Zloupotreba prava u slučaju Ivanović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je uverenje da je mera pritvora Oliveru Ivanoviću, Iliji Delibašiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću, a koja traje više od godinu dana, neprimerena i da predstavlja zloupotrebu prava.

Srbija 26.02.2015 | 08:21
Zloupotreba prava u slučaju Ivanović

Nikolić je poručio da bi njihovo puštanje na slobodu do pravnosnažnosti sudske odluke bilo potvrda poštovanja osnovnih ljudskih prava i objektivnosti sudskog postupka, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Predsednik je ocenio i da je trajanje pritvora u direktnoj suprotnosti sa izveštajem Misije OEBS-a u kome se zahteva veće pridržavanje prava na slobodu i ograničavanje pritvora na izuzetne slučajeve sa kratkim rokom.

Predsednik Nikolić podseća da je UNMIK 2002. godine vodio istražni postupak protiv više lica, a za ista krivična dela za koja se danas Ivanović i ostali terete i tada je ocenjeno da ne postoje dokazi i da se postupak obustavlja.

Kako Nikolić ističe, u dosadašnjem delu suđenja, svedoci tužilaštva Mentor Mehana i Bedžet Ferizi potvrdili su navode odbrane da su okrivljeni nevini.

Imajući u vidu stanje u predmetu koji se vodi protiv Ivanovića, Delibašića, Vujačića i Lazovića, ne ulazeći u konačni ishod postupka, predsednik smatra da je mera pritvora, koja je određena uprkos garancijama vlade Republike Srbije, neprimerena i predstavlja zloupotrebu prava, navodi se u saopštenju. "Puštanje na slobodu okrivljenih do pravnosnažnosti sudske odluke, bilo potvrda poštovanja osnovnih ljudskih prava i objektivnosti sudskog postupka", ocenio je Nikolić.

Kako se navodi, predsednik će sa velikom pažnjom nastaviti da prati nastavak krivičnog postupka u očekivanju da će pravo nađačati motive političke prirode i da će pravna sigurnost pođednako važiti za sve građane Kosova i Metohije.

Posebno zabrinjava mogućnost da se ponovi slučaj Anđelka Kolašinca koji je proveo u pritvoru više od četiri godine, a koga je okružni sud u Prizrenu na kraju oslobodio svih optužbi, podvukao je predsednik Srbije.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Opozicija

26.02.2015 08:13

I Tomo, sta ces uciniti po tom pitanju? "Ostro" ces protestvovati . Pita te se kao predsjednika kucnog savjeta, toliku vaznost imas .

ODGOVORITE
Name

boban

26.02.2015 10:33

Tomo ne talasaj davimo se.

ODGOVORITE