Nezirović će biti izručen BiH

Američki federalni apelacioni sud presudio je danas da Almaz Nezirović, nekadašnji čuvar u logoru Rebić, ispunjava uslove za ekstradiciju u Bosnu i Hercegovinu, javio je Asošijeted pres.

Bosna i Hercegovina 26.02.2015 | 07:26
Nezirović će biti izručen BiH

Sud je odbacio Nezirovićeve tvrdnje da ne može biti izručen, jer je "prošlo previše godina od kako su se dogodili navodni zločini".

Nezirović, koji živi u SAD, u Virdžiniji, optužen je da je mučio Srbe u tom logoru 1992. godine tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, navodi američka novinska agencija.

U Bosni i Hercegovini se Nezirović tereti da je tukao, ponižavao i nanosio ozlede nenaoružanim zatvorenim civilima.

Vlasti u Bosni i Hercegovini tvrde da je Nezirović tukao civilne zatvorenike pendrekom i puškom i primoravao neke od njih da goli puze po zemlji i jedu travu po kojoj su drugi urinirali, navodi AP.

Jedan sud u Bosni i Hercegovini izdao je nalog za njegovo hapšenje 2003. godine, šest godina nakon što je optuženik, kao izbeglice, ušao u SAD.

Sud je odbacio Nezirovićeve tvrdnje da ne može biti izručen jer je "prošlo previše godina od kako su se dogodili navodni zločini", navodi AP.

Sudija Barbara Milano Kinan navela je da nije osnovana Nezirovićeva tvrdnja da je ekstradicija nemoguća, jer su njegove aktivnosti bile političke.

"Mučenje zatvorenika ne može biti opravdano time da se takva tortura dogodila u kontekstu političkih nemira", navela je ona.

Nezirovićev advokat nije u prvom trenutku odgovorio na molbu za komentar, navodi AP.

Pravobranilac Entoni Ðorno rekao je da odluka suda ne znači da je Nezirović kriv za optužbe, već da "osigurava da se o valjanosti optužbi raspravlja na odgovarajućem mestu u zemlji njegovog porekla".

Prema sudskim spisima Nezirović se 1992. godine "pridružio paravojnoj grupi, Hrvatskom vijeću odbrane (HVO) i postao zatvorski čuvar", navodi AP i dodaje da su HVO formirali bosanski Hrvati u nameri da stvore "sopstvenu otcepljenu republiku tokom rata" i da nije imala veze sa vladom u kojoj su dominirali bosanski muslimani.

Pred federalnim američkim sudom Nezirović je otpužen i da je prikrivao aktivnosti u ratu kada se prijavljivao za izbeglički status i naturalizaciju u SAD.

Taj predmet je zatvoren prošle godine, zbog očekivanja Nezirovićeve verovatne ekstradicije, navodi agencija.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rom

26.02.2015 06:36

Mala je on ribica,rom,baraba se malo osilila, a dobice zatvor kao i inspiratori zla.

ODGOVORITE
Name

luzanac

26.02.2015 09:50

Sad ce on i Bozo Balijac da dele opet iste snove.

ODGOVORITE
Name

ako

26.02.2015 11:23

Koja krimi faca ko iz filmova.

ODGOVORITE