko nema podršku 50% građana izašlih na izbore nije legitiman predsjednik.

"U posljednja dva izborna ciklusa predsjednik Republike nema taj legitimitet, a to je povezano sa izbornom korupcijom. Kupuju se male stranke da bi njihovi kandidati odvukli glasove i omogućili pobjedu kadnidatu SNSD-a'', ističe Bosić i navodi da se to desilo 2010. godine sa strankom Dragana Kalinića, a prošlog oktobra za to je bio zadužen Dragomir Jovičić.

BN TV

 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

ПОСКУПЉЕЊЕ

26.02.2015 12:49

ИНТЕРЕСАНТНО:ПОСЛИЈЕ СВАКИХ ИЗБОРА ПОСКУПИ СТРУЈА.

ODGOVORITE
Name

Napred

26.02.2015 12:51

Samo napred i sve papke smjestiti u stalu, tamo im je mjesto.

ODGOVORITE
Name

Novak

26.02.2015 13:01

Veca korupcija je sto je tebe kupio zapad.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

26.02.2015 15:11

Novace,cim drugcije razmisljanje,misljenje odmah je izdajnik...bio sam4,5 god.u vrs..i sad ne mislim isto kao SNSD ja sam izdajnik...e vala i neka sam,bar razmisljam svojom glavom i imam VELIKE prijatelje i muslimane il bosnjake i hrvate i cigane i srbe i jevreje ...nek sam izdajnik al sam bogat imam puno prijatelja...

Name

auslender

26.02.2015 15:34

E moj Novak u EU svi radimo zajedno i pomažemo jedadn drugom jer ako jedan kasni svi kasnimo i osjeti se na plati. Vjeruj ovdje niko nepita zaima i gdje si bio kad prigusti svi smo zeme jer jedino tako nam je dobro. Igedaj malo svojim očima i razmišljaj svojom glavom pusti Baju on je se pogubio samo još to nezna.

Name

bl

26.02.2015 13:22

Pa Bosicu povedi narod na proteste dok PAPCI ne budu podnijeli ostavke na funkcije a takodje da SzP ne prisustvuje ni na kakvim sjednicama a pogotovo na skupstini RS dok se neispostuju zahtjevi a ne svako par dana dajes poneku izjavu da te narod ne zaboravi jer sa kriticnom masom na ulici i bojkotom institucija u par dana doslo bi do promjena ovako do sada niste uradili nista kao ni vlast za narod

ODGOVORITE
Name

dejanpd

26.02.2015 13:23

Najbolje govori kako je narod zaboravan to što oni kad pričaju o poskupljenju struje govore o tome kako nije poskupljivala 7 godina,a imali smo najmanje dva poskupljenja od tad, samo što je svaki put prikrivano promjenom ljetne i zimske tarife,pa su nekoliko puta u proljece smanjivali razliku u cijenama da bi u jesen povećavali i na taj način već poskupili za više od 15% u ovih 5-6 godina,da ne govorimo o porezu na obnovljive izvore energije,što je takodje poskupljenje struje,ne može se to gledati drukčije, vezano je za potrošnju,ima cijenu i obračun je na računu za struju i naravno mora se platiti!

ODGOVORITE
Name

braindamaged

26.02.2015 13:59

U pravu si sto posto jos su prosle godine ukinuli jeftinu tarifu i kao sve stavili na neku prosjecnu cijenu, ma sisaju ovaj tupavi narod kako hoce, a u Elektrokrajini najveci gubici u mrezi u RS oko 20-30 miliona godisnje, a zna se u kojem djelu drekavcevi pajtosi imaju firme ili neko misli da se ta kolicina struje ukrade na resoima, ovo ne ide na dobro izgleda ce se opet u rov morati samo ce sad biti okrenut na drugu stranu. Citam juce povecali prihode u Telekomu Srbije u prosloj godini hvale se na sva usta, a kod njih se prica za 3 dinara minut a obracun na sekunde, ali su zato nama nasa braca preko Drine prosle godine vratili obracunsku jedinicu na minut i povecali cijenu minuta, da bi mogli musti tamo Telekom za stranacke potrebe onog njihovog sizofrenika i jos se hvale na tv-u kao da smo mi lobotomirani, a mozda se u tom povecanju cijena krije i iznenadna trpeljivost i prijateljstvo naseg i nihovog velikog vodje, sa takvom bracom su nam neprijatelji nepotrebni. E jos samo da do jula odvojimo od usta i cestito i kako Bog zapovjeda opremimo i ozenimo Bajicu i da se skupe pare da se vrati onaj kreditic da se djete koje se ne drogira ne zeni ko kokuz sa kreditima na vratu, kako ce on i mlada mu uzeti novi kredit za stambeno zbrinjavanje mladih bracnih parova za zivot po inostranstvu za koje se sprema posebna linija kreditiranja IRB-a, a finansirace se iz malog ili VELIKOG, o j...m te republiko i ko ti dade ime treba da se zoves Veliko vojvodstvo zadriglog Lijevcaka i njegovih poltrona!

Name

Jana

26.02.2015 13:52

Pa zna se da je kod nas političku i svaku drugu korupciju ozakonio Milorad Dodik... Zato Sipa i tužilaštva treba da rade svoj posao i da uništavaju kriminalnu hobotnicu...

ODGOVORITE
Name

BAJA

26.02.2015 13:54

GOSP.BOSICU SIGURAN SAM DA NEMTE ORAHA U DZEPU, ALI IMATE SIPU,RAZVALITE POLITICKU MAFIJU (BAGRU) KOJOJ NIKAD NIJE DOSTA PLJACKE A NAROD KO OVCE OPET IM DAJE GLASOVE.ZATO U ZATVOR SA BANDOM

ODGOVORITE
Name

Goran

26.02.2015 14:05

Gospodine Bosicu dosta price,preduzmite nesto...ovako se vise ne moze!!!

ODGOVORITE
Name

Boki

26.02.2015 14:31

Ako ce biti red i zakon kao u Doboju nemojte ga uvoditi zivota vam.

ODGOVORITE
Name

SDS1990

26.02.2015 14:40

Na sledećim izborima osvojićemo najmanje 70 poslaničkih mandata i tako stati ukraj postizbornom inžinjeringu.SDS1990 će snagom narodnog povjerenja pokrenuti točak promjena.

ODGOVORITE
Name

ahahahah....

26.02.2015 20:38

I opet ahaahag....zakopajte se negdje i cutite?

Name

Krajo

26.02.2015 23:33

Uhvati Krajišnika za obrve pa se klati

Name

Bravo

26.02.2015 15:03

RE BL BRAVO NAJBOLJI KOMENTAR BOSICU TO PROCITAJ I PRIMJENI I NE BOJ SE NAROD JE UZ TEBE

ODGOVORITE
Name

svi

26.02.2015 15:05

Svi se slazemo u komentarima mjenjajte bagru lopovsku sada imate poluge vlasti. Ili ce te zavrsiti kao oni. Kompromisa nema razmislite

ODGOVORITE
Name

koz dubica

26.02.2015 16:23

Sve je to tako ali kad bi doslo do protesta sve i jedan grad bi bio stucan isto kao da bi NATO bombardovao narod je puno ogorcen zato nemjte pomisljati na Proteste moze se drugacije krenuti prema boljitku ako to hoce politicari.

ODGOVORITE
Name

RS

26.02.2015 16:41

Da li je i Slavko Dunjić papak,

ODGOVORITE
Name

banjaluka

26.02.2015 18:26

Ovaj "mrak" u RS postaje sve skuplji i skuplji...

ODGOVORITE
Name

sumrak

26.02.2015 20:04

Druže Bosiću pet mjeseci prođe i nikada dočekati taj vaš bolji život zašto smo vam dali glasove u RS a vi nama obećanje za boljim i pravednijim životom u koji još vjerujemo sa vama i savezom za promjene za normalan život svakog BH čovjeka koji je sada daleko od dobroga

ODGOVORITE
Name

potrošene godine

26.02.2015 21:10

Mislim da će ove četiri godine biti uzalud potrošene, jer će se SNSD i SDS prepucavati. Ovi drže vlast na entitetskom, a ovi na BiH nivou.

ODGOVORITE
Name

Papkar

26.02.2015 23:36

Dragomir Jovičić je presudio Ognjenu Tadiću ove izbore. Kupio ga Baja! Jovičić prvi papak!

ODGOVORITE
Name

Neke stvari nisu jasne

27.02.2015 06:54

A mene zanima zašto isključujete iz stranke svakoga ko Vam iznese mišljenje koje nije identično kao Vaše. Ponekad pomislim da ste spremni na previše toga da biste ostali na mjestu predsjednika stranke, a vjerujem da je vrijeme za novog covjeka na tom mjestu, i više od polovine simpatizera naše stranke tako isto razmišlja. Ja lično ću podržavati SDS, bez obzira na kadrovska rjesenja, ali samo iznosim svoje mišljenje.

ODGOVORITE