Han: Dajte dokaze da su mediji ugroženi

Evropski komesar Johanes Han izjavio je da je svestan optužbi za kršenje slobode medija u Srbiji, ali da takve tvrdnje treba potkrepiti dokazima.

Srbija 16.02.2015 | 22:59
Han: Dajte dokaze da su mediji ugroženi

"Već sam više puta čuo da se govori o kršenju slobode medija u Srbiji i uvek pitam za dokaze, jer glasine nisu dovoljne", rekao je Han grupi novinara u Briselu.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju rekao je da je čuo za izveštaj Reportera bez granica o pogoršanju medijske situacuje u Srbiji, ali da mu nije jasno na osnovu čega je donesen takav zaključak.

"To nije nikakav dokaz. Moram da pogledam po kojim kriterijumima oni prave te svoje procene", istakao je komesar.

Han je pohvalio sporazum o pravosuđu parafiran prošle nedelje tokom briselskog dijaloga o normalizaciji Beograda i Prištine, kao i jučerašnji odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju presednice Kolinde Grabar Kitarović u Zagreb.

"To daje veoma pozitivan signal o pomirenju i naporima na izgradnji zajedničke budućnosti, jer to je ono što nas očekuje", istakao je evropski komesar.

Han je rekao da u Briselu često naglašavaju negativne tendencije, ali da on veruje da se ne smeju ispustiti iz vida pozitivne stvari koje je pomenuo.

Han će sutra posetiti Skoplje i Prištinu i razgovarati s tamnošnjim političkim rukovodstvom.

Premijer Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Johanes Han nedavno su se sastali u Briselu nakon što je Hanova portparolka Maja Kocijančič u dva navrata kritikovala premijera i vladu, prvi put zbog oštrih reči upućenih Balkanskoj istraživačkoj reporterskoj mreži (BIRN), koja se delimično finansira sredstvima EU, a drugi put zbog odnosa prema ombudsmanu Saši Jankoviću.

Vučić i Han su posle sastanka rekli da su se saglasili da su nedavne nesuglasice između Beograda i Brisela izglađene.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

16.02.2015 22:29

Pa zar i ti Hane Brute!

ODGOVORITE
Name

libero

16.02.2015 22:45

Mislim da je ideja o Zakonu o javnom redu i miru najvjerovatnije potekla iz Beograda.

ODGOVORITE