Rusi kupuju napuštene kuće u Vrnjačkoj Banji

Oko dvadesetak ruskih porodica u zadnjih godinu dana, kupili su napuštene kuće sa zemljištem u okolini Vrnjačke Banje, kako bi proizvodili organsku hranu, meso, ali i pekli domaću rakiju.

Srbija 14.02.2015 | 11:53
Rusi kupuju napuštene kuće u Vrnjačkoj Banji

Njihova ideja je da iskoriste potencijal ovog kraja, i zarade, a turistima iz svoje zemlje bi upotpunili odmor u najposećenijoj banji Srbije.

Napuštena domaćinstva u selima oko Vrnjačke Banje postala su interesantna ruskim porodicima, kojima je brzi metropolski život u Moskvi postao naporan. Shvatili su da mogu zarađivati i u Srbiji, a ujedno lagano i spokojno živeti.

Svetla Čudakova je sa suprugom, pre dve godine došla na odmor u Vrnjačku Banju, i više se nije nikada vratila u Moskvu. Kaže da joj nije trebalo puno da shvati da može spojiti posao i uživanje.

"I ostale porodice su kao i mi. Prvo su došle na odmor, a onda su ostali u Banji. Ima porodica koje su penziji, ali ima i mladih ruskih porodica koje su se preselile sa decom", kaže za Tanjug Svetlana, vlasnica agencije za nekretnine i turizam "Raduga" u Vrnjačkoj Banji.

Ona dodaje da su na njihovom placu planirali da postave plastenik i uzgajaju organsku hranu, a već su posadili šljive i dunje.

Jedna veća grupa Rusa kupili su domaćinstva u selu Gračac, između Vrnjačke Banje i Kraljeva. S obzirom da se kuće uglavnom moraju renovirati, oni su odmah iskoristili zemlju koju su kupili, i počeli da je obrađuju.

Prve kupovine domaćinstava, počele su sa njihovim prijateljima, i poznanicima, a onda i sa ostalima kojima je Vrnjačka Banja interesantna. Danas ima preko 20 domaćinstava koje su kupili Rusi.

Jelena i Mihail Makejev su boravili u Vrnjačkoj Banji kao turisti 2013. godine, a onda se vratili prosle godine i kupili kuću u Banji.

"U Vrnjačkoj Banji je mirno, i odgovara nam klima. Vino i rakija su vrlo jeftini. U Rusiji je vino skupo, a ovde je super. Pored cene su i veoma ukusna", pricaju uz osmeh Jelena i Mihail.

Dimitri i Jevgenija Košeljev i njihov sin Denis, pre godinu dana su iz Moskve došli u Vrnjačku Banju, i kupili napuštenu zemlju i okućnicu.

Njihov sin Denis, koji je sedmi razred, od septembra je krenuo i u školu u selu Gračac. Sviđa mu se i kaže da mu nije teško.

"Dobro mi je u školi, a imam i prijatelje. I nastavnici su dobri, jer mi uvek pomažu kada mi nešto nije jasno, a i ja uvek pitam kada imam nejasnoće. Čak i kada imam kontrolne zadatke, smem da ih pitam", zadovoljno nam je rekao Denis, dodajući da ima druga iz Moskve koji bi na leto došao kod njega.

Iako je ruskim penzionerima najviše interesantno da ostatak života provedu u Vrnjačkoj Banji, kako saznajemo, sve više je mladih iz Rusije koji bi radili i studirali turizam na fakultetu u Vrnjačkoj Banji.

Iz agencije "Raduga" kažu da imaju odličnu saradnju sa Specijalnom bolnicom "Merkur2", u kojoj odseda najviše Rusa.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vange

14.02.2015 11:41

Super!!!! Ko radi- ne boji se gladi!

ODGOVORITE
Name

Nisu to rusi

14.02.2015 12:34

Tako se pricalo i za C. G a vecina kupljenih nekretnina je kupljena novcem albanske narkomafije preko ruskih drzavljana.

ODGOVORITE