Stambeni program za izbjeglice u Srbiji

Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije pozvao je danas izbjegličke porodice iz BiH i Hrvatske koje nisu riješile svoje stambeno pitanje da se od 18. februara do 18. marta evidentiraju kako bi stekli pravo za učešće u Regionalnom stambenom programu.

Srbija 13.02.2015 | 18:30
Stambeni program za izbjeglice u Srbiji

Evidentiranje se obavlja pri lokalnim povjereništvima, a potrebno je donijeti dokumentaciju koju posjeduju kako bi se moglo utvrditi da li ispunjavaju uslov za dobijanje tražene pomoći.

To se odnosi na porodice koje u vlasništvu imaju plac ili stambeni objekat kome je potrebna adaptacija ili dogradnja.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za oko 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu.

Program će na području Srbije biti proveden u narednih pet godina kroz više podprojekata.

Regionalni stambeni program ima za cilj da stambeno zbrine 16.780 najugroženijih izbjegličkih porodica u Srbiji, odnosno oko 45.000 ljudi, a ovaj poziv se odnosi, kako na već evidentirane izbjeglice, tako i na one koji do sada nisu evidentirani, saopšteno je iz Komesarijata.

Regionalni stambeni program Srbije vrijedan je 330 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Njemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Komentari / 0

Ostavite komentar