"Dačić bi mogao češće na sjednice"

Premijer Aleksandar Vučić konstatovao je danas da sednicama Vlade najrevnosnije prisustvuju on i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, primetivši da bi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić "mogao češće da dolazi na sednice Vlade bez obzira na putovanja i sve obaveze".

Srbija 24.02.2015 | 17:20
"Dačić bi mogao češće na sjednice"

Sednicama takođe, kako je rekao, gotovo redovno prisustvuju i ministri Aleksandar Antić, Nebojša Stefanović, Snežana Bogosavljević Bošković, Željko Sertić, kao i potpredsednici vlade Rasim Ljajić i Kori Udovički...

Vlada Srbije danas je održla

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da je jasan signal koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) uputio odobravanjem aranžmana, a to je da je Srbija na dobrom i sigurnom putu.

Obavestivši ministre o odluci odbora direktora MMF da se Srbiji odobri aranžman iz predostrožnosti, Vučić je rekao da je na tu činjenicu ponosan, jer je ona usledila nakon sedam meseci napornog rada, marljivog i drugačijeg pristupa od onih koje smo imali u savremenoj političkoj istoriji zemlje.

On je zahvalio bivšem ministru finansija Lazaru Krstiću, koji je, podsetio je, insistirao na većoj disciplini i na tome da je važno da dobijemo ovaj aranžman, a posebno aktuelnom ministru Dušanu Vujoviću, koji je uložio ogromnu energiju i rad kao uostalom i svi ostali članovi.

Kako je ocenio, upravo smo takvim radom dokazali da umemo da budemo ozbiljan, pouzdani partner Evropi i svetu, kao i da u svetu mogu da računaju na Srbiju.

"Pred nama su još mnogo teški dani i meseci. Ovo je jasan i nedvosmislen signal koji međunarodna institucija šalje svetu da je naša zemlja na dobrom i sigurnom putu", naglasio je Vučić.

Ostavićemo sledećoj vladi manji i deficit i javni dug.

Vučić je izjavio da je Srbija u reformskim merama izabrala teži put, ali da taj put priznaju sve ozbiljne organizacije, institucije i zemlje sveta.

On je na rekao i da je cilj reformskih mera da se nekoj sledećoj vladi u nasledstvo ostavi javni dug u opadajućem trendu, kao i niži deficit - maksimalno do tri - tri i po odsto.

"Sledeća vlada mora da nasledi i značajno nižu stopu nezaposlenosti od one koju smo mi nasledili", poručio je premijer.

Podsetivši da su ovde bilo kritika Zakona o radu, te da su čak i kritičari kasnije videli koilko je on koristan, Vučić je naveo da nas, s druge strane, zbog tog zakona u svetu mnogi hvale, ističući da reformske mere nisu samo uspeh vlade nego i građana koji su odlično razumeli šta vlada radi.

"Građani su videli da naša marljivost donosi rezultat", zaključio je premijer.

Govoreći o kursu dinara, premijer je rekao da je on danas gotovo isti kao pre dve godine, i dodao da je trenutno najpovoljniji od početka 2015.

On je primetio da o toj činjenici danas niko ne govori, ali zato "svi znaju da pričaju o njegovom istorijskom minimumu".

A dinar je u ovom trenutku, kako je naveo, toliko jak da je Narodna banka Srbije juče kupovala evre, a da to će činiti i danas.

"Juče bi nam kurs bio 119,5 dinara da nismo kupovali evre, nego moramo da zaštitimo evre da dinar ne ojača previše. To nije šala nego zbilja", naveo je on.

Podsetivši da je za razliku od mandata nekih prethodnih vlada kada je dinar u periodu od tri godine gubio vrednost sa 75 na 117 dinara, ova vlada u istom tom periodu od tri godine uspela da održi kurs evra na 118 do 120 dinara, što, smatra, govori o "nečijoj ozbiljnosti i odgovornosti".

Komentari / 0

Ostavite komentar