Obilaznicu grade 25 godina

Prvi radovi na izgradnji saobraćajnice, koja bi trebalo da rastereti Beograd od teretnjaka počeli su još novembra 1990. Kraj radova se ne nazire, sve zavisi od obezbeđivanja finansijskih sredstava.

Srbija 19.02.2015 | 18:12
Obilaznicu grade 25 godina

Bezmalo četvrt veka traje izgradnja obilaznice oko Beograda, a kraj radova se još ne nazire. Nadležni čak ne mogu da daju ni procenu kada bi saobraćaj mogao da bude pušten ovim putnim koridorom u celoj dužini, jer, kako kažu, "završetak kompletne obilaznice zavisi od obezbeđenja finansijskih sredstava".

Neimari imaju rok da ovog leta završe radove započete na petlji Batajnica i od petlje Dobanovci do mosta na Savi, gde se gradi trasa do punog profila. A potom sledi izgradnja druge polovine auto-puta na ostalim delovima obilaznice, kao i konstrukcije mosta iznad Save.

Izgradnja obilaznice oko Beograda počela je novembra 1990, ali je ubrzo i obustavljena.

"Izgradnja obilaznice zavisila je od priliva finansijskih sredstava i bila je prekidana zbog sankcija, bombardovanja, hiperinflacije... ", objašnjavaju u "Putevima Srbije".

"Neki objekti, već izgrađeni, bili su tokom bombardovanja znatno oštećeni pa je bilo potrebno da se saniraju".

Do 2010. od Dobanovaca do petlje Orlovača završen je poluauto-put i pušten je u saobraćaj, a u naredne dve godine jedna polovina petlje Orlovača i tunela Straževica, kao i pun profil auto-puta od petlje Batajnica do petlje Dobanovci.

Za protekle skoro dve i po decenije, građevinci su uspeli da završe sektor A, od petlje Batajnica do petlje Dobanovci u punom profilu auto-puta i sektore B1 - B5, od petlje Dobanovci do tunela Straževica kao polu-autoput.

Preostalo je da se završi petlja Batajnica, gde su radovi u toku. Ugovoreni rok završetka radova je 1. jul ove godine. Takođe, deo od petlje Dobanovci do mosta na Savi, do punog profila auto-puta. I ovde je očekivani rok leto 2015.

DALEKO JE PANČEVO

A onda slede radovi na drugoj konstrukciji mosta na Savi, sektorima od mosta do tunela Straževica, kao i od tunela do petlje Bubanj potok. Konačno i sektor C od Bubanj potoka do Pančeva.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

JA

19.02.2015 18:36

25 Godina???Pa nije nas mnogo!Ima i goreg!!!

ODGOVORITE
Name

Md

19.02.2015 19:00

Trebaju uzeti pravu firmu ima jedna gazda je iz okoline Laktasa a firma se zove Nisko gradnja ovi bi to skarabudzili za dvije godine jest da bi bilo skuplje

ODGOVORITE
Name

ja

19.02.2015 22:11

Banjaluka gradi 3 kilometra tranzita 35 godina i jos ga nije napravila

ODGOVORITE
Name

predlog

19.02.2015 23:34

Dajte kojem Bajinom kumu i ima sve da vas obidje i da se svi ko.ljudi ugradite a ako ostane viska para i ovo malo obilaznice ce da zavrsi

ODGOVORITE