Džomić može da se vrati u Crnu Goru

Upravni sud Crne Gore usvojio je zahtjev protojereja Velibora Džomića i donio privremenu mjeru kojom mu se odobrava da boravi u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora koji se vodi kod tog suda, saopštio je Džomićev advokat Zoran Piperović.

Region 13.02.2015 | 13:41
Džomić može da se vrati u Crnu Goru

On je rekao da se u obrazloženju naglašava da sud već četvrti put donosi istu mjeru koju policija ne poštuje.

"U obrazloženju se poziva na opštu Konvenciju o ljuskim pravima, kojom je svakome dozvoljen boravak sa svojom porodicom, a posebno naglašava da bi interes i pravo u postupku oca Velibora Džomića bili ugroženi ako bi se vodio spor po njegovoj tužbi, a on ne bude prisutan u Crnoj Gori", rekao je Piperović.

Prema njegovim riječima, sadašnje protjerivanje Džomića, nakon tri odobrena privremena boravka, je "goli inat" MUP-a Crne Gore.

"Nadam se da će on danas sa ovim rješenjem moći da uđe na teritoriju Crne Gore, ukoliko nam MUP ne napravi neko neprijatno iznenađenje i pokaže ocu Veliboru novo rješenje, na osnovu nove procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost /ANB/", rekao je Piperović.

On smatra da postoji "sudar" onoga što znači pravni sistem i odluka suda i onoga što, kako je naveo, znači administracija MUP-a u odnosu na obrazloženi zahtjev.

"Evo testa pravnoj državi Crnoj Gori - da li će njeni državni organi ispoštovati stav suda u odnosu na građanina, makar on bio i stranac, ili stav policijske birokratije koji je goli inat i ništa više", poručio je Piperović.

On je podsjetio da je američki Stejt department u izvještaju o stanju ljudskih prava za prošlu godinu u Crnoj Gori upravo naveo slučaj Džomića i zaključio da su mu kršena ljudska prava.

Džomić je objasnio da se ovim rješenjem samo udovoljava zahtjevu Džomića da može privremeno da boravi na teritoriji Crne Gore, dok se ne okonča postupak po njegovoj tužbi kojom se, kako je naveo, traži privremeni boravak po osnovu ostajanja sa porodicom.

Piperović je rekao da je na osnovu ovoga rješenja moguće podnijeti žalbu u roku tri dana.

"To rješenje nije pravosnažno, ali se ja nadam da se oni neće žaliti. Sačekaćemo da vidimo da li smo policijska država ili pravna", dodao je on.

MUP je odluku da Džomić napusti Crnu Goru donio na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost da predstavlja opasnost za državnu bezbjednost.

Džomić je 8. februara napustio Crnu Goru, nakon što je u podgoričkom Centru bezbjednosti uzeo rješenje MUP-a.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

13.02.2015 12:48

JEDAN ZA JEDAN. TAKO ĆE BEOGRAD POLAKO DA SE OČISTI OD CRNOGORACA.MOGU U ALBANIJU.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

13.02.2015 13:08

Nedaj se Dzombe!!! drzi se cojstva i junastva kod naseg Mila demokrate...

ODGOVORITE