Doživotni zatvor za ubicu snajperiste

Sud u američkoj saveznoj državi Teksas osudio je danas na doživotnu kaznu zatvora bivšeg marinca Edi Reja Ruta zbog ubistva najuspešnijeg snajperiste u američkoj vojnoj istoriji Krisa Kajla, koji je bio inspiracija za hit film "Američki snajper", objavili su danas američki mediji.

Svijet 25.02.2015 | 10:43
Doživotni zatvor za ubicu snajperiste

Porota je nakon manje od tri sata jednoglasno odbacila tvrdnju Ruta (27) da nije kriv za ubistvo Kajla i njegovog prijatelja Čeda Litlfilda u februaru 2013. godine u streljani u severnom Teksasu, prenela je agencija AFP.

Suđenje Rutu, koje je trajalo dve nedelje, privuklo je veliku pažnju američke javnosti budući da se desilo istovremeno kad se u bioskopima pojavio kontroverzni film Klinta Istvuda o Kajlovim iskustvima kao snajperiste u Iraku.

Porota sastavljena od dva muškarca i deset žena je zaključila da je Rut, koji se pozivao na neuračunljivost, kriv za smrt Krisa Kajla i njegovog prijatelja.

Ubica je osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez prava na uslovni otpust, a iako takav zločin predviđa i smrtnu kaznu, tužilaštvo je od toga odustalo još pre početka suđenja.

Kajl i Litlfild su ubijeni pošto je Rutova majka zatražila od bivšeg američkog snajperiste da pomogne njenom sinu, koji je oboleo od post-traumatskog stresnog poremećaja, piše "Vašington post".

Kajl, za kojeg se zvanično smatra da je tokom svoje vojne službe ubio 160 ljudi, ovekovečen je u hit filmu "Američki snajper|, gde ga je glumio Bredli Kuper.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ja

26.02.2015 11:42

Neka zasluzijo je smrt svakog stize bozja kazna pa tako i ovog ameri Bog pozlatijo ubici ruke

ODGOVORITE