Ovaj uređaj bi mogao da zamijeni USB

Iako alternativa za USB memoriju zvuči kao naznaka revolucije u načinu prenosa podataka, upravo bi tu revoluciju mogla da izvede grupa bosanskohercegovačkih entuzijasta.

Informacione tehnologije 18.02.2015 | 09:32
Ovaj uređaj bi mogao da zamijeni USB

Reč je o WiKeyju, malom cloud uređaju koga Adel Miljković i njegov kolega Nandino Galijašević nazivaju zamenom za običnu USB memoriju koja bi trebala pružiti sigurnost vašim podacima i obezbediti brzinu skladištenja.

"WiKey pruža kompatibilnost sa mobilnim uređajima ali i ostale funkcije koje ga čine unikatnim poput praćenja dnevne fizičke aktivnosti i kontrolisanje pametnih kućnih aparata i web servisa", rekao je Miljković za Klix.ba i dodao je da se njihov mali tim kasnije proširio za tri osobe.

"To smo uradili radi bolje raspodele obaveza i efikasnosti u radu", rekao je Miljković koji je ujedno i idejni tvorac WiKeyja.

"Iako mi se ta ideja već duže vreme 'vrti' po mislima nisam bio okružen pravim timom ljudi da to kvalitetno i na svetskom nivou odradimo", objasnio je Miljković.

Svi oni zajedno WiKey smatraju boljim rešenjem za prenos podataka od USB-a iz razloga što mu istovremeno može pristupiti više korisnika.

"To je odlično za poslovne sastanke, a činjenica da je otporan na padove i vodu predstavlja veliki napredak u poređenju sa standardnom USB memorijom", objasnio je Miljković koji želi biti primer i dokaz da u Bosni i Hercegovini nije sve u pustim pričama, već da se sa pravim timom, mnogo truda i volje "može realizovati svaka ideja koliko god ona bila luda".

Tim iza WiKeya trenutno radi na kampanji sakupljanja potrebnih prihoda preko start-up stranice Indiegogo, kako bi razvili proizvod i kompaniju

"Nama je trenutno najbitnije da nas prepoznaju strani mediji. To bi nam omogućilo brz i stabilan rast prihoda za razvoj kampanje iako se već javilo veliki broj potencijalnih investitora koji bi bili odvojeni od crowdfunding metode", zaključio je Miljković koji budućnost vidi u serijskoj proizvodnji ovog malog cloud uređaja.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar