Odluka o izvozu oružja čeka novi Savjet ministara

Nakon što je Predsjedništvo BiH utvrdilo stav da izvoz oružja u Ukrajinu nije u interesu BiH, konačnu odluku o tome, po svemu sudeći, donijeće novi saziv Savjeta ministara BiH, odnosno novoizabrani ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Bosna i Hercegovina 13.02.2015 | 18:59
Odluka o izvozu oružja čeka novi Savjet ministara

U ovom ministarstvu ni u petak nisu imali odgovor na pitanje da li će, i pored stava Predsjedništva BiH, ali i činjenice da je rat u Ukrajini praktično završen, ipak potpisati dozvolu za izvoz oružja u Ukrajinu, vrijedan 10 miliona KM.

"Po svemu sudeći, odluku o eventualnom izvozu oružja u Ukrajinu donijeće novi ministar jer sadašnji zamjenik ne želi da potpiše takvu odluku bez stava Savjeta ministara", ispričao je izvor "Nezavisnih".

U svakom slučaju Privredno društvo "Unis", od kojeg je i naručeno oružje vrijedno deset miliona KM, već je podnijelo tužbu protiv odgovornih u BiH jer nisu dobili "zeleno svjetlo" za izvoz iako su prije toga pribavili sve potrebne dozvole.

Naime, da bi neko mogao da izveze oružje iz BiH potrebno je da dobije saglasnost četiri ministarstva i to spoljnih poslova, odbrane, bezbjednosti, a na kraju samu dozvolu potpisuje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećanja radi, realizaciju ovog posla između BiH i Ukrajine blokirao je Boris Tučić, sada već bivši ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, koji je podnio ostavku na ovu funkciju jer nije želio podleći pritiscima i dati neophodnu saglasnost ovog ministarstva za izvoz.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

13.02.2015 18:46

Politika i zli ljudi možel se išta na ovom svijetu riješiti bez oružja ? izgleda da će sve zemlje popucati kao bivša Jugoslavija

ODGOVORITE