Francuska želi razvoj Jahorine

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća BiH Mladen Bosić sastao se danas sa francuskom ambasadorkom u BiH Kler Bodoni. Francuska je izrazila spremnost da pomogne organizaciju Evropske omladinske olimpijade, koja će se održati 2017. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 17.02.2015 | 16:02
Francuska želi razvoj Jahorine

,,Francuska želi da pomogne razvoj turizma, prije svega zimskog turizma u BiH i mi tu vidimo šansu za olimpijsku Jahorinu. Spremni su da angažuju stručnjake koji bi uradili kvalitetne projekte za Evropski omladinski festival koji će se za dvije godine održati u Istočnom Sarajevu i Sarajevu'', izjavio je nakon sastanka sa francuskom ambasadorkom zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Mladen Bosić i dodao:

,,To su dobri projekti koji bi poboljšali potencijal i kapacitete Jahorine. Svjedoci smo da je ovih dana na Jahorini ogroman broj turista i da je interes za ovu planinu sve veći, ali nedostaje organizacija i bolja turistička ponuda. Za Jahorinu treba bolji plan.Vlada Republike Srpske je preko Olimpijskog centra, nadležna za razvoj Jahorine i treba iskoristiti interes i dobru volju Francuske da pomognu, jer oni imaju odlučne stručnjake koji su razvili turizam u Francuskim Alpima''.

,,Razvoj održivog planinskog turizma je nešto što je Francuska patentirala u svijetu'', rekla je francuska ambasadorka u BiH i dodala da je Francuska spremna da podrži i pomogne organizaciju Evropskog omladinskog festivala, posebno jer će se on 2017. godine održati u dva grada Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

,,Ta činjenica nas ohrabruje i zbog toga želimo da pomognemo i podržimo taj projekat. Posjetila sam gradonačelnika Istočnog Sarajeva i u stalnom smo kontaktu, a prvi vikend svog boravka u BiH iskoristila sam da posjetim Jahorinu'', kaže francuska ambasadorka i ističe da BiH i Francuska do sada nisu imale privrednu saradnju, ali da je njen zadatak da to promijeni.

EJOF 2017. u Istočnom Sarajevu i Sarajevu dobra je prilika za početak te saradnje.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milojko

17.02.2015 15:59

Bravo GOSPODINE PREDSJEDAVAJUČI PREDSJEDNIŠTVA BIH, samo takvim radom možemo očekivati bolju budučnost. Gospodine Ivaniću vi svojim radom opravdavate želje onih koji su vas izabrali na tu funkciju.

ODGOVORITE
Name

ccc

17.02.2015 21:31

Baš si Milojko...pročitaj tekst, radi se o Bosiću.