Protest poljoprivrednika na prelazu Kamensko

Na Graničnom prelazu Kamensko počeo je protest poljoprivrednika sa područja Livanjskog kantona koji od Ministarstva poljoprivrede FBiH traže da im se isplate podsticaji u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Bosna i Hercegovina 16.02.2015 | 14:35
Protest poljoprivrednika na prelazu Kamensko

Na protestu se okupilo oko 150 ljudi, uglavnom poljoprivrednika sa područja Livna, Tomislavgrada i Glamoča, prenio je BHT1.

"Svoje mašine i vozila parkirali su s jedne strane drumske trake, nisu blokirali saobraćajnice i ne prave probleme ostalim učesnicima u saobraćaju ni radu službenika graničnog prelaza", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ovog kantona Ivica Karaula.

Poljoprivrednike je, odmah nakon jutrošnje najave protesta kontaktirao savjetnik federalnog premijera Ivica Mladina, poručivši im kakvu će odluku donijeti Vlada FBiH na sjednici 19. februara.

"Ta odluka nas ne zadovoljava jer tu nema sredstava za nas, a mi tražimo da podsticaji u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji budu isplaćeni, a ostalo kako oni misle da treba", rekao je Karaula.

On je naveo da, prema onome što mu je rečeno, Federalna vlada "ponovno hoće da progura ruralni razvoj gdje je većina `Lijanovićevih`, kao i to da se nastoje plasirati sredstva udruženjima koje stoje iza njega".

Poljoprivrednici su najavili da će na ovom mjestu protestovati dan – dva. Ukoliko ništa ne bude riješeno, spremni su da narednog ponedjeljka s poljoprivrednicima Unsko-sanskog kantona idu pred Vladu FBiH.

Komentari / 0

Ostavite komentar