Ko je kriv što Mirotić ne igra za Srbiju?! A htio je!

U jednom trenutku, sve je bilo spremno, ali... Neko iz srpskog Saveza nije se javio na vreme i poslao potrebne papire, tvrdi Lakić, koji je govorio i o Jokiću, Miličiću, Vujoševiću.

Košarka 26.02.2015 | 12:20
Ko je kriv što Mirotić ne igra za Srbiju?! A htio je!

Inače čudan životni i košarkaški put Nikole Mirotića, momka rođenog 11. februara 1991. godine u Titogradu, danas Podgorici, mogao je da ima još čudniji tok.

Ali, to se nije dogodilo pre svega "zahvaljujući" ljudima zaposlenim u našem Košarkaškom savezu, tvrdi poznati košarkaški radnik i stvaralac talenata, Miša Lakić, u intervjuu za portal MVP.

Lakić tvrdi da je, uz obilatu pomoć Ranka Žeravice, uspeo da ubedi Mirotićeve roditelje i samog igrača da pristane da nastupa za reprezentaciju Srbije, ali da je potom KSS olako ispustio tu priliku.

Mirotić, koji trenutno nastupa za Čikago Bulse, igrao je u Real Madridu od 2007. do 2014. godine, dobio špansko državljanstvo "na vreme", bio uključen u sistem rada u španskom savezu, igrao za mlađe kategorije "furije" i, na kraju, stao ispred izbora: Španija ili Crna Gora.

Dok Mirotić (24) još razmišlja, jedno je jasno - za Srbiju neće igrati. Evo i zašto, ako pitate Lakića. Tvrdeći da se u našoj košarci loše radi sa mladim igračima, što je nekad bila naša vrlina, Lakić je rekao:

"Kao primer ću vam navesti Nikolu Mirotića, koji je otišao u Real, a da niko u našem Savezu nije znao da postoji. Uspeo sam u razgovoru sa njegovim roditeljima da se dogovorim da on igra za našu reprezentaciju. U tom razgovoru možda i ključnu ulogu je imao Ranko Žeravica. Uspeli smo njegovim roditeljima da objasnimo da bi za njegovu budućnost bilo dobro da igra za srpsku reprezentaciju. Neko u našem Savezu je trebalo samo da završi papire koje nikad niko nije završio. Tako smo izgubili jednog Mirotića, koji je Srbin. Ne stranac, već Srbin, koji je mogao da igra za srpsku košarkašku reprezentaciju. Mi smo izgubili takvog igrača zahvaljujući nemaru nekoga iz Saveza, koji nikada nije imao više zaposlenih nego danas", tvrdi Lakić.

On je otkrio i ko je, prema njegovom mišljenju, najtalentovaniji srpski košarkaš.

"Trenutno je to sigurno Nikola Jokić. Ali, on ima velike nedostatke. Ako ne bude uspeo ništa da uradi na svojoj fizičkoj spremi ostaće samo talenat. Mislim da dugo nismo imali dete koje tako oseća košarku i koje se tako igra. U nekadašnjoj Jugoslaviji bi prošao samo na taj talenat. U današnje vreme, gde se mnogo gleda fizička sprema, ne može da prođe kao takav", izjasnio se on.
Jokić se kasno pojavio na košarkaškoj mapi, a i za to je Lakić optužio Savez.

"To je još jedan dokaz kako neko u našem Savezu ne radi posao kako treba. Zašto ga neko nije video na vreme to ne znam".

Tvrdi da sa decom treba razgovarati...

"Mnogi danas spominju Darka Miličića kao problematičnog momka, a ja tvrdim da Darko nije ni najmanje takav. On je momak sa velikim srcem i to pokazuje na razne načine. Njemu je možda trebalo prići na drugačiji način, možda neko nije imao strpljenja za njega. Ali, sa decom je potrebno razgovarati. Nikada nisam imao problem ni sa jednim momkom, osim u trenutku kada je neko neiskren i kada počne da laže", pričao je Lakić i dodao:

"Tvrdim da deci treba prići na pravi način i da sa njima treba razgovarati. Svako ko nije razgovarao imao je problem. Razgovor je jedini lek, a naš Savez definitivno nema vremena. Mislim da nije teško u današnje vreme zapisati nečiji rođendan, okrenuti igrača i čestitati mu. Trebalo bi voditi računa o toj deci, jer nemamo više toliko stanovnika i košarkaša, pa bi im trebalo dati malo pažnje. Mislim da nije teško posvetiti im se. Niko se tom decom danas ne bavi, nažalost. Zato ih i gubimo".

Potom je istakao vaspitanje dece kao bitan faktor u sportskom razvoju...

"Deci je ponekad slađa ulica nego sala. Sa decom se mora razgovarati i spustiti se na njihov nivo i mora se znati kakve probleme ta deca imaju. Ponekad su zaljubljena, ponekad imaju probleme u školi, a ponekad imaju problem i sa roditeljima. U jednom trenutku svako od njih uđe u pubertet i ponekad postanu antiprotivni i sebi i društvu. I mi smo bili takvi, samo što su nekada imali vremena za nas, pa bi danas mi trebalo da imamo i za njih. Neki treneri pokažu deci ljubav, a posle toga mogu da udare detetu i čvrgu, šamar, a mogu i da ga uhvate za gušu i ta deca ih razumeju, jer ste im pre toga pokazali ljubav", rekao je Lakić, a za primer je uzeo postupak dugogodišnjeg trenera Partizana, Duška Vujoševića.

"Ne opravdavam, ali shvatam Duleta sa onim hvatanjem za gušu, a mnogi se čude kako ta deca to dozvoljavaju. Verovatno im je on pre toga pokazao ljubav. Nema tu neke zle namere. To je više u afektu".

Komentari / 0

Ostavite komentar