Novo zaduženje Srpske: 70 miliona za autoput

Prijedlogom odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" kod Evropske banke za obnovu i razvoj prema projektu izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj, predviđeno je povećanje zaduženja za 35 miliona evra.

Republika Srpska 18.02.2015 | 18:45
Novo zaduženje Srpske: 70 miliona za autoput

Pomoćnik ministra finansija Republke Srpske Biljana Bogićević rekla je da je ranije donesena odluka predviđala davanje saglasnosti na zaduženje u iznosu od 150 miliona evra.

Nije riječ o nepredviđenom povećanju troškova koje je nastalo pri implementaciji projekta, već o planiranoj ukupnoj vrijednosti projekta, kažu u Ministarstvu finansija. U vrijeme ugovaranja zajma sa EBRD bilo je poznato da je ukupna vrijednost projekta 185 miliona evra, a zbog većeg zajma, EBRD je u početku odobrio manji iznos zajma od 150 miliona evra, objasnila je pomoćnik ministra finansija, Biljana Bogićević u vezi sa novim zaduženjem za izgradnju dionice auto-puta od Banja Luke do Doboja. U SDS-u smatraju da to nije ništa novo i neuobičajeno za dosadašnju vlast.

Nastavlja se po starom, donose se odluke o zaduženjima bez ozbiljnih obrazloženja, atakva je i odluka o zaduženju za dodatnih 70 miliona maraka za radove na autoputu, kaže Milanko Mihajlica.

Vlast se nije izjašnjavala o pomenutim zaduženjima, ali jeste o tome što če, između, ostalog I kroz kreditno zaduženje platiti 26,6 miliona KM na kupovinu zgrade površine 9.000 kvadrata u Istočnom Sarajevu za smještaj predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

Neće se zaduživati samo za autoputeve. Prijedlogom odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Razvojnoj banci Savjeta Evrope predviđeno je i zaduženje od dodatnih 18 miliona evra za zatvaranje kolektivnih centara.

BN TB

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

dejanpd

18.02.2015 18:01

Pa i EBRD-u je u interesu da se zaduzuju, a najlakse je na putevima maznuti lovu, to je vec stari isprobani recept, sta mislite zasto DNS ne da resor saobracaja vec vise od 10 godina? Sjetite se samo cijene kilometra autoputa Banjaluka-njiva pored Save kod Gradiške. Treba vidjeti koliko su zaradile firme od projekata, revizije projekata, izrada studija izvodljivosti itd, te ko su vlasnici istih, pa onda i ostalo. Naravno, nemate nevladin sektor, nemate nezavisne revizore, tuzilastvo, ...nema morala...dakle "divlji zapad" - ko brze potegne...to je sustina...

ODGOVORITE
Name

putnik

18.02.2015 19:01

Bas tako. Nedavno sam isao autoputem BL Gradiska. Kao fol nov, a vec se nazire propadanje. Rupe. Mogu zamisliti koji je kvalitet i debljina asfalta. Al doce maca na vratanca, a cica na kolica

Name

jevto

18.02.2015 21:06

Ovo nema nigdje

Name

sss

18.02.2015 18:22

Boze dragi hoce li se nekada procitati da se otvara neka fabrika da se treba narod i omladina zaposljavati ko ce vam voziti po tim auto putevima kada narod nema hljeba da jede a da ima da voza auto a u stvari imaju guzonjini sinovi.

ODGOVORITE
Name

BoMba

18.02.2015 19:38

Grade put bijede!

ODGOVORITE
Name

Muk

19.02.2015 08:24

Bolje da prave dionice autoputa koji ce donositi profit tipa Brcko Bijeljina ili Bijeljina Kuzmin, isplatice im se sigurno, pavlovica most je cist dokaz!

ODGOVORITE
Name

Driver

19.02.2015 10:28

Ipak mislim da će se, ako se i kad ovo završi i postave naplatne kućice, većina preusmjeriti na pravac preko Teslića i Borja..

ODGOVORITE