Šta krije statua Bude stara milenijum?

Naučnici iz Holandije skenirali su statuu Bude i u njoj pronašli mumificirane ostatke monaha, prenosi “Daily mail”.

Svijet 23.02.2015 | 08:02
Šta krije statua Bude stara milenijum?

Erik Bruin, stručnjak za budizam, vodio je istraživanje kojim je utvrđeno da mumija pripada budističkom majstoru Liućuanu koji je živeo u 11. ili 12. veku nove ere.

Skeniranje i endoskopija su obavljeni u medicinskom centru Meander u Holandiji, pod nadzorom stručnjaka iz muzeja Drents.

Međutim, nije objavljeno na osnovu čega je otkriven identitet monaha.

Naučnici su i pre skeniranja smatrali da se u statui nalazi mumija, ali su sada otkrili i da su organi uklonjeni iz tela.

Svici papira sa tekstom na kineskom jeziku pronađeni su u šupljinama gde su se nekada nalazili organi.

Naučnici smatraju da se radi o posebnoj vrsti žrtve - samomumifikaciji.

Ova statua je prvi put napustila Kinu da bi bila izložena i ispitana u Holandiji, a zatim će biti izložena u Budimpešti do maja.

Proces samomumifikacije

Tokom samomumificiranja, monah bi se prvih 1.000 dana podvrgao posebnoj dijeti koja se sastojala samo od semenki i orašastih plodova, i imao pojačanu fizičku aktivnost kako bi se rešio masnoća u telu.

Sledećih 1.000 dana jeo bi samo koru drveta i korenje i pio otrovan čaj od drveta Uruši koje izaziva povraćanje i dehidrataciju i ubija sve organizme koji mogu da uzrokuju raspadanje tela nakon smrti. Na kraju, posle šest godina mučnih priprema, monah bi se zaključao u kamenu grobnicu i potpuno mirovao u pozi lotosa.

Njegova jedina veza spoljnim svetom bi mu tada bila cevčica za vazduh i zvonom, kojim bi svakog dana zazvonio kako bi ljudi znali da je još živ. Kada monah prestane da zvoni, cevčica se vadi i telo ostavlja u zapečaćenoj grobnici narednih 1.000 dana.

Kada prođe tih hiljadu dana, grobnica se otvara kako bi se videlo da li je samomumifikacija uspela. Ukoliko je telo očuvano, premešta se u hram i obožava.

Izvor: Dailymail/Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar