Odzvonilo jakim šporetima i ringlama

U EU više nije moguće kupiti šporete koji troše mnogo struje, kao ni jake ringle i kuhinjske nape.Radi se o Uredbi Evropske komisije o primjeni direktive o eko-dizajnu, čiji je cilj smanjenje potrošnje električne energije u domaćinstvima.

Svijet 23.02.2015 | 13:24
Odzvonilo jakim šporetima i ringlama

Prema procjenama Komisije, potrošnja struje koja se može pripisati šporetima, ringlama i kuhinjskim napama iznosi 755 petadžula (PJ) po domaćinstvu.

Evropska komisija procjenjuje da se provođenjem ove direktive do 2020. godine može uštediti oko 27 PJ po domaćinstvu, što je ekvivalent potrošnji dva miliona domaćinstava.

Odbacivanjem" rastrošnih" i korištenjem energetski efikasnijih uređaja, račun za struju mogao bi biti manji za 50 evra godišnje po potrošaču, smatra Komisija.

U pripremi novih pravila sudjelovali su i vodeći proizvođači aparata poput "Boša", "Filipsa" i drugih firmi.

Uređaji koji su se zatekli u skladištima u trenutku stupanja na snagu novih pravila moći će se prodavati do isteka zaliha.

Nova direktiva izazvala je kritike da je riječ o još jednom nepotrebnom administriranju evropske birokratije, a sličnih tonova bilo je i prošle godine kada je ograničena snaga usisivača.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sirogojno

23.02.2015 13:48

E sad ce te sporete kod nas prebacit da prodaju te zalihe,mi smo i onako totalni rasipnici...hehe ima se moze se ..hehe

ODGOVORITE
Name

tetak mata

23.02.2015 18:00

I jaki usisivači ne idu više a i one normalne sijalice nego led i druge šparne a sreća Bosna je blizu pa ima svega tamo.

ODGOVORITE