Dr Nele Karajlić o linču u Sarajevu

Čim su saznali da sam tamo, hteli su da me linčuju. Policajci su me zaštitili.

Zabava 21.02.2015 | 08:07
Dr Nele Karajlić o linču u Sarajevu

Tako Nenad Janković, poznatiji kao Dr Nele Karajlić, opisuje svoju posetu rodnom Sarajevu posle 23 godine.

- Uverio sam se da u Sarajevu nema ni T od tolerancije, ni D od demokratije, ni M od multikulturalnosti. Nisam se osećao prijatno. Sve su zakuvali lokalni novinari na društvenim mrežama. Posle promocije knjige „Fajront u Sarajevu“ na Jahorini, koja je bila fantastična, drugari su me pozvali u jednu konobu u Sarajevu. Otišli smo tamo, mada sam se opkladio s njima da će biti provokacija. Frku je napravilo nekoliko novinara, koje nisu pustili unutra. Oni su vest da sam u gradu objavili na društvenim mrežama. Odmah su se pojavili komentari da me treba linčovati - kaže za „Blic“ Nele, koji je Sarajevo napustio kao izbeglica u vihoru rata 1992.

Dodaje da su zatim u konobu ušli federalni policajci.

- Jedan od njih je prišao i rekao: „Znači, tu je taj Nele Karajlić“. Federalci su rekli da su tu da bi me zaštitili od provokacija. Sedeli smo uz piće još sat vremena. Kad su novinari hteli da upadnu unutra, izašao sam na sporedni izlaz. Čekao me je automobil na drugoj strani ulice i dok su novinari, koji su pokrenuli ovo ludilo, uzaludno pokušavali da me nađu u restoranu, ja sam uz oružanu pratnju federalne policije već bio na putu za Jahorinu - kaže Nele.

On je trenutno u Makedoniji, gde promoviše svoju knjigu u kojoj u stilu parodije piše o rodnom gradu, zbog čega ga u Sarajevu smatraju nepoželjnim.

Izvor: Blic

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

poplava

21.02.2015 12:51

Žalosno, ništa drugo se nema reći?

ODGOVORITE
Name

Md

21.02.2015 15:06

Sarajevo je postalo sve samo ne multietnicko a tolerancija je samo na papiru,tamo su dobro dosli samo vehabije i arapi i prodane duse kao Bjelogrlic i Trifunovic

ODGOVORITE
Name

Pantelija

22.02.2015 08:27

Nele Karajlicu druze mi Srbi to ovako kazemo:Ko sije vjetar zanje oluju.

Name

Bošnjak

21.02.2015 15:20

Šta si očekivao da te dočekaju sa ovacijama. Ti i tvoj mentor Nemanja Kusturica, kojem se uvlačiš, su nepoželjni u Sarajevu

ODGOVORITE
Name

Tvoj komsija

21.02.2015 18:51

Niko si i nista. Nestalo ti para, pa pravis reklamu sebi. Nebi od nas tvojih bivsih komsija niko te ni takeo. Imamo mi precih i pametnijh poslova nego stobom pricati, a vala nemamo ni o cemu. A jos uvijek su isti u ulazu, mozda 2-3 da nisu vise tu. Znas gdje su? Umrli od starosti, pa im djeca prodali stanove. Djeca takva kao ti sto si...

ODGOVORITE
Name

Edo tvoj nekadasnji drug

21.02.2015 22:14

Ma Nele oduvijek si bio Karna .Ispalio si se iz Sarajva i otisao na kazan u Beograd : Netrebas lagat i pljuvat po Sarajevu da bi bio Srbin .Budi brate šta hoćeš jer ti to niko ne brani al nemoj lagat .Niko ti nije prijetio u konobi niti htjeo lincovati .Odkud sad to . Tvoj burazer dolazi i niko ga ni ne pogleda osim njegove stare raje .Ma Čenifa si od čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

22.02.2015 08:22

Госп.Јанковић је један од 150.000 Срба (+/- која хиљада) који је у ратним годинама протеран из ужег Сарајева, тј оног под контролом тзв АбиХ. Успут се и српско имe настоји избрисати, све улице именоване до 90их по значајним Србима су преименоване, што ипак много говори. За разлику од других наших Срба (од којих су неки ипак много горе прошли, и били убијени на најсвирепије начине), углавном не толико познатих, госп. Јанковић беше итекако познат, један од најупечатљивијих ликова "Надреалиста" који су као нико пре обележили једно време, и свој град Сарајево. Слушао сам неколико његових интервјуа, и беше изузетно коректан у својим ставовима, није никог олако и неправедно оклеветао, није био престрог, али није ни увијао, разголитио је Сарајево, приказао га какво јесте. Наравно, у блискоисточном (или федералном) Сарајеву постао је омражен, али тамо су сви Срби мање-више омражени, било да су у питању они у Српској, или пак Србији. И тако свратио госп.Јанковић до свог родног града, нашао се са друштвом у једном сарајевском локалу, и хаос. Креће медијска хајка у бошњачком делу фед.БиХ, позиви на линч, на једном порталу ("Кликс") 1280 коментара, еј 1280, наравно 99% су најодрватније поруке и гадости, поганштине својствене овом поднебљу, видимо ни на овом порталу не мањкају. И тако Неле је још једном разголитио, овај пута ненамерно овај град у којем су некад и Срби живели, Сарајево се опет показало какво јесте, у свом пуном "сјају", и у свом тако препознатљивом поганлуку.

ODGOVORITE
Name

Breka

22.02.2015 08:34

Malo je rec koju si laz reko!!! Koji linc? Tebe niko ne j... 2%. Sto si ljubomoran na raju koja jos uvijek dolazi i dolazice? I na kraju krajeva, vazda si papak bio to ces i ostati. Brat ti je ljudina od covjeka. Ti da si htio doci, ne bi se kladio. A niko te ne bi ni dirnuo, a i da ti neko opsuje, sta? Svaki dan nekome lanemo i spomenemo blizu i dalju familiju, i opet se pozdravimo. E sta uradi od sebe, papak. Cuj linc?

ODGOVORITE
Name

Md

22.02.2015 09:59

Da bi bio dobro dosao u Sarajevo moras obuci maicu sa likom Divljaka ili islamske drzave ISIL.i pljuvati po Srbima inace evo kako si dobro dosao.

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

22.02.2015 12:01

Dr. Bratoljub Klaić. ''Rijecnik stranih rijeci izraza i kratica'' 1951 god. tijec-----R A J A--- +R A J A+ ar.u bivsoj Turskoj-podanici, kmetovi, (obicno nemusli- mani): sirotinja..... DAKLE SARAJEVSKA CUVENA RAJA......

ODGOVORITE
Name

Karadoz

22.02.2015 13:04

"Kad su novinari hteli da upadnu unutra, izašao sam na sporedni izlaz"... Iz ovog zakljucih da lik pobjeze od novinara, nigdje se ne spominje da ga je iko drugi htio vidjeti.. a i sam ne prica o tome. Jeftina samopromocija knjige...

ODGOVORITE
Name

debeli

23.02.2015 19:03

A ima li Sarajevo pravo na Srbina da u njemu i o njemu progovori?

ODGOVORITE
Name

fefer

23.02.2015 20:20

Lik napisao gluposti u knjizi i čudi ga reakcija. Lik sve negativno priča o Sarajevu u kojem nikad nije bio nakon rata.. Koji krkan moraš bit. Možda ni ja sad iz Sarajeva da odem kod Kusturice ne bi se smieo vratiti u Sarajevo.

ODGOVORITE